Generation Z kan rädda både country och speedway

Kanske kan kidsen rentav ordna lite riktig traktorpulling i Göteborg.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Den senaste tiden har jag läst åtminstone fyra artiklar som ivrigt proklamerat att ”countrymusiken är populär igen”. Till en början tittade jag mig förvirrat omkring och tänkte ”jösses, är det 1992 fortfarande?”. Eftersom det var då jag hörde om countrymusikens återkomst som något hippt och ballt de första gångerna. Men sedan trillade polletten ner. Det är inte alls så att countrymusiken kommit tillbaka eller ens försvunnit till att börja med. Det är bara att Generation Z (folk födda mellan 1997 och 2012) upptäckt att det över huvud taget existerar något som heter countrymusik och i en blandning av okunskap och entusiasm fått för sig att de är först. Allt är som vanligt med andra ord. Att tro att ens egen generation är skapelsens cowboyhatt är någonting exakt alla generationer har gemensamt.

ANNONS

Här ställs man litegrann inför ett dilemma.

Antingen kan jag försöka skaka av mig mitt gubbskap och inställsamt försöka snacka kidsens språk. Samla mitt grånande hår i en hästsvans. Ta på mig en t-shirt där namnet på en fräck musikgrupp, t ex ”Fleetwood Mac” eller ”Dan Hylander & Raj Montana band”, står tryckt. Stoppa ner jeansen i cowboystövlarna.

Så det inte råder minsta tvivel om att här kommer minsann en lattjo stare och ball snajdare när jag sedan kliver utanför ytterdörren.

Det vore ju jättetöntigt.

Eller så kan jag gå helt motsatt väg och häva ur mig något raljant om att ungdomar är dumma, okunniga och tittar på mobilen hela tiden. Vilket hade varit både lätt och roligt. Det kallas ju ”minsta motståndets lag” av en anledning.

Dock är även det ganska töntigt. Dessutom tittar även jag på mobilen hela tiden.

Det är faktiskt inget annat än en skandal att man bor i Sveriges andra största stad och ändå inte kan uppleva något liknande.

Men det finns faktiskt en tredje väg att gripa sig an denna fråga. Nämligen att förklara för yngre generationer att de nu har en viktig uppgift. Det finns andra saker vid sidan av countrymusik som behöver bli populära igen. Eller för första gången. Som behöver den där vitamininjektionen som bara unga människors energi och köpkraft kan ge.

Speedway till exempel. Som körkortslös innerstadsmänniska skulle jag tycka att vore jätteroligt att kunna kolla på speedway utan att behöva ta mig till orter vars namn slutar på ”hättan”, ”ås” eller ”ollebygd”.

ANNONS

Var god upptäck Speedway, 00-talister. Om tillräckligt många av er tiktokar om en ny frän grej ni precis hört talas om där folk kör runt med motorcyklar i lera utan bromsar kanske vi får en speedwaybana någonstans i Majorna.

Eller traktorpulling. När jag googlar på traktorpulling är första bästa ort där det förekommer någonting som heter Tvångstorp. Eew. Finns det ens tre sushirestauranger där? Men om ni, unga människor, sprinklar eran je ne sais qoui över det hela kanske jag en dag kan ta ettan till Frölunda för att kolla på maskiner som drar andra maskiner samtidigt som det låter och ryker. Det är faktiskt inget annat än en skandal att man bor i Sveriges andra största stad och ändå inte kan uppleva något liknande.

Kanske finns det grejer där ute i landet jag aldrig hört talas om? Hobbys, sporter och intressen som skulle få mig att bli eld och lågor. Kanske lyssnar man på disco med snuskiga texter i Skellefteå? Kanske boxas fyllon i Värnamo? Kanske samlas man en gång i kvartalet och kastar prickig korv på varandra i Malung?

Men om något ska hända på allvar måste någon peka på en företeelse och proklamera att den är cool. Eller vad folk säger nuförtiden. On fleek? Grish? Yeet? Öblöblö?

ANNONS

Upp och hoppa, generation z. Ni har ett jobb att göra. Under tiden sätter jag mig, under ljudliga stånk och stön, i en soffa och väntar. Kanske tar en tupplur.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS