Floka flyttar ut i lekstugan när Floka d y har distansundervisning.
Visst får man plats. Bild: Karin Flodhammar

Distansundervisning? Då flyr jag till lekstugan

”Du kan äta dina salamipizzor som du vill, bara du respekterar mina fasta tider. ”

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När jullovet äntligen tar slut går grundskolorna utan någon förvarning över till distansundervisning. På något mirakulöst sätt samkörs undervisningen i årskurs nio med den blodiga läkarserien Grey´s antonomy på rasterna hemma. Jag ser avsnitten snett från sidan från min plats vid datorn, en centimeter på snedden för att vara exakt, resten är vinklat mot soffan där FLOKA d.y. vilar i en hög av smulor av kex. Själv har jag hörlurar av en speciell modell som stänger ute ljud, men å andra sidan puttar de fram glasögonen så att jag inte kan läsa. Istället smygtittar jag på Grey´s anatomy, lite suddigt, men ändå. Idag ska de transplanera en penis. Jag visste inte att man kunde få cancer i penisar, men OK. Man lär sig. Grey är visserligen inte chief attendant utan bara interns än, men med inriktning mot cardiologi thorastics surgery fixar han det mesta, även nertill. De vita rockarna står böjda över operationsborden med gott om tid för romantik.

ANNONS

Efter ett längre gräl med peanger som flyger genom luften växlar scenen till avdelningen för prematura. Grey för varsamt sina sterila händer över magen på det lilla barnet i kuvösen när Shelia gör entré. Vad har du och Martha ihop egentligen? Jag väntade på dig hela natten. Ögonen blixtrar svarta bakom munskydden. Det lilla barnet är helt bortglömt. Jag är gravid, snyftar Sheila. Munskyddet blir geggigt av mascara och tårar och rinner som papier mache´ ner över hennes lilla haka. Grey går in till kuvösen och fortsätter greja lite med barnet, men nu med en bekymrad rynka i pannan. FLOKA d.y har rast och slamrar med kastruller. Jag stirrar ihärdigt på min skärm. En hund skäller svagt i bakgrunden. Det rasslar av torrkulor i en matskål. Mikrofonerna stängs av och på.

Jag går ut till lekstugan igen och genomför ett digitalt ATP (arbetsplatsträff) och pillar lite med bläckpennorna innan jag återvänder till huset.

Det är då jag flyttar ut i lekstugan. Efter lite jobb med pappspik och filtar kommer jag upp i plus 7 grader på några timmar. Jag slänger ut dockskåpet och den minimala spisen som jag måste stå böjd över för att få fart på kaffebryggaren, stolarna i 30-centimeters-höjd går samma väg. Ut genom fönstret bara. Härligt till våren och påskbrasan. Jag förklarar att nu låtsas vi att vi är på jobbet och i skolan. Du kan äta dina salamipizzor som du vill, bara du respekterar mina fasta tider. Jag går iväg kl 7 och kommer hem och ropar ”Hallå, är det någon hemma?” Vi kan parkera om bilen om du vill också, om det känns lättare.

ANNONS

Då och då går jag ändå in i huset. Det är så kallt. En sömlös övergång från Grey´s atonomy (2005) till Jane the Virgin (2014) har ägt rum. Vi är nu inne på säsong 4 av 5 och Jane har just blivit inseminerad av en klumpig läkare och blivit gravid fast hon är oskuld. Inseminationen utförs av den kvinnliga läkaren Gloriana, en före detta alkoholist, som just fått reda på att hennes fru varit otrogen. I sin förtvivlan blandar hon ihop spermaprovet med saltvatten. Detta är oerhört tragiskt eftersom en annan patient vars make fått cancer planerat överraska honom med att inseminera sig på egen hand. Jag tror det är hon som får saltvattnet.

Jag går ut till lekstugan igen och genomför ett digitalt ATP (arbetsplatsträff) och pillar lite med bläckpennorna innan jag återvänder till huset. Jane the Virgin är nu inkastad i en komplicerad situation där hon måste bestämma sig för om hon är redo att bli mamma och hur hennes förhållande pojkvännen, Rafael, kommer att utvecklas och om hon kan hålla sitt kyskhetslöfte till sin mormor. Hon har ju trots allt inte haft sex. På bussen, när hon är på väg till ett boobjob (bröstförstoring) med sin mamma rullas historien upp och ett gäng nunnor lämnar skrikande bussen i tron att de har med jungfru Maria att göra.

ANNONS

Vad finns mer att säga?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS