Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad funkar bäst när inbrottsjuven kommer?
Tillfället gör tjuven. Bild: Karin Flodhammar

Floka : En kofot under sängen håller tjuven borta

Jag vaknar iskall av skräck och tycker mig höra någon smyga sig uppför trappen.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Den tredje kofoten låg under sängen. Där låg även stekpannan. Båda två tänkta att försvara sig med vid inbrott. Det som göms i snö kommer upp i tö gäller definitivt inte med två veckors vinter som vi haft i år. Istället har jag tvingats stirra på de där sakerna jag helst velat glömma. För min del dörren på karm som jag så envist drog ur bingarna på tippen när jag var där i höstas. Inte kastade i, utan drog upp. Det är väldigt lätt att ta saker istället för att slänga på tippen. Först slänger man några säckar med verkliga sopor så det syns att man är igång och sedan drar man upp det man vill ha med ett ljudligt Åhej. Hur kan folk kasta vackra spröjsade fönster? Dörrar på karm? Fönstren ska bli ett vackert växthus tillsammans med spillvirket jag släpat hem från grannarnas nybygge. Dörren på karm gick inte att öppna. Åker och köper en kofot. Gör några halvhjärtade försök med kofoten, surnar till och går och lägger mig efter att ha gömt kofoten bakom fönstren. Allra längst in i förrådet ligger sommardäcken, som skulle på just igår faktiskt, torsdag den 15 april. Jag böjer mig fram och ser en kofot bakom däcken. Vi kan kalla den nummer två. Ordningen i förrådet är förfärlig. Man kommer knappt in för alla fönster.

Min tanke var att jag skulle sträcka mig in under sängen, dra till mig stekpannan och sedan smälla tjuven i huvudet med den.

Det är lite Krakel Spektakel över det hela fast tvärtom. Jag skaffar saker istället för att ge bort. Egentligen heter boken "Nyfiken i en strut" (1947) men jag har alltid tänkt mig den som "Krakel Spektakel". Två små barn går och köper varsin klubba i en kiosk och det slutar med att farbrorn som står i kiosken ger bort allting till barnen. Först ger han bort allt godis, sedan karamellskålen som bordet står på, och till sist hela kiosken. Sedan går han fritt och ledigt där ifrån och lämnar polkagrisar och allt bakom sig. Godiset ligger i prydliga rader på ett helt uppslag. Tänk om jag haft samma ordning i mitt förråd? Kanske krokar på väggarna där tänger och hammare kunnat hänga. Så vill jag ha det. Frihet. Jag ska göra det efter jag byggt växthuset. Bestämmer mig för att gå på dörren igen och letar lite planlöst i förrådet men hittar varken kofot ett eller kofot två, båda gömda på ett helsäkert för tjuven, tyvärr även för mig själv.

Är med i "Grannsamverkan mot brott". Det sitter klistermärken med en bruten kofot i en röd triangel och polisens emblem på alla mina fönster och dörrar. Har också fått en påminnelse om att saker som spett, yxor och kofötter inte ska ligga framme. Lämnar man en yxa på huggkubben är det lätt att någon går förbi och tänker: "Aha! Jag tror jag gör inbrott". Tillfället gör tjuven som bekant. Tills nu hade jag kört med stekpanna. Min tanke var att jag skulle sträcka mig in under sängen, dra till mig stekpannan och sedan smälla tjuven i huvudet med den. När jag skulle laga mat någon månad senare var stekpannan borta. Ingen teflonpanna i världen kan ersätta en välskött gjutjärnspanna. Jag sörjde verkligen. Ett vagt minne gör att jag famlar lite under sängen men där är tomt. Beslutar mig för att byta från stekpanna till kofot som vapen. De andra två är ju borta, alltså köper jag ytterligare en kofot, nummer tre, och lägger under sängen. Jag grämer mig och går bittert loss med dammsugaren, och märker inte att den sista kofoten puttas allt längre in under sängen och glömmer bort den.

Samma sak händer som alltid några veckor senare. Inbrott på gång? Jag vaknar iskall av skräck och tycker mig höra någon smyga sig uppför trappen. Jag famlar under sängen. Det är som livet går på loop. Nu får det räcka. Halar upp nattlinnet och kryper längst in under sängen. Minne möter glömska i en elegant båge, denna gång med dubbel vinst: stekpanna och kofot.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.