Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Wedel skriver om ostindiefararen ”Göteborg”
Ostindiefararen ”Göteborg”. Bild: Jerry Lövberg

Kristian Wedel: 21 tips till ostindiefararen ”Götheborg”

Skeppsläkaren ska arbeta med brännvin och såg. Och Suezkanalen är för blekfisar.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Ostindiefararen ”Götheborg” ska segla till Kina igen. Ambitionsnivån ska tydligen höjas. Det är ju underbart.

Här några råd för att i all anspråkslöshet öka den historiska korrektheten.

• Starta i början av januari. Fartyget måste sågas loss ur isen. Ro iland alla kvinnor.

• Ha en brakskiva innan ni lämnar Göteborg. Här är en meny från sista kvällen i Göteborg 1769, nedtecknad av skeppsprästen Jacob Wallenberg: rödvin, kapun, hare, pudding, punschbål. Ja, nåt i den stilen.

• Istället för kontanter ska ni medföra bytesvaror i form av torkad fisk, vetemjöl, fiskkrokar, lyktor, spik, yxor, madrasser, snören, kikare, kompasser, gåspennor, ankare, musköter och orglar.

• Tappa några matroser överbord på Nordsjön.

• Slakta en gris på däck en gång i veckan.

• Undvik variation och vitaminer. Så här såg veckomenyn ut på ostindiefararen ”Cron Prins Gustaf” år 1769. Måndag: Fläsk och mjöl. Tisdag: Saltkött och kikärter. Onsdag: Mjöl, kikärter och punsch. Torsdag: Kött och kikärter. Fredag: Fläsk och mjöl. Söndag: Saltkött och kikärter.

• Suezkanalen är för blekfisar.

• Vinnlägg er om en historisk korrekt lönespridning ombord. Superkargören ska tjäna ungefär 300 gånger mer än en jungman. Det innebär att om en jungman har en månadslön på 20 000 kronor, så bör superkargören ha sex miljoner.

Kapten ska ha en personlig ranson av punsch. På 1700-talet var det 130 liter.

• Skeppsläkaren arbetar uteslutande med brännvin och såg.

• Råka ut för pirater.

• Glöm inte att dricka. Här är en 1700-talslista med förnödenheter: 45 000 liter svagdricka, 6 000 liter brännvin, 120 buteljer vitt franskt vin, 80 buteljer portugisiskt vin, 480 buteljer rött vin och 1 400 liter sherry.

• Kapten ska ha en personlig ranson av punsch. På 1700-talet var det 130 liter. Det är tur att oceanen är bred.

• När punschen är utsupen: laga din egen punsch. Här är ett recept av linnélärjungen Pehr Osbeck som seglade med ostindiska kompaniet på 1750-talet: vatten, arrak, socker, citroner, tamarinder. Och en glödande kanonkula.

• Den som ur matförrådet nallar ost ska ha arton slag med den niosvansade katten.

• Enbart befälen får gå i land i Kanton.

* Se till att superkargören är hyggligt nykter åtminstone på morronen. Detta gäller särskilt om superkargören har planerat att efter hemkomsten starta en teknisk högskola.

• Försök att stjäla tebuskar i Kina.

• Bränn räkenskaperna. Det är möjligt att Skatteverket inte uppskattar en så pietetsfull historisk korrekthet, men det är ett offer som måste göras. Frågor hänvisas till Göteborgs-Postens Världen gång-redaktion.

• Fyll skutan till relingen med te, porslin, siden, zinktackor, arrak, solfjädrar, galangarot, snörband, tusch, kanel, leksaker, kinarot, rotting, pappersblommor, toalettdosor, spelmarker, tapeter, tamarind, sagogryn, soja, tebord, målningar, ärmkläden, risgryn, pärlemor, fruntimmersgördlar, näsdukar, silkesstrumpor, fruktskålar, schackpjäser, bidéställ, miniatyrpagoder och nattmössor.

* Utför hela proceduren baklänges tills ni återkommer till Rivöfjorden

• Sätt båtfan på grund vid Älvsborgs fästning.

Om ni har gjort allt detta har ni verkligen åstadkommit en utmärkt historisk seglats. Sedan är det bara att höja ambitionen.

Nästa nivå är att förmå besättningen att frivilligt avlida i skörbjugg.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.