Ögonblicket efter flög den sin väg. Det var en hane, det syns på den blå färgen, honans teckning är gröngul. Höstmosaikslända heter den, samt Aeshna mixta. Bevarandestatus: livskraftig, skönt att veta.
Ögonblicket efter flög den sin väg. Det var en hane, det syns på den blå färgen, honans teckning är gröngul. Höstmosaikslända heter den, samt Aeshna mixta. Bevarandestatus: livskraftig, skönt att veta. Bild: Pia Naurin

Vad ska vi göra med alla bilder?

Allt dokumenteras - men ingen tycks veta varför.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Bilden togs i all hast, som de flesta bilder numera. Allt ska dokumenteras, det som inte fotas finns nog inte. En kolossal bildbank byggs upp. Framtidens arkeologer får fullt upp, vad nyttade alla dessa bilder till, varför togs de överhuvudtaget, man undrar.

I det här fallet var det helt enkelt så att jag blev stormförtjust, på gränsen till tårögd, när jag fick se den där trollsländan.

Det berodde inte bara på att den var så utsökt utan också på att all världens oroslarm just slagit lock för mina öron. Jag behövde se ljusglimtarna, underverken, som också finns.

Tyvärr försvann den innan jag hann ta en bild till, en mindre rörig, men vi lever i en rörig tid, man kan försvara sig med det: se till exempel BBC-dokumentären (svtplay) om Rupert Murdoch, gör det. Vilken röra har inte den mannen ställt till med. Utan Murdoch och hans medieimperium, inget Brexit, och Trump hade inte varit president, ungefär så.

ANNONS

Lugnare att fokusera på ljusglimtar. Se dokumentären Honungslandet, gör det, sök på svtplay igen. Här får vi följa Hatidze i Nordmakedonien som lever på att samla vildhonung, underbar film, underbara bin.

Och apropå bin, läs ”Biodlaren från Aleppo” om syriska flyktingar, av engelskan Christy Lefteris. Hon har cypriotiska rötter och Cypern gränsar till Syrien – och här kommer ett Syrien-tips till: den danska dokumentären ”De sista i Aleppo” är ingen feel good precis, men viktig för här ges bakgrunden till biodlarens flykt. Svtplay igen.

Pojken undersökte den försiktigt för det har han lärt sig, men den flög sin väg ändå och satte sig i kattmyntan längre bort och försvann sedan för gott.

Jag dröjer kvar i Aleppo: legendariska Hotel Baron är fortfarande hyfsat oskadat, såg jag, inga gäster just nu, men byggnaden är sig lik. Definitivt en ljusglimt.

Det var på Baron i Aleppo som Agatha Christie skrev delar av ”Mordet på Orientexpressen”. Hon är aktuell både i dokumentären ”Agatha Christie, deckardrottningen” och i spelfilmen ”Agathas gåta” (svtplay) och även i Agneta Pleijels ”Dubbelporträtt: en roman om Agatha Christie och Oscar Kokoschka”, som just fått fina recensioner.

Inte nog med det: ännu en inspelning av Christies ”Döden på Nilen” är på gång. Förhoppningsvis blir den roligare än Mordet på Orientexpressen från 2017. Versionen med Ingrid Bergman från 1974 var bättre.

Ständigt denna Agatha Christie. Man undrar varför. Enklare att ta reda på vad sländan heter: höstmosaikslända. Pojken undersökte den försiktigt för det har han lärt sig, men den flög sin väg ändå och satte sig i kattmyntan längre bort och försvann sedan för gott. Och apropå bin en gång till: kattmynta gillas inte bara av katter utan också av insekter, framförallt av bin, är känt av biodlare

ANNONS

I september 2015 blev höstmosaiksländan utsedd till Månadens trollslända av Trollsländeföreningen. Årets septemberslända heter ”vandrande ängstrollslända”, vacker den också - vackert också att det finns en Trollsländeförening, det hade jag ingen aning om.

Nu när jag vet förefaller det helt logiskt. Klart det finns en sådan förening, som dessutom enligt hemsidan ska resa på konferens till Pafos, Cypern, i juni 2021 med Worldwide Dragonfly Association (WDO).

Dragonfly är trollslända på engelska. Orden i trollsländevärlden är fantasieggande.

Hur hänger allt detta röriga ihop? Det kan man undra. Nämnas ska ändå att det finns en galax i Comahopen 330 ljusår bort som heter Dragonfly. Den består av mörk materia, inga ljusglimtar där. Å andra sidan är Pafos Afrodites födelseplats. Afrodite var – just det - grekernas kärleksgudinna, och en riktig ljusglimt.

ANNONS