Det svenska knäckebrödet
Det svenska knäckebrödet Bild: Anette Friberg

Brev från gamla Sverige

”Det är lite bråkigt i politiken. Det är bland annat en karl som heter Åkesson. Alla är arga på Åkesson.”

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Brev till moster Gerda i Minnesota.

Kära moster, jag hoppas att du har det bra. Du bad ju mig att rapportera lite om vad som händer i gamla Sverige. Det går väldigt bra för oss här. Nationen är enad. Varje vecka tittar alla svenskar tillsammans på ett tv-program där bortglömda kändisar med lådor på huvudet sjunger bortglömda låtar. Det är toppen.

Helt enad är trots allt inte nationen.

Det är till exempel lite bråkigt i politiken. Det är bland annat en karl som heter Åkesson. Alla är arga på Åkesson.

Han som är statsminister heter Löfven. Han är metallarbetare. En stabil man. Mycket stabil. Han köper klockor.

ANNONS

Det var väldigt jämnt i valet 2018, så när Löfven blev statsminister måste han först verkligen lova att ha en politik som inte var det minsta socialdemokratisk. Nästa år är det val igen och då kan det hända att en karl som heter Kristersson får bli statsminister om han lovar att inte vara så där överdrivet moderat. Jag vet inte om Kristersson köper klockor. (Jag vet inte ens om han dricker ur.)

Kristersson är kommunikationskonsult. Det är motsatsen till metallarbetare.

I Göteborg fick vi förresten en ny Hisingsbro förra veckan. Den har redan gått sönder lite.

Det beror också lite grann på den där Åkesson. Han sitter redan nu i debatter och ser finurlig ut, ungefär som en katt som just ska sluka en skogsmus. Men jag är inte helt säker på om skogsmusen är Löfven eller Kristersson.

I Sverige, vet moster, har vi alltså ett perfekt system som bygger på att vinnaren genomför förlorarens politik. Tack vare det får vi alltid samma politik.

Det är lite grann som de där gamla svenska kanonfabrikerna i Värmland – som väl moster minns från 1980-talet. De sålde bara vapen till länder som verkligen lovade att aldrig använda dem.

I Göteborg fick vi förresten en ny Hisingsbro förra veckan.

Den har redan gått sönder lite.

ANNONS

Här i Göteborg har båtsäsongen börjat. Gubbarna går omkring med trasselsudd i bakfickan. Det tror jag att moster väl känner till, för jag läste i tidningen att en amerikan som heter Jeff Bezos också har köpt båt. Det stod i Göteborgs-Posten att Jeff Bezos båt är 127 meter lång. Det kommer att gå åt mycket trasselsudd. Det är kanske därför han ser så arg ut på bilderna, den där Bezos. Han tänker väl på all dyr trasselsudd. Det är inget emot hur arg han kommer att bli när han ska försöka hitta en bra badvik för att ett fartyg som är obetydligt kortare än ”Stena Danica”.

Det är förstås besvärligt med pandemin. Dramatiska saker händer här i Göteborg. Förra veckan lär det ha varit en kvinna som snöt sig på Östra Hamngatan.

Alla göteborgska företag gör baklängesreklam. De som kör spårvagnar skickar ut reklamblad som manar oss att inte åka spårvagn. De som kör buss säger till oss att inte åka buss. Utanför alla restauranger sitter anslag som framhåller att man inte ska tänka på att gå in. Förr i tiden var det bara Systembolaget som gjorde sådan reklam.

Jag sitter här i min trädgård på Hisingen och läser gamla kåserisamlingar av Torsten Ehrenmark som man verkligen kan lära sig mycket av. Det är nästan det enda man kan göra under pandemin.

ANNONS

Samtalen går lite annorlunda till än förr. Det är väl inte riktigt som moster minns det, jag menar som när moster hamnade i slagsmål med Birgitta på ”Polketten” och sa att Beda var en rödhårig knickedick. Skämttecknarna har det också besvärligt. Karikatyrer har blivit omoraliska, men det där känner moster säkert igen från Minnesota.

Men för det mesta är vi sams här i Sverige och mest sitter vi och tittar på bortglömda kändisar som har lådor på huvudet och sjunger låtar från 1987.

Det talas också väldigt mycket om mångfald. Mångfald, förstår moster, är det finaste vi har i gamla Sverige. Mångfald är när man fyller ett rum med 28-åringar som har helt olika kulörer, men exakt samma åsikter.

Mosters tillgivne

K

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS