Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Paret Hege Mikalsen Franck och Elin Mikalsen Franck med deras gemensamma barn Juni i famnen. De träffades på nätet för drygt fem år sedan när de båda sökte kärleken, allra helst någon som redan hade barn. I dag är de en lycklig fyrabarnsfamilj. Bild: Anna Berglund
Paret Hege Mikalsen Franck och Elin Mikalsen Franck med deras gemensamma barn Juni i famnen. De träffades på nätet för drygt fem år sedan när de båda sökte kärleken, allra helst någon som redan hade barn. I dag är de en lycklig fyrabarnsfamilj. Bild: Anna Berglund

Vägen till deras lycka gick via en dejtingsida

Elin från Göteborg bodde i Oslo och sökte en svensk tjej via nätet, men fann norska Hege som bodde i Varberg. De träffades, blev direktförälskade och flyttade ihop. Efter drygt fem år tillsammans har de gift sig, fått barn och kärleksfogat ihop en stor familj.

Vi ses på innergården som omfamnas av huskropparna där paret Elin och Hege Mikalsen Franck har sin lägenhet i den högsta delen av Högsbo. En lugn plats med höga tallar, rabatter, lekplats och trygghet för lilla Juni, parets yngsta barn som knatar runt. Elin och Hege berättar hur de fann varandra, med olika temperament och svada, genomsyrad av en lugn och självklar gemenskap.

Elin från Skövde flyttade till Göteborg efter studenten för att plugga till socionom, träffades sin dåvarande partner och blev gravid. Hon tog studieuppehåll, flyttade till Oslo och var mammaledig med dotter Joylie där. Efter fyra år separerade paret, men Elin blev kvar i Norge och började så småningom kolla runt på dejtingsidor. Sökte lite förstrött, men fann ingen som väckte intresse.

– På de norska sidorna var det mycket lusekoftor och gå på tur, men jag är ingen naturmänniska, säger hon med ett skratt.

Kollade på svenska dejtingsidor

Så hon började i stället att kolla på svenska dejtingsidor.

– Jag längtade nog samtidigt hem till Sverige. Till en början kikade jag mest bara runt där också, var inte särskilt seriös, säger hon med ett vagt leende.

Men så en dag blev hon kontaktad av Hege, som lockades av att Elin var svensk och bodde i Norge.

– Jag blev nyfiken, och undrade hur hon hade hamnat där, ville höra hennes berättelse, säger norska Hege, som flyttade till Sverige och Vessigebro som 15-åring för att gå på fotbollsgymnasium, och fortsatte på Loftadalens folkhögskola i Åsa och hamnade slutligen i Varberg 1994, där hon fick jobb som analytiker på ett it-företag.

Efter drygt fem år tillsammans har norska Hege och svenska Elin hunnit gifta sig, fått barn och kärleksfogat ihop en stor familj. Här tillsammans med yngsta dottern Juni, som föddes i fjol. Bild: Anna Berglund
Efter drygt fem år tillsammans har norska Hege och svenska Elin hunnit gifta sig, fått barn och kärleksfogat ihop en stor familj. Här tillsammans med yngsta dottern Juni, som föddes i fjol. Bild: Anna Berglund

Hege är en ivrig förespråkare av nätdejtning, tror det ökar möjligheterna för människor att finna rätt livspartner. Hon talar av egen erfarenhet inifrån branschen i en tid när den var relativt ny.

– Jag arbetade från 2008 och några år framåt på en dejtingsida, det var kul och varje dag fick jag höra glädjehistorier om lyckliga par, att det faktiskt funkade. De åren fick mig övertygad om att dessa internetbaserade mötesplatser är något bra.

Och hennes och Elins egen kärlekshistoria blev ännu ett bevis på det.

Viktigt att barnen går först

Båda minns hur de tänkte när de sökte och bläddrade bland alla bilder, livsberättelser och drömmar om kärleken. För båda var det viktigt att den andre hade egna barn. Hege menar att det är svårt att få relationen att fungera om den andre själv inte har barn, en förälder förstår alltid det där med att barnen går först.

– Det kände jag också starkt, de jag dejtat tidigare var yngre eller så hade de inte egna barn, tillägger Elin.

Men både Hege och Elin hade barn och de skrev länge och mycket till varandra. Hege var framfusig och rättfram, Elin lite försiktigare, lite på sin vakt. Hege var snabbt säker.

– Det kändes bra med en gång, vi hade samma intressen, bakgrund och även en hel del liknande jobbiga livserfarenheter. Det gjorde att vi förstod varandra.

– Och vi delade samma humor och skrev lite på samma vis, tillägger Elin.

Träffades på hotell i Göteborg

Efter en månads intensivt skrivande skulle de träffas på nyöppnade Clarion hotell i Göteborg. Elin var nervös, medan Hege hade planerat en överraskning inför mötet på centralstationen.

– Jag hade tagit med mig en kompis som mötte upp Elin i baren och som hade ett hästhuvud på sig, berättar Hege med ett skratt.

Det var tänkt för att avdramatisera det hela, men Elin blev mest förvirrad och undrade vad hon gett sig in på, men såg i mötet med Hege ändå det där som fick världen att snurra lite extra. Stundens känsla, ostyrig och pirrig.

– Vid första ögonkastet blev jag positivt överraskad, vilket gjorde mig ännu mer nervös och jag pratade mest med Heges kompis, minns hon med ett leende.

Självsäkra Hege hade redan bokat hotellrum, övertygad om att allt skulle gå bra. Och det gick bra, känslorna fanns där direkt.

– Det var sorgligt att säga hejdå nästa dag, säger Elin och ler mjukt mot Hege.

"Vid första ögonkastet blev jag positivt överraskad, vilket gjorde mig ännu mer nervös och jag pratade mest med Heges kompis", minns Elin (till vänster). Bild: Anna Berglund
"Vid första ögonkastet blev jag positivt överraskad, vilket gjorde mig ännu mer nervös och jag pratade mest med Heges kompis", minns Elin (till vänster). Bild: Anna Berglund

Det dröjde två veckor innan de sågs igen. Men sedan dess har de varit oskiljaktiga. Elin hade inget som höll henne kvar i Oslo, så hon flyttade tillbaks till Göteborg med dottern, tog sin socionomexamen och började jobba inom socialtjänsten i Angered som familjehemssekreterare.

Hege sa upp sig och fick ett annat it-jobb som krävde att hon bara var i Varberg en dag i veckan, övrigt arbete kunde hon göra hemifrån. De flyttade ihop och började ett nytt familjeliv tillsammans i Göteborg. Hege med sina tvillingpojkar från tidigare relation, Elin med femåriga Joylie. De tre barnen går nu i skolan tillsammans i Majorna och har fogats samman till en tät syskonskara.

Längtade efter gemensamt barn

Så kom längtan efter ett gemensamt barn. De gifte sig i Danmark, där de även genomgick insemination och sommaren 2018 föddes dottern Juni. Hon som gungar jämte och ler med mörkbruna ögon när höjden kittlar. Hon som är resultatet av kärleken som uppstod mellan raderna på datorskärmen, som mynnade ut i ett oförglömligt möte och till slut en stor familj.

Och även om det finns de på nätet som utger sig för att vara någon annan, inte respekterar om man är ointresserad eller lurar kärlekstörstande på pengar, så är de få, menar Hege. De allra flesta när en sann intention att finna kärleken. Elin flikar in:

– Fördelen med nätet är också att det inte bara handlar om utseende, utan främst att lära känna varandra, hitta någon med samma värderingar och tankar. Då är man liksom redan hemma när man fysiskt träffas och passion kanske uppstår. Då finns samhörigheten redan på ett annat plan och en slags vi-känsla har redan formats. Så var det för oss.

Elin Mikalsen Franck

Ålder: 33 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Frun Hege och barnen Joylie 9 år, Henry 6 år, Harry 6 år och Juni 1,5 år.

Gör: Jobbar som socialadministratör på Socialtjänsten i Angered.

Intressen: Vara med familjen, resa, matlagning, träna och ljudböcker.

Det bästa med Hege: Hennes humor, att hon är så omtänksam, en kärleksfull mamma och fru.

Bästa kärlekstipset: Våga!

Drömmer om: Sommaren.

Hege Mikalsen Franck

Ålder: 44 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Frun Elin och barnen Joylie 9 år, Henry 6 år, Harry 6 år och Juni 1,5 år.

Gör: Senior Analytiker på ett it-företag.

Intressen: Familjen, resor, promenader och musik.

Det bästa med Elin: Omtänksam och kärleksfull.

Bästa kärlekstipset: Var ärlig mot dig själv och andra med vad du söker.

Drömmer om: En rundresa i Afrika med alla våra barn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.