Hallå, Köpenhamn - var är göteborgarnas gator?

Lars Hjertberg identifierar en besvärande dansk brist.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag sätter en dansk 25-öring med hål i mitten på att du känner någon som minst en gång gift sig i den svenska Gustafskyrkan på Folke Bernadottes Allé, mellan den västra vallgraven och Österport station. Själv känner jag flera.

När jag en helt vanlig onsdagseftermiddag tar höger efter Grønningens parkanläggning och närmar mig den historicerande tegelbyggnaden ser jag till min förvåning att det flaggas på ömse sidor entréportalen - och då har jag inte ens anmält min ankomst!

Det var väl det jag trodde: I svenska Gustafskyrkan är man verkligen på tårna.

Bild: Lars Hjertberg

När jag som kyrkcaféets enda gäst beställer en kopp kaffe blir jag därför en smula förvånad av informationen att antalet vigslar sjunkit dramatiskt på senare år.

ANNONS

– Förr stod folk nästan på kö, säger den vänliga damen som ledigt växlar mellan danska och svenska och sannolikt själv bakat bullarna.

Eftersom jag förstått att det i läsekretsen finns ett utbrett intresse för fikats historia ger jag er gärna kopplingen mellan det köpenhamnska kyrkkaffet och vår egen lokala kondiskultur.

Kring förra sekelskiftet var göteborgsfödde Gustaf Wickman (1858-1916) ett av vårt lands största arkitektnamn. Efter några år på Göteborgs Elementärläroverk vid Hvitfeldtsplatsen fortsatte han till Chalmerska slöjdskolan på Storgatan för att så småningom få sitt stora genombrott med Stockholm som bas.

Bild: Lars Hjertberg

När danska Folketinget i mars 1907 beviljade bygget av den svenska kyrkan på kastellets mark var det just arkitekt Wickman man ville ha. Men Wickman var en upptagen man och uppdraget kom istället att fullföljas av kyrkoarkitekten Theodor Wåhlin.

– Hmm, kom till saken, suckar nu möjligen den otålige läsaren, suktande efter fikafakta …

OK - ungefär samtidigt som Wickman lät Köpenhamnsuppdraget vandra vidare, åtog han sig istället att rita hörnhuset Södra Hamngatan/Västra Hamngatan i centrala Göteborg på uppdrag av försäkringsbolaget Skandia. Och vad hittar man sedan 1996 på den adressen? Jo, konditori Brogyllen!

Den kaffekopplingen bjuder jag på!

När Gustafsyrkan kyrkan invigdes sommaren 1911 var adressen Søndre Frihavnsvej, men gatan har för länge sedan bytt namn till Folke Bernadottes Allé.

ANNONS

Bild: Lars Hjertberg

Att ge sig ut på köpenhamnsk spaning efter gator och torg som uppkallats efter svenska medborgare kan föra en till kvarter och kvartar man annars aldrig kommit i närheten av. Så låt oss anta utmaningen och börja med att bocka av Dag Hammarskjölds Allé som skär genom Österbro och leder hela vägen upp till arenaområdet öster om Fælledparken. Där hittar vi både Gustaf Adolfs gade, och Per Henrik Lings Allé - den sistnämnde som bekant den svenska gymnastikens fader. I ett tredje kluster, väster om Österport station, återfinns såväl Hjalmar Brantings Plads som Olof Palmes Gade omgivna av Sverigehyllande gator som Upsalagade (gamla stavningen), Visbygade, Lundsgade, Malmøgade och Stockholmsgade.

Bild: Lars Hjertberg

Dessvärre verkar Göteborg hittills helt ha negligerats av namnberedningsfolket. Vi göteborgare kan ju faktiskt presentera såväl Köpenhamnsgatan i Bräcke som den mer centralt belägna Danska vägen. Här har vi helt uppenbart en del att göra för att återupprätta balansen i relationen städerna emellan. Skulle inte svenskdanska Lisebergschefen Andreas Andersen möjligen kunna medla? I så fall, ett gott råd på vägen Andreas: låt oss inte vara långsinta - nämn inget om den där tråkiga historien från sommaren 1719 när amiral Tordenskjold och hans danska flotta försökte inta Nya Älvsborgs fästning, men tvingades till reträtt med oförrättat ärende…

ANNONS
Bild: Lars Hjertberg

Litterära giganter som Selma Lagerlöf och August Strindberg hedras med egna gator i Köpenhamns utkanter. Selma Lagerlöfs Allé ligger i Gladsaxe medan Strindbergsvej hittas i Valby. Den sistnämnde bodde faktiskt Köpenhamnsområdet tillräckligt länge 1887-1888 för att hinna färdigställa såväl Fordringsägare som Fröken Julie. Att han greps av polis sedan han en glad afton försökt sitta upp på ryttarstatyn mitt på Kongens Nytorv hör väl egentligen inte hit - den historien kan Andreas Andersen också med fördel lämna därhän.

Så sent som 2018 kompletterades det svenska gatugalleriet i den danska huvudstaden med Monica Zetterlundsvej. Så Andreas - ett sista tips i all välmening - du säger väl för guds skull inget om var hennes hit ”Sakta vi gå genom stan” egentligen utspelar sig?

Gustafskyrkan på Folke Bernadottes Allé utgör en svensk oas på Österbro. Här har massor av svenskar gift sig under årens lopp, och än idag kan man för en billig peng köpa en hembakat kanelbulle till kyrkkaffet.
Gustafskyrkan på Folke Bernadottes Allé utgör en svensk oas på Österbro. Här har massor av svenskar gift sig under årens lopp, och än idag kan man för en billig peng köpa en hembakat kanelbulle till kyrkkaffet. Bild: Lars Hjertberg

ANNONS