Ta inget för givet. Ett bakverk kan ge huvudvärk.
Ta inget för givet. Ett bakverk kan ge huvudvärk. Bild: Malin Clausson

Jag har blivit väldigt bra på att be om ursäkt

Hur skulle jag kunna veta att det fanns ananas i smörgåstårtan?

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag är nära att förgifta henne med flisor av ananas. Det är bara av tanklöshet, såklart, men likväl händer det. Efter att noga ha tagit reda på vad sonens nya flickvän eventuellt är allergisk mot och fått svaret ananas och kiwi, tänker jag: ”Aha! då skippar vi tårta till kalaset, jag beställer en smörgåstårta”! Är mycket nöjd med mitt beslut fram till dess att den serveras och visar sig vara fullständigt kontaminerad av ananas. Små, små bitar inbäddade i varje lager av den ståtliga skapelsen med räkor och allehanda mums. Brukar smörgåstårtor innehålla ananas? Jag vet inte och just därför borde jag ha tagit reda på det. Ett dyrköpt misslyckande där resultatet bara hade kunnat bli värre. Hon hade kunnat hinna äta av den.

ANNONS

Ett par dagar senare går jag på en bokrelease för att fira en väns och kollegas författardebut. Boken analyserar ett välkänt mediedrev som skördade liv, men inte fick mediebranschen att reflektera tillräckligt. Nya mediedrev har sedan dess skördat nya liv. Författaren, som blev utsatt för hat och hot för granskningen av sin egen bransch, säger att hon ändå hoppas att media har lärt sig något längs vägen. Hon säger också att hon tror att medias oförmåga att erkänna fel och misstag är ett starkt skäl till att branschen tappar i förtroendemätningar. Jag tror att hon har alldeles rätt. När denna brist på självrannsakan diskuteras i branschen hörs ofta att det kunde vara mycket värre. Se bara på brittiska medier! Jojo. Det är skönt att inte vara värst.

Tyvärr lär vi inte alltid av våra misstag.

Statistiska centralbyrån (de är väl ändå pålitliga?) menar nu också att vi faktiskt inte gjorde mer fel än andra länder under pandemin. Det var tydligen inte så illa med den där överdödligheten. 22 000 dog i covid-19, ensamma på äldreboenden, sjukhus och i sina hem. Och många, även unga människor, har fått sina liv förstörda och begränsade av viruset som knappt någon pratar om längre. Fler kunde ha dött konstateras alltså nu, och den som vill kan vila i att Sverige inte var sämst. Den som vill annorlunda kan fortsätta att tänka på alla dem som det inte gick bra för och försöka få till en förändring. Det vore bra om vi gjorde bättre ifrån oss nästa gång, vill jag hävda.

ANNONS

Tyvärr lär vi inte alltid av våra misstag. Jag har till exempel varit nära att förgifta en människa förut. Det höll på att gå illa, med dolda pinjenötter i en aningslöst inhandlad tsatziki. Men även om jag uppenbarligen inte lärde mig så mycket av den erfarenheten, att döma av incidenten med smörgåstårtan, har jag med åren i alla fall blivit bra på att be om ursäkt. Det är inte oviktigt, det finns forskning som visar att den som accepterar och medger sina misstag ökar sin potential för tillväxt. Jag tror på det. Jag tror också att motsatsen ger motverkande effekt. Den som inte erkänner sina felsteg, tappar vi förtroendet för.

Flickvännen tar ananasfadäsen med ett leende. ”Det här blir en rolig historia”, säger hon. Jag säger tack och förlåt. Jag kunde verkligen gjort bättre. Men också sämre. Jag kunde ha försvarat mig med att smörgåstårtan i alla fall inte innehöll kiwi.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS