Krog i Göteborg ungefär år 1900.
Herrarnas inrättning är synlig i bakgrunden. Damer förefaller inte ha varit välkomna till Franska värdshuset. Bild: Göteborgs stadsmuseum

I Göteborg är det tradition med en kall öl på Systemet

Det tycks finnas en gåtfull och djupt rotad föreställning om att det inte går att bli full och slåss om man samtidigt äter skinksmörgås.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Systembolaget i Nordstan börjar sälja kall öl, meddelas i pressen.

En upprörd krögare har uttalat sig. Han befarar att nästa steg blir att Systembolaget öppnar krog.

Han behöver nog inte oroa sig. Systembolaget har som affärsidé att undvika alltför intensiv serviceanda.

Men om Systembolaget i Nordstan skulle öppna krog så vore det åtminstone ingen farlig nymodighet. Det vore en återgång till vad som gammalt och fornt är i Göteborg.

I fem år har jag suttit tillsammans med stadsmuseet och skärskådat fotografier som ska visas under Göteborgs fyrahundraårsjubileum. Det vore en kraftig överdrift att hävda att bilder från systembolaget har en framträdande plats.

ANNONS

Det är sjösättningar, bandklippningar, folkomröstningsköer, demonstrerande hamnarbetare på väg till arbetsdomstolen, nakenbadare på Saltholmen, gubbar som rullar silltunnor i Masthugget, sömmerskor på Wettergrens kappfabrik, Frigga Carlberg och Håkan Hellström.

Och emellanåt Sonya Hedenbratt.

Men ibland siktas i glimtar från 1890-talet just det som 2020-talets krögare fruktar som kavat och hotfull framtidsvision: systembolagskrogar.

Två gånger under mina två decennier som redaktör har jag mottagit telefonsamtal från läsare som varit stolta över att systembolaget är en göteborgsk uppfinning. De har på gåtfulla vägar betraktat det som en personlig merit. Det senaste samtalet var för femton år sedan, så frågan är väl inte direkt glödhet. Och när frågor inte är direkt glödheta hamnar de som bekant hos Världens gång-redaktionen. Vi är slutförvaringen.

Det är inte sant att systembolaget är göteborgskt. Men Göteborg hade större internationella kontaktytor än exempelvis Falun, så det var ”The Gothenburg System” som spreds på 1800-talet.

Ambitionen att få göteborgarna att supa och slåss mindre ledde till att Göteborgs stad –det vill säga systemet – blev krögare.

Och när frågor inte är direkt glödheta hamnar de som bekant hos Världens gång-redaktionen. Vi är slutförvaringen.

Det tycks inom svensk förvaltningstradition finnas en gåtfull och djupt rotad föreställning om att det inte går att bli full och slåss om man samtidigt äter skinksmörgås.

Jag har inte sett någon övertygande statistik som tyder på att detta fungerade alls i Göteborg på 1800-talet.

ANNONS

Men det var maten som de gamla telefonörernas berättelse handlade om. Ty de berättade båda samma historia. När jag tänker närmare på saken var det troligen samme man som ringde med fem års mellanrum. Historien handlade om hur en krögare vid Järntorget varje morgon bredde en (1) smörgås som sedan i tolv timmar bars ut och in och jämte öl och brännvin. Efter att gästen tömt glaset och välvilligt betraktat den för alkoholtillståndet nödvändiga födan i tre minuter kom en servitris och återförde smörgåsen oskadd till köket. Därifrån skickades den till en ny gäst. Det var en vagabonderande skinksmörgås.

Den vackra balansen kollapsade när någon i distraktion åt upp smörgåsen.

Det jag vill ha sagt är att jag inte tror att krögarna behöver oroa sig. Åtminstone inte för Systembolaget. Åtminstone inte för systembolagets kokkonst och serviceanda.

Jag tror helt enkelt – som det heter på 2000-talssvenska – inte att de har det i sig.

För att ytterligare lugna krögarna på denna punkt bifogar jag en bild från en systembolagskrog. Den är tagen ungefär år 1900. Det är Franska värdshuset vid Kronhusgatan.

Roligt ser de inte ut att ha.

Framför allt vill jag fästa de oroliga krögarna uppmärksamhet på den dörrlösa bekvämlighetsinrättning som dominerar lokalen.

ANNONS

Jag kan förstå den kamerala tanken.

För så där är det ju med alla ansvarsfulla bolag: man vill ha kontroll inte blott över inflödet utan också över utflödet.

Om det är denna tradition som systembolaget i Nordstan planerar att utveckla så tror jag alltså inte att krögarna behöver oroa sig.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS