Vacker som en julprydnad men invasiv. Den här ville in i ett soprum på Masthuggsbergets topp.
Vacker som en julprydnad men invasiv. Den här ville in i ett soprum på Masthuggsbergets topp. Bild: Pia Naurin

Pia Naurin: Vet nyckelpigan att den hotar oss?

I Norge vill myndigheterna att man dödar den - hur ska det gå här?

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Mannen med den svarta plastsäcken syntes inte till. Hur han lyckas ta sig in i det låsta soprummet är det inte läge att forska kring, det är jul, försoning gäller, jungfrufödseln firas: Maria från Nasaret var lika fattig hon. Han var från Rumänien, tyckte jag han sa, han mumlade ner i skägget.

För övrigt heter det miljöstation numera, inte soprum. Ungefär som att kalhygge blev föryngringsyta och nyckelpiga gullhöna? Eller Maria nyckelpiga: Lady bug på engelska

Det gick ett antal hundra år innan kyrkofäderna upphöjde Maria till madonna och helgon. Konstnärerna avbildade henne gärna med kyskt nedslagna ögon. Jag har en reproduktion, inköpt en jul i Florens: det var en mycket speciell jul. Inte alls som denna, ingen jul har varit den andra lik. Ändå har de passerat förbi mycket snabbt – trots det lika minnesvärda allihop.

ANNONS

Madonnans (av patriarkatet utpekade) moraliska kontrast, horan, kunde inte siktas bland souvenirstånden i Florens. Alla vet ändå att hon också har sin absoluta plats i historien. Inte minst för synen på vad en kvinna bör vara, eller snarare vad hon enligt vissa verkligen inte bör vara.

Enligt folktron fick hennes motbild, madonnan, till och med nycklar till himmelriket, därav efternamnet Nyckelpiga.

Det syns på teckningen och den svarta masken. Den är ursprungligen från Östasien och sprider sig fort ut över världen.

Men inte en chans hade hennes namne på soprumsdörren att ta sig in i värmen. Även nyckelpigor söker skydd vintertid men den här satt där den satt. Självlysande mot det blänkande dörrvredet utgjorde den en liten utsökt installation, så var även soprummet julpyntat.

Maria hade inte bara hand om himlens nycklar. Hon stod också upp för de sju dygderna, de som somliga borde hålla i minnet för att slippa hamna på tabloidpressens löp.

Den påminde om allt spännande vi omges med utan att se det, vi skyndar förbi, upptagna av våra sopor.

Jag är ingen makthavare men rannsakade ändå mitt leverne under höstens drev, utan att hitta något lämpligt löpsedelmaterial. Vad det nu säger om en gammal människa, hur räddhågat har hon inte levt? Några odokumenterade fyllor räcker inte, diverse ilskna utbrott gills inte, inte elaka tankar heller, särskilt inte sådana som aldrig uttalades högt. Och det närmaste knark jag kommer är en kär femtonåring, som allt som oftast antastas av haschlangare, ända in på gården rör de sig.

ANNONS

Hur länge nyckelpigan satt kvar vågar jag inte säga.

Jag såg den bara en gång och sedan aldrig mer.

Men att det var en harlekinnyckelpiga, stod klart.

Det syns på teckningen och den svarta masken. Den är ursprungligen från Östasien och sprider sig fort ut över världen. Jordbruksverket slår fast att den är en ovanligt glupsk, invasiv sort.

Även i Belgien och Tyskland klassas den som invasiv, det vill säga den kan orsaka skada på miljön genom att konkurrera ut inhemska snällare arter. Norska naturvårdsverket har uppmanat Osloborna att döda den.

Obekymrad om detta hot satt den som klistrad på dörrvredet och var vacker i stunden. Den påminde om allt spännande vi omges med utan att se det, vi skyndar förbi, upptagna av våra sopor. Ofärgade flaskor slängs i en bunke, färgade i en annan, då hörs ett rejält klirr till - och sedan ska ölburkarna skramla ner i sin box förstås: det finns en del pantbart för sopletaren att hämta bland överflödet när han är tillbaka. Lägg därtill allt detta julklappspapper som knycklas ner i redan fulla containrar. Det skulle nog gå att släta ut det, vika ihop det och återanvända det: det kommer nog en minnesvärd jul till? Det gör det nog.

ANNONS

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS