Nu kommer filmen om Sveriges saltaste kust

Stefan Edman, Lisa Sihlberg och Peter Muld har skapat berättelsen som Bohuslän har väntat på.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

– Vackraste platsen i Bohuslän undrar du?

Stefan Edman tar sig en lång funderare. Vi befinner oss i en samlingslokal på Ljungskile Folkhögskola. Det är mingel, surr, fart, hög stämning och Stefan Edman har just haft förhandsvisning på filmen ”Sveriges saltaste kust” i fullsatt salong på Ljungskile Bio.

Filmen är en angelägen berättelse om Bohuslän som vädjar till alla sinnen. Hur mår livet i havet? Vad händer under ytan? Växer ålgräset, simmar torsken i fjordarna, flyger ejdern som förr över vattnet? Vad säger yrkesfiskare, strandstädare, kustbor, forskare om framtiden, om hoten, om möjligheterna?

– Platsen ja. Det är svårt att välja förstås, men jag säger nog att det är att stå längst ut på Käringön och se ut över havet, få den där oceankänslan och sen hela pärlbandet av små samhällen längs kusten.

ANNONS

Käringön, en fantastisk plats förstås. Själv hade jag nog valt Lilla Kornö med sin skyddade hamnlagun. Den smala, stensatta vägen ut mot rosafärgade klippor, vildkaprifolen, vallmon i kanten av ängen.

Någon annan väljer kanske Marmorviken på Hållö, Vasholmarna utanför Grundsund, Ramsö i Kosterfjorden, Fykan innanför Soten eller Hamneskär med storslagna fyren Pater Noster utanför Marstrand.

Alla dessa hjärtpunkter i landskapet som berör och placerade Bohuslän som sjua i amerikanska Tv-bolaget CNNs rankinglista över världens tio vackraste platser. Tvåa på listan var Knoydart och Camusdarach Beach i Skottland. Jag har varit där. Bedövande vilt och vackert men Bohuslän har en annan variation som Evert Taube hyllar i ”Inbjudan till Bohuslän”.

Det är Stefan Edmans blick för Bohuslän som är själva utgångspunkten för filmen ”Sveriges saltaste kust”. Biologens djupa kunskap om livet på och under ytan, det breda kontaktnätet bland folk verksamma i Bohuslän. Dessutom har han fått med sig filmarna Lisa Sihlberg och Peter Muld som står för ett fantastiskt foto, både poetiskt och drabbande. I en inklippt sekvens ser jag en säl som fastnat i ett grönt spöknät, som slingrar sig, försöker komma loss. Det är som en hästspark i magen.

– Man kan ju ha alla möjliga åsikter säger Peter Muld som också producerat och klippt filmen. Men här har vi låtit forskare, kustbor och yrkesfiskare komma till tals och berätta vad som verkligen händer. Jag tycker man ska lämna filmen med en känsla av hopp men att alla måste hjälpa till för att det ska bli bra.

ANNONS

Peter Muld berättar också att han jobbar som brandman i Räddningstjänsten, att filmen tagit över 1,5 år att göra utan egentlig budget, varje ledig tid har gått åt. Bredvid Muld står filmaren Lisa Sihlberg. Hon ser otroligt glad ut.

– Jag är så stolt idag, det var värt allt slit vi hade. Jag hade gjort allt en gång till!

Anslaget till filmen ”Sveriges saltaste kust” är en bild med två sjöbodar, några rangliga bryggor och en kostersnäcka på svaj. Jag känner igen platsen, kommer i stämning direkt. Det är Tjurpannans naturreservat, en perfekt öppning. Filmens sista bild när eftertexterna rullar är tagen några hundra meter längre ut mot havet på Tjurpannan. I förgrunden sjöboden ”Enslingen”, en vild brottsjö och fyren Väcker i fonden.

Tjurpannan, kustens värsta blåshål ramar in filmen med en dramaturgisk båge som spänner över landskapets skönhet. Allt som hotar och allt som pekar framåt.

– Vi började filma på Sydkoster en vacker majdag förra året, berättar Stefan Edman. Sen följde vi upp med en intervju med Göte Hillberg på Klädesholmen, kustens sista långafiskare med 37 turer till Shetland. I över ett år har vi samlat på oss material, från norr till söder längs hela kusten. Vi ville skildra skönheten, myllret under ytan, ljuset över gråbergen, havets dynamik i en film som ger både kunskap och utmaningar, som visar på problemen och hur de kan lösas, vad som verkligen görs. Och skapa en längtan hos biobesökarna att själva ta sig ut på kusten, till öarna, havet.

ANNONS

”Sveriges saltaste kust” målar upp en bred palett av Bohuslän. Här får vi se hur man försöker förbättra villkoren för fisken med reningsverk som pumpar in rent vatten mot fjordbottnen. Hur man bygger konstgjorda betongrev för torsken, hur man går på djupet i Kosterhavets Nationalpark med det unika korallrevet.

Filmen visar också en marin återvinningsstation i Kungshamn som jag aldrig hört talas om och kampen sen mot spökfisket, tinor och nät som blivit kvar på botten och dödar fisken. Organisationen Clean Sea dyker upp i filmen och berättar om sitt arbete med strandstädning, det till synes ändlösa arbetet att få bort skräpet som flyter in längs kusten varje dag.

Jag brukar lägga ut före gryningen, köra två timmar 15 sjömil ut och lägger i trålen runt sju.

Klockan är 18.17 den 10 oktober och där står Lars Lebro i dörren till sin sjöbod på Ellös. Det svartnar ute, regnet driver in från havet och det är nästan folktomt på Ellös.

– Jag brukar lägga ut före gryningen, köra två timmar 15 sjömil ut och lägger i trålen runt sju. Sen gör jag ett svep i stor cirkel fyra, fem timmar, tar upp och sen ett svep till. Det kan bli sexton, sjutton timmar innan jag fått lagt till här hemma igen.

Lars Lebro är yrkesfiskare och en av de starka rösterna i ”Sveriges saltaste kust”. Vi träffades ju i Ljungskile men det kalla neonljuset inomhus gav inga bra bilder. Bättre då att ses här på Ellös och få en bild av fiskarens vardag, en viktig berättarkomponent i filmen. Lebro är 61 idag och började fiska när han var 19; ”har alltid gillat havet” och lovar att fortsätta fiska ”så länge båten håller”. Hans båt heter ”Svan”, byggd i Danmark 1955 och ser otroligt välhållen ut.

ANNONS

– Hur jag kom med i filmen? Stefan Edman hörde av sig och det var ju en god sak att göra filmen. Här finns så mycket skit i havet, plasten är värst, den försvinner ju inte. En viktig film tycker jag och man blir på gott humör ändå och en bra dokumentär väcker ju alltid intresse. Jag tycker riktigt många borde se den här filmen, skolor och överallt, allt är ju inte bara svartvitt.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS