Skål för Göteborg.
Skål för Göteborg. Bild: Malin Clausson

Malin Clausson: Göteborgarna firade även i hemlighuset

Jag gjorde en upptäckt: en pytteliten, tömd, flaska jäger låg där bakom toarullen.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är en intensiv tid. Späckad av studentfiranden, avslutningar, nationaldag och i vår familj dessutom inklämda födelsedagar och bröllopsdag i ett enda svep. Sedan många år vet vi att mobilisera. Såväl för stekande sol som för den normala utgångspunkten att det troligtvis kommer en skur, förhoppningsvis inte ihållande. I övrigt gör vi tappra försök att sköta våra jobb mellan alla kalas. Första halvan av juni är ett jäkla hallibaloo och det är förstås alldeles ljuvligt. Det doftar av syrén och alla är glada. Jag njuter verkligen av denna ”min” månad, oavsett väder. Inramningen detta jubileumsår tar förstås priset så födelsedagen får bli dagen för återhämtning, i utsträckt läge på brygga vid sjö. En obeskrivlig lyx.

ANNONS

Jag är till exempel en äldre och skötsammare medborgare nu.

Lyx är det också att bo i Göteborg år 2023, som vi i 400 år trodde skulle skrivas 2021, så därför hade jag faktiskt inte alls planerat in detta 402-årskalas i almanackan, det bara liksom dök upp, som ett ”just det, det kanske man ska hinna gå på också”. Det visade sig bli oemotståndligt tre dagar på raken. En strålande sol över hela jippot påminde mig om ett liknande glädjerus, VM-sommaren 1995, med den skillnaden att nu luktade det som sagt syrén i staden. Inte urin, eller vanilj som dämpade odören efter nattliga festligheter den gången.

Det finns förstås fler skillnader. Göteborg är i många avseenden en annan stad i dag. Även jag har förändrats. Jag är till exempel en äldre och skötsammare medborgare nu. Har bidragit till den ökade befolkningsmängden med flera barn, bor inte på samma adress, jobbar inte på samma arbetsplats. Har förlorat en mycket älskad far. Är präglad.

Saker som stått sig är äktenskapet, Göteborgs spårvägar och GAIS. Tre goda ting som skapar stora känslor ”all over the place”, för att citera en prins. Och ska man citera de kungliga passar det väl ypperligt just i år, när de också jubilerar. Kungen, som suttit 50 år på sin tron, sa till exempel ”Grattis Göteborg!” när han höll tal i Frihamnen. Det var mer än de Stockholmscentrerade så kallade riksnyheterna i SVT gjorde, och det var fint sagt av Carl XVI Gustaf. Det finns all anledning att gratulera staden och oss invånare. Den som är född och uppvuxen här har fått mycket från start. Salta bad och flera Ullevi. Själv är jag född i Huddinge och hade kunnat gå ett helt annat öde till mötes om mina föräldrar hade stannat där. Framförallt hade jag väl haft en annan dialekt. Men nu är vi här och Göteborg ordnade ett fint kalas för alla och känslan var faktiskt att alla var där. Det var knökat och vi var både goare och gladare än vanligt.

ANNONS

Allt detta hann jag tänka under 20 minuters kötid utanför en jubileumstoalett där jag utöver att knipa hjälpte en medmänniska att hålla hennes öl medan hon krängde på sig en tröja. Till slut blev det min tur att knömajin och när fördämningen släppt gjorde jag en upptäckt: en pytteliten, tömd, flaska jäger låg där bakom toarullen. En tvåa. En liten stänkare och en liten tänkare, förenade i en bajamaja och ljuv musik uppstod genast i skallen (med text av Henrik Dorsin): ”Göteborg är staden på G! Fattar du de, knickedick? Kom hit å håll me!”

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS