Kristian Wedel: När GP:s kåsör förklarade krig mot Danmark

Det är 27 år sedan Hagge Geigert kallade drottning Margrethe ”en pestgumma”. Resten är kåserihistoria.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Förra veckan meddelade Danmarks drottning Margrethe att hon ämnar abdikera den 14 januari.

Jag måste säga att jag är djupt besviken på det samlade europeiska pressuppbådets bevakning av detta ärende.

Den dramatiska höjdpunkten i dessa intervjuer kunde vara att Anita Ekberg bar en vit båtmössa med texten ”I like Hagge”.

Alla har skrivit att drottningens besked kom som en fullständig överraskning efter 52 år och att kronprins Frederik var en spelevink i sin ungdom. Frederiks hustru, Prinsessan Mary, är dotter till en professor på Tasmanien, vilket är en ö full av roliga djur 240 kilometer söder om Australien, och följaktligen är alla nu väldigt uppåt på Tasmanien. Det blir kung Frederik och dronning Donaldson. Vad kan gå snett? Hela Danmarks ekonomi bygger förresten numera på det perfekta kretsloppet: danskarna får människosläktet att fetma av öl och kakor som skickas över oceanerna i danska containerfartyg. Sedan säljer danskarna bantningsmedel till mänskligheten. Det är en fin affärsmodell. Jag föreställer mig att den har utarbetats under en omfattande smörrebrödslunch på Hviids Vinstue vid Kongens Nytorv.

ANNONS

Kort sagt: Danmark är på tapeten.

Men ingenstans har någon påpekat att denna tidnings kåserisida – Världens gång – på egen hand för 27 år sedan var på väg att utlösa ett nytt krig med Danmark i allmänhet och drottning Margrethe i synnerhet.

Världen gång-sidans söndagskåsör hette då Hagge Geigert. Han hade i tv det som numera kallas ”talkshow”. Då kallades det intervjuprogram. Hagge intervjuade sävligt kändisar som P G Gyllenhammar eller Olof Palme.

Den dramatiska höjdpunkten i dessa program kunde vara att Anita Ekberg bar en vit båtmössa med texten ”I like Hagge”.

Hagge Geigert skrev på Världens gång-sidan den 4 januari 1997:

Egentligen borde det också göras ett präktigt revynummer om den danska drottningen Margrethe som är så in i norden populär men som är en pestgumma. Hon är föremål för ett jättereportage i Månadsjournalen, där hon fotograferas i ett moln av cigarettrök. Hon koketterar med att hon kedjeröker speciellt starka giftpinnar. Till på köpet berättar hon stolt, att hon har en särskild lakej som följer efter henne med en askkopp. Hon röker överallt. På officiella banketter, mottagningar, på ålderdomshemmets kalas och så vidare. Hon struntar blankt i att hon förmodligen omges av allergiker, barn och gravida kvinnor som tar skada av passiv rökning. Hon kan inte vara okunnig om, att omkring 6 000 danskar varje år dör en för tidig död till följd av tobaksbruk. Det är rent skrämmande att en person som gör anspråk på respekt och vill vara det högsta föredömet för sitt folk går omkring som en levande reklampelare för en cancerframkallande drog. Något kunde hon ha lärt sig av sin svenske kollega. Han är cigarettrökare (måttlig), men röker aldrig på bild eller när TV-kamerorna är på. Heder åt Carl XVI Gustaf och fy farao för den danska drottningen. Tur att dom har gett oss Matador.

ANNONS

Det blev ståhej. Veckan därpå sammanfattade Hagge själv läget i kåserispalten:

Först ut var Arbetet med hela första sidan i riksupplagan! Sen ringde GT och Expressen och spädde på med stora artiklar. Värst var Kvällsposten i Malmö som lyckades vinkla upp mina rader till en smärre krigsförklaring mot Danmark. Därför ringde först Berlingske Tidende i Köpenhamn och strax därpå Extra-Bladet. Den senare avisan drog på med löpsedelen ”svensk hets mot Drottningen”. Detta fick i sin tur Dansk TV 2 att ringa och intervjua. Därefter ringde Dansk TV 1 och ville ha medverkan i Go'morron Danmark. Det fick ske per telefon, eftersom jag vid personliga besök i Danmark brukar bli överkörd av tåg. Den här gången hade jag väl fått en flaska Hof i huvet.

Fjorton dagar senare vidgade Hagge angreppet till att omfatta hela den danska befolkningen.

Till det yttre är danskarna lätta att känna igen. Det är nämligen rödhåriga. Man kan inte påstå att danskar yttrar en massa dumheter, eftersom ingen förstår vad de säger.

Denna viktiga historiska händelse under drottning Margrethes regeringstid missade alltså den internationella presskåren förra veckan. Vi är uppenbarligen mer upptagna av våra nutida bekymmer.

Apropå de nutida bekymren inflöt i går en göteborgsk samtidsrapport från det förträffliga Hotell Eggers på Drottningtorget:

ANNONS

– Hovmästaren, vad är det som ligger och flyter i soppan?

– Det är AI, herrn.

– AI?

– Det är den senaste flugan.

Glad januari.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS