Det började med Ormgudinnan. I dag är det ”Bäst i test”.
Det började med Ormgudinnan. I dag är det ”Bäst i test”. Bild: Kalle Möller

Sofia Dalén: Mitt bedrägeri är att jag försöker se smal ut i tv

När jag svettigt klämmer in mig i mina nio olika polyester-korvskinn sviker jag min inre elvaåring.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Första gången jag i barndomen fick glänta på den stora världen var när pappa kom hem med en Boxer. Inte hunden då, utan digitalboxen (ett ord jag inte använt sedan 2006). Ni minns Boxer-Robert? Prins Daniels animerade tvilling som med sin trygga dialekt guidade oss svenskar från den gamla till den nya världens tv-konsumtion.

Nu erbjöds vi något mer än svartvita filmer när vi låg hemma sjuka från skolan. Det var otroligt spännande.

Världen växte med varje kanal som min barntumme tryckte fram på den strömlinjeformade fjärrkontrollen – till och med den kändes framtida.

Förutom det utökade utbudet av tecknat var tv-shop den stora vinnaren när det kom till min uppmärksamhet. Skrikiga amerikaner som försökte sälja in små blenders eller mirakeltrasor (ett annat ord jag inte använt sen 2006)? Ja tack!

ANNONS

Jag var så trött på kvalitets-tv och i mitt barndomshem höjdes public service till skyarna och vid frukostbordet på helgerna läste mina föräldrar högt ur morgontidningarna.

Därför blev tv-shop mitt Notre Dame, min fristad, efter skolan på mellanstadiet. Jag minns särskilt de timslånga säljmonologerna om diverse hålla-in-plagg för kvinnor som inte vill ha valkar.

Gördlar, underklänningar, linnen och cykelbyxor i åtsittande spandex-material. Mitt elvaåriga jag fnös och tänkte alltid: så där ska jag aldrig hålla på när jag blir stor, det ser så jobbigt ut!

Klipp till: jag håller på att svimma under en inspelning av Bäst i Test 2021 för mina dubbla lager Spanx i kombination med ett tyg jag lagt över huvudet gör det svårt att andas. Jag kastar av mig tyget på huvudet och avbryter testet.

Av någon outgrundlig anledning har jag alltså själv blivit en av de där kvinnorna på tv-shop som gör våld på sig själv för att kläderna ska sitta lite bättre. Hur blev det såhär?

När jag googlar på ordet korsett hamnar jag på en ortopedteknisk hemsida som förespråkar korsett som avlastning för ryggen efter en kotkompression. Det står att kotkompression ofta drabbar äldre människor med benskörhet.

Jag har inte benskörhet eller är särskilt mycket äldre. Ändå använder jag korsett varje vecka.

ANNONS

Diagnosen bleksot uppkom bland kvinnor på 1830-talet som en följd av hårt snörade korsetter och uppmaningen att leva ett stillasittande liv.

Den första avbildningen av en korsett dateras till 1500 f.Kr. och en lerfigur från Knossos-palatset på Kreta – Ormgudinnan, med stora bröst och en smal liten midja. Är hon vår första influencer?

Genom tiderna har korsetten kommit och gått i olika former, ändrats och vikt sig, likt oss kvinnor, för att följa idealet.

1800-talets timglasformade idealkropp har ju klamrat sig fast hela vägen till idag och fortsatt påverka kvinnors hälsa både mentalt och fysiskt.

Diagnosen bleksot uppkom bland kvinnor på 1830-talet som en följd av hårt snörade korsetter och uppmaningen att leva ett stillasittande liv. Effekten blev menstruationsproblem, undervikt, magbesvär, järnbrist och huvudvärk.

Allt för en platt mage och smal midja.

Gördeln blev efter den klassiska korsetten mer populär och har väl ersatts av det Lindex och Twilfit idag kallar “shapewear”. Jag räknade mina sådana och hittade nio par shapewear – och då har jag inte räknat med de x antal formande strumpbyxor jag också har i garderoben.

Elvaåriga Sofia hade varit så besviken på mig.

När jag skulle leda Grammisgalan tillsammans med Amie Bramme Sey hade hon en regel:

“Vi ska inte ha några jävla Spanx eller shapewear!“

Hon tyckte att vi skulle bli sämre programledare om vi behövde gå runt med magont, gaser och allmänt obehag.

ANNONS

Hon hade givetvis rätt men det kändes såklart läskigt – stå i tv med avslappnad mage? Jag hade aldrig hört på maken.

Amie Bramme Sey och Världens gångs kåsör Sofia Dalén på Grammisgalan 2022.
Amie Bramme Sey och Världens gångs kåsör Sofia Dalén på Grammisgalan 2022. Bild: Christine Olsson/TT

Den ständigt vevande feministiska internetkonnässören Lady Dahmer har sagt att man blir dum i huvudet av fillers. Hon menar att den normaliseringsprocess som pågått i flera år kring kirurgiska ingrepp – i kombination med att de som utsätter sig för ingreppen i förlängningen blir blinda för hur de egentligen ser ut – gör att man blir dum i huvudet och inte kan föra en nykter diskussion kring ideal eller patriarkala intressen. Detta försvåras ytterligare när feministiska förebilder online förespråkar hudvård och “self care” i form av kommersiella samarbeten.

Dahmer menar att allt detta vi håller på med när det gäller våra utseenden är kvinnors sätt att överleva i ett patriarkat men att vi måste vara medvetna varför vi gör det och sluta tro att vi gör det för “vår egen skull”.

Det är jobbigt att stå emot ideal. Det är rent av omöjligt i många fall.

Det är lättare för mig att köpa ett par nya Spanx för tusen kronor när det vankas tv-inspelning eller en röd matta än att faktiskt gå dit med en putande mage och lite ojämna former och en rumpa som inte riktigt sitter så högt upp som jag vill.

ANNONS

Det finns nästan inget lättare än att ge upp sina feministiska övertygelser och bara flyta med på rygg i strömmen av lite för tighta syntetunderkläder som formar kroppen, åtstramande hudkrämer, nagelfix, hårfix, dieter och nya kläder som kanske äntligen kommer göra att vi känner oss nöjda.

Sofia Dalén - kåsör för Nya Världens gång!

Sofia Dalén har siktats i Världens gångs spalter det senaste halvåret. För den stora publiken är hon måhända lika känd som tv- och radioprofil och På spåret-deltagare.

Kruxet bara – sedan 1500 f.Kr. när Ormgudinnan tog på sig den första korsetten – är ju att vi kvinnor aldrig kommer känna oss nöjda. Hela systemet på vilket vårt kapitalistiska samhälle vilar skulle rasa då, om vi helt plötsligt bara slutade.

Tyvärr är det med en olustig känsla jag avslutar den här texten. Olusten över att ha svikit mitt elvaåriga jag. Tjejen som fnös åt tv-shop och de stackars svettiga kvinnorna som behövde trycka sig ner i polyester-korvskinnen för att duga lite mer. Och när jag svettigt klämmer in mig i mina nio olika polyester-korvskinn varje vecka och sviker mitt elvaåriga jag har jag i samma veva inte bara svikit elvaåringen på 1830-talet som tvingades i en korsett av sin mamma utan också alla de 11-åringar som ser mig på tv när jag inte kan göra mitt bästa i Bäst i test för att jag har dubbla lager shapewear.

Allt för en platt mage och smal midja.

ANNONS

Förlåt!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS