Vi vänjer oss vid vintertiden.
Vi vänjer oss vid vintertiden. Bild: Bengt Öberg

Tyko: Det jobbiga med vintertid är att vrida tillbaka klockan mitt i natten

Alla säger att vi ska spara på el - men det vi egentligen borde spara på är tid.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu har vi snart varit inne i vintertiden en vecka. Det verkar gå hyfsat, än så länge. Någon vinter har visserligen inte synts till men tiden var tydligen inne i alla fall.

Somliga tycker att det är besvärligt. Men en timmes skillnad? Hur jobbigt är det? Jag har aldrig hört någon som kommer hem från Finland och har jetlag.

Det enda besvärliga med dessa tidsomställningar är att man måste gå upp klockan tre på natten och ändra klockorna.

En liten detalj som jag lagt märke till i samband med tidsövergången är tv-meteorologernas karta. De brukar ange klockan 14.00 för dagsprognosen. Men nu har de skiftat till klockan 13.00.

ANNONS

Varför? Så precisa i sina prognoser är de väl inte att en timme skulle göra någon skillnad.

Är det en händelse att klockan skruvas tillbaka samtidigt som en ny mandatperiod inleds? Ett paradigmskifte har det sagts. En ny Tidötid. Vi får se, tids nog.

Att Sverigedemokraterna inte sitter med i regeringen är inte så konstigt. Åkesson har fullt upp med alla uteslutningsärenden. Är det någon som vet vad vandel är så är det han.

(Apropå ingenting, har ni lagt märke till att Annie Lööf och Jimmie Åkesson hamnat bredvid varandra i riksdagsbänkarna, är det talmannen som varit framme och manipulerat? Sitter de och småsnackar med varandra? Eller smådjävlas kanske.)

Johan Pehrson(L) ser vi inte så mycket av längre. Han verkar mest gå och gömma sig. Enligt uppgift från riksdagskorridorerna kallas han numera för sir Väs.

Att Sverigedemokraterna inte sitter med i regeringen är inte så konstigt. Åkesson har fullt upp med alla uteslutningsärenden

Så meddelas det att rocklegenden Jerry Lewis gått ur tiden. Jag minns en spelning på Scandinavium. Till publikens förvåning spelade han bara countrylåtar, den ena efter den andra.

Men bakom mig satt ett gäng raggare från Varberg och skrek: ”Racken roll! Racken roll!” Rockkungen tvingades ge med sig och spela det publiken ville höra.

Titt som tätt kommer det upp ett meddelande på mobilen: ”Din skärmtid har ökat med 38 procent den senaste veckan”. Jaha. Vad är affärsidén bakom ett sådant meddelande? Vill de inte att jag ska använda mobilen?

ANNONS

Veckan därpå har den minskat. Vem bryr sig?

Eller menar de att jag har för lite skärmtid? Att jag borde öka på den till minst 50 procent? Så kan det nog vara.

Kan man inte få reda på lite fler intressanta iakttagelser över hur man använder sin tid? Datorkrångeltid? Strumpsorteringstid? Kötid i telefonen? Olika slags väntetider? Eller hur länge man haft keps på sig senaste veckan. ”Din skärmlängd har ökat med tre centimeter”.

Petra Mede har skrivit en bok om sin ångest över att tiden går. Hon har fyllt femtio. Det är pinsamt när en komiker blir patetisk.

Upptäckten av att tiden går är tidlös. Det enda vi vet är att den går. Men vart? Ljusår läggs till ljusår. Mörkret lägrar sig. Endast Einstein är vaken.

Tidsandan säger att vi nu ska spara på el. Det vore bra om man kunde spara på tid. Det slösas för mycket med den på oväsentligheter. Risken är att tiden stängs av om det blir en kall vinter.

Er kåseriläsningstid har nu ökat med tio minuter. Därför sätter jag tidpunkt här:.

https://www.gp.se/livsstil/världens-gång/min-elbil-har-en-antistartkabel-1.81470508

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS