Ett bra bett skadar aldrig, som den tandläkarfrälste sa.
Ett bra bett skadar aldrig, som den tandläkarfrälste sa. Bild: Malin Clausson

Min tandläkare är guld värd

Jag fick en mjuk tandborste att öva med. Den bröts itu första kvällen.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I takt med att den sista tonåringen taggar upp inför sitt sista besök på Odontologen på länge, infinner sig ett vemod i mig. När dagen är kommen studsar hon upp för Medicinareberget. Jag masar mig efter. Praktiskt taget uppvuxen på denna kulle, och med barn som tydligen ärvt min trånga käke, känns det lite som en käftsmäll att alla korrigeringar nu är gjorda. Bara en liten genomskinlig plastskena i ett rosa fodral kvar att ta hand om i något år eller så. Väntan på våra tandregleringar har emellanåt varit lång, ändå kommer slutet på denna epok i livet så abrupt.

ANNONS

– Va? Ska jag inte gå hit förrän i december?

– Precis. Grattis!

Jag ler och håller tillbaka ett styng av sorg.

Friska tänder och en bra tandläkare är en gåva. Håll med om det, eller håll truten.

Jag har alltid älskat att gå till Medicinareberget. Dessa blivande odontologer är så himla trevliga och andningshålen från lektionstid som besöken utgjorde när man var liten – en ren fröjd. Kanske är det den känslan jag överfört till mina barn? De verkar i alla fall mycket tillfreds med den fria tandvård de fått och tycks snarast bäva något inför den dag de kommer att behöva betala. Jag ska lära dem att även det är underbart. Betydligt värre för dem som inte har råd att gå till tandläkaren. Eller för dem som inga tänder har. Friska tänder och en bra tandläkare är en gåva. Håll med om det, eller håll truten.

Min tandläkare är enastående. Vid sidan om sitt mjuka handlag och vänliga bemötande, en oerhört tålmodig människa.Tur det. För jag utsätter henne verkligen. Sist flög en tandsten stor som makadam ur gapet när hon tog i lite, och vi tackade båda gud för skyddsglasögonen och munskyddet hon bar. En annan gång fiskade hon upp ett rejält popcornskal ur mitt tandkött och frågade snällt om jag nyss hade ätit popcorn. När jag sanningsenligt upplyste henne om att det hade jag visst inte, det var säkert tre dagar sedan, så var hon fortsatt mild i tonen.Tipsade vänligt om en bättre sorts tandpetare.

ANNONS

Humor har hon också. Den visade sig när jag kom tillbaka året därpå, nyborstad och trygg i att här nu skulle vara rent och snyggt mellan tänderna. Hon hittade då TVÅ popcornskal. Det var en tisdag. Den gången skrattade också tandsköterskan så att hon vek sig dubbel, eftersom det då var känt för alla i rummet att jag bara äter popcorn på fredagar. Vi skrattar ibland så mycket under mina tandläkarbesök att de drar ut på tiden. Jag är nog en förlustpatient. I gengäld missar jag aldrig en bokad tid. Kommer som ett skott när jag blir kallad.

Hon är smart också, min tandläkare. Den gången hon hävdade att jag kanske borstade tänderna lite för hårt, särskilt utanför tänderna, eftersom tandköttet nu höll på att krypa uppåt, var jag i förnekelse igen. Jag mottog ändå en mjuk tandborste att öva på. När den bröts mitt itu första kvällen jag använde den övertygades jag om att hon vet vad hon pratar om. Nu sitter tandköttet där det ska igen, om än med lite popcorn-skal inkilat här och var.

Om ni inte visste det så är det en medelålders grej, det där med slappt tandkött. Det har jag också fått veta av min rara tandläkare. Hon är guld värd. Om jag någon gång skaffar en guldtand ska jag testamentera den till henne.

ANNONS

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS