Psykologen Antonio Guererro Briones vill hjälpa människor som mår dåligt och få oss att reflektera över psykisk ohälsa. Han menar att vi idag kan ha orimliga krav på oss i samhället. Det kan vara att vi vill vara duktiga på jobbet i skolan eller vilja se ut på ett visst sätt. ”Man måste sätta gränser och lära sig säga nej!”
Psykologen Antonio Guererro Briones vill hjälpa människor som mår dåligt och få oss att reflektera över psykisk ohälsa. Han menar att vi idag kan ha orimliga krav på oss i samhället. Det kan vara att vi vill vara duktiga på jobbet i skolan eller vilja se ut på ett visst sätt. ”Man måste sätta gränser och lära sig säga nej!” Bild: Maria Zihammou

"Varje människa är ett mysterium"

Psykologen Antonio Guererro Briones kom till Sverige för 20 år sedan och hade egentligen inte tänkt stanna här i mer än ett år. Han vill hjälpa människor som mår dåligt och få oss att reflektera över psykisk ohälsa.

ANNONS
|

Det är en slingrande väg från Madrid via Sicilien som förde Antonio Guererro Briones till ett nytt liv i Sverige. Han hade egentligen inga stora planer på att bosätta sig just här. Tanken var ett år eftersom han mött kärleken och träffat sin Lotta på en semesterresa i Italien. Men saker blir ibland bara till och idag är Sverige hemma och Göteborg basen för Antonio.

– Jag kan fortfarande tänka att jag inte riktigt bestämt mig för att bo just här. Men idag har det gått 20 år sedan jag flyttade hit. Ofta blir det bara. Jag har ibland tänkt på det i mitt jobb som psykolog.

ANNONS

Vill hjälpa och förstå andra

Han intresserade sig tidigt för psykisk ohälsa med en vilja att förstå och hjälpa individer med drogrelaterade problem. Det fick honom att börja studera psykologi vid sidan av arbetet i pappa Pedros kvartersbutik i Madrid.

– Jag minns att pappa sa till mig en gång varför skall du utbilda dig till psykolog? Det är du ju redan här varje dag i butiken, säger Antonio och skrattar åt minnet.

Studierna som han inte var riktigt klar med, fortsatte på distans. Det var i en tid när inte smartphones fanns och krävde många resor fram och tillbaka mellan Spanien och Sverige för att göra tentor.

– Tanken var att läsa klart här men då hade jag behövt läsa om hela utbildningen från början och även behövt komplettera med studier på Komvux.

Kämpade med studierna och fick svensk legitimation

Under tiden kämpade Antonio på med att lära sig svenska och jobbade extra som lärare i spanska, servitör och kock på en spansk restaurang i Göteborg. Att byta land var en stor förändring och han berättar om saknaden efter vänner och om att komma in i det nya landet som han inte riktigt förstod.

– Jag kunde inte luta mig mot min familj på samma sätt längre och saknade våra söndagsträffar med att samlas runt en paella och umgås.

ANNONS

Det tog lite tid att få klart alla dokument som behövde översättas från spanska universitetet men till slut fick han sin svenska legitimation.

Missbruksrelaterad ohälsa

Allt var så spännande och intressant minns Antonio. Han trivdes jättebra med att äntligen börja jobba på en praktik med missbruksrelaterad psykisk ohälsa. Det började som en praktiktjänst och blev snabbt till en fast tjänst. Kort därefter fick han samtal om han ville jobba med psykisk ohälsa inom företagshälsovård och var inte svårövertalad.

– Jag blev jättenyfiken på hur det kunde vara att jobba med företagshälsa. Jag har alltid tyckt att varje person är ett mysterium. Och ser det som ett privilegium att få lyssna och jobba med att förstå människor och delta i förändringar som gagnar hälsan.

Han beskriver sitt jobb som att tänka och inte lägga in allt för mycket egna känslor. Där det är viktigt att skilja mellan jobb och det privata.

– Det är riktigt spännande att jobba med företagshälsovård. Den ena dagen är inte den andra lik. Jag kan gå från ett djupt samtal med en patient till att medla i en konflikt eller att utveckla ett arbetsteam som kört fast.

Måste inte vara kompisar privat

Antonio säger att konflikter på arbetsplatser handlar ofta om att man inte lyssnar på varandra.

ANNONS

– Ibland sätter vi upp fel mål och alla behöver inte vara kompisar privat för att kunna jobba tillsammans under samma tak.

Han beskriver det som att hitta bästa arbetsmetoden för att få medarbetarna att må bra och nå sina mål. Men hur gör man när en situation låst sig och sitter fast på en arbetsplats?

– Först behöver man ta reda på variablerna vad som gör att det är som det är. Hur kan man backa bandet. Men ibland kan den bästa lösningen också vara att lösa ut ett arbetslag.

Antonio förklarar att han ibland behöver hjälpa folk att förstå att de inte är på rätt plats. Att de förtjänar en annan plats för att jobba och må bra. Även om det medför att de måste söka sig vidare.

Sömnen en viktig nyckel

– Sömn är också en viktig funktion som vi behöver få i oss tillräckligt. Man kanske inte känner samma lust som tidigare och sover dåligt. Det kan vara en första signal på att man inte mår bra. Vad kan man då göra för att stötta en vän som mår dåligt, Antonio säger att lyssna och finnas där är viktigt.

– Ofta försöker vi impulsivt lösa varandras problem men det är inte alltid vad individen behöver, ibland räcker det med att bara känna sig lyssnad på och sedd. Som psykolog jobbar vi vitt och brett för att normalisera psykisk ohälsa. Numera är det inte lika tabubelagt att må dåligt.

ANNONS

Han menar också att vi idag kan ha orimliga krav på oss i samhället. Det kan vara att vi vill vara duktiga på jobbet i skolan eller vilja se ut på ett visst sätt.

Sätt gränser och lär dig att säga nej

– Att röra på sig är en annan del i att må bra. Vi är inte gjorda för att sitta still. Sänk också kraven på dig själv. Det kan också vara bra att kartlägga vad som är viktigt för dig, vad som får dig att må bra. Sätt också gränser och lär dig att säga nej.

Om du tycker det är svårt tipsar Antonio om att börja med små steg. Det kan kännas obehagligt och konstigt att sätta gränser men det är värt att stå ut med den känslan. Han pratar också om vikten med sociala kontakter, att umgås där djupa samtal inte alltid är nyckeln till att må bra.

– Jag mår bra av att träna och umgås med familj och vänner. I början när jag flyttade hit kunde jag sakna det lättsamma sättet att umgås spontant som jag växt upp med i Spanien. Man måste inte ha mängder med vänner, en kopp kaffe med en granne fyller sin funktion och är bra för oss som individer.

ANNONS

– Ingen bra ekonom skulle råda dig att satsa allt kapital i en enda aktie med stora risker. Det bästa är att diversifiera och sprida riskerna. På samma sätt måste vi göra med vår tid och energi och satsa på variation både på jobbet och på fritiden. Många satsar allt på sitt jobb eller i en relation. Om det inte går som förväntat är det lätt att man kraschar.

Antonio Guerrero Briones

Ålder: 46 år

Familj: Sambon Lotta Cederwall, Loui 15, Amadeus 13 och Noa 12 år.

Bor: Kungsladugård

Yrke: Legitimerad psykolog och organisationskonsult

Fritidsintressen: Lyfter gärna tunga vikter, springer i skogen eller sätter sig med en kopp kaffe och läser romaner.

Bra med Sverige: Arbetsförhållanden och möjligheter för föräldraskap.

Fyra tips som gör gott för hälsan

1 Se till att röra på dig.

2 Sänk kraven på dig och se till att få tillräckligt med sömn.

3 Reflektera kring vad som är viktigt för just dig som får dig att må bra och gör det.

4 Koppla inte din identitet med ditt arbete. Du är mer än ditt jobb.

ANNONS