Devor - finns dom?
Devor - finns dom? Bild: Karin Flodhammar

Finns det änglar i Göteborg?

Det finns en massa påståenden folk slänger ur sig, lagom för att räcka en pendeltågsresa till Göteborg.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det sägs att älvor, eller devor som de också kallas, bara kan hysa en känsla i taget. Nu kommer jag få halva ängla-Sverige mot mig, men jag vill gärna lära mig mer om dessa väsen, så hör gärna av er. Det finns något oresonligt över detta: att bara ha en känsla i taget. Är man god är man rakt igenom god och envisa älvor ger sig inte i första taget. Detta stämmer naturligtvis inte. Det finns en massa påståenden folk slänger ur sig, lagom för att räcka en pendeltågsresa till Göteborg, det vill säga 30 minuter. Sedan står man där. Det man inte förstår är ofta det man minns, inte det andra. Det kliar i sinnet.

ANNONS

Därför sitter jag nu med skriften "Devor, älvor och änglar - ett modernt synsätt" av William Bloom (1986) framför mig. Jag gillar särskilt det där "ett modernt synsätt" som för upp devorna ur skrönornas mörker till en modern storstadsmiljö som man tror att naturandar övergivit för länge sedan. I kapitlet "Stadens änglar" läser jag att det finns devor med stor erfarenhet av det mångfacetterade livet på vår planet och vars arbete är att skydda den moderna storstadens ofantligt komplicerade ekologi. Deras uppgift är bland andra att ge kraft till alla växter och växtdevor i städerna så att de behåller sin energi trots de föroreningar och kaotiska vibrationer de utsätts för.

Mellan dimma och moln finns ingen principiell skillnad, endast att ett moln inte når marken. Är inte detta vackert?

Jag tänker att de måste ha mycket att göra en vinterdag då inversionen ligger som ett kallt lock över Göteborg. De syns inte inne i dimman men finns. De är alltså mycket mer komplicerade än att bära på en känsla i taget. Resten av Blooms bok ger jag mig inte in på att läsa. Det får bli registret och sedan ger jag upp. Jag är född stenhård med ett tydlig drag av svindel, vilket punkterar det hela, och här kan man tala om en slags andlig eller intellektuell svindel som öppnar sig som ett svart gap under mig. Jag håller mig till meteorologi moln och dimma, lite mer handfast.

ANNONS

Dimma är intressant för den både finns och inte finns. Den är egentligen bara vatten som består av vatten. När luften innehåller så många små vattendroppar att sikten är mindre än 1 kilometer kallar man det dimma. Är sikten mellan 1 kilometer och 1 mil talar man istället om dis. Mellan dimma och moln finns ingen principiell skillnad, endast att ett moln inte når marken. Är inte detta vackert? När sedan solen börjar värma under dagen löses dimman upp. Dimma både finns och inte finns och försvinner in i sig själv med dansande älvor och allt. Det är alltså svårt att veta om älvor finns eller inte eftersom de gömmer sig inne i dimman. Islänningarna har alltså rätt när de rullar sig i gryningsdimman för att hålla sig friska livet ut. De tar hjälp av båda världarna. Om detta låter obegripligt råder jag er att läsa mitt kåseri om huskurer i somras kombinerat med Blooms bok om devor. Då blir allt kristallklart för er.

Jag tänker på allt detta, änglar och dimmor, när jag står och väntar på tåget varje morgon omgiven av sjöar på alla håll. Järnvägen går under en kort sträcka på smal remsa mellan två sjöar och älvorna kan klockan så pass mycket att de försvinner med 7.17-tåget mot Göteborg nu. Inte på tåget tack och lov, utan in i dimman och sjön. Innan dess ser man dem dansa i krusiduller över vattnet. Jag tänker att man inte ser dem i stan eftersom man så sällan lyfter blicken mot himlen. Där finns så mycket att titta på, trafikskyltar och restauranger och annat. Här finns bara tre saker: sjön, skogen och rälsen som försvinner bort i fjärran. Som fanfar till detta natursceneri brukar en häger som bor i en av sjöbodarna lyfta mot himlen med sina stenålderstassar precis i randen av dimman.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS