Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anki Edvinsson har gått från att vara väderpresentatör på TV4 till att bli författare. Nu fyller hon 50 år. Bild: Amir Nabizadeh
Anki Edvinsson har gått från att vara väderpresentatör på TV4 till att bli författare. Nu fyller hon 50 år. Bild: Amir Nabizadeh

​Väder-Anki har sadlat om till deckarförfattare

Hon är polisdottern från Mariestad som blev väder-Anki med hela Sverige. Nu har Anki Edvinsson sadlat om och är aktuell med sin andra kriminalroman, om ungdomar och knarkhandel i Umeå.

Anki Edvinsson Hedström var en välkänd tv-profil på 1990-talet. 23 år gammal och nyinflyttad från Mariestad fick hon jobb i receptionen på TV4 Stockholms lokalredaktion. Kanalen var nystartad och sökte en folkligare och lite glamorösare framtoning än public service.

Kanalen skulle sända lokalt väder och ville ha en glad tjej som gick igenom rutan. Någon kom på att Anki i repan skulle passa bra, och vips var hon ”väderflicka”. Det var ett nytt begrepp för tittarna, som var vana vid torra väderpresentationer av meteorologer i kostym och slips.

Stor medial uppmärksamhet

Efter ett tag plockades hon in till Nyhetsmorgon med Bengt Magnusson och Malou von Sivers, sände väder för hela landet och blev en rikskändis.

– Jag blev väder-Anki. Det uppstod en otrolig medial uppmärksamhet runt min person, och var jag gick blev jag bemött som en tv-personlighet, säger Anki.

Kändisskapet hade sina trevliga och mindre trevliga sidor säger hon; inbjudningar, fester, popularitet, men många som också ville bli ens vän just därför.

– Man tvingades lära sig att se igenom människor. Jag gallrade väldigt mycket i min vänskapskrets, efter vilka jag kände faktiskt tyckte om mig för den jag var, och vilka som tyckte om att umgås med mig för att det bjöds in till roliga saker. De vännerna jag då behöll, dem har jag fortfarande kvar i dag.

Skaffade journalistutbildning

När kändisskapet började skava lite mot identiteten skaffade hon en journalistutbildning på Poppius och flyttade till Göteborg. Där jobbade hon bakom kameran som pressansvarig för Bingolotto. Så småningom återvände hon till huvudstaden och började jobba i rutan igen, men nu med ett nytt lugn.

– Det kanske har med ålder att göra, men också med att jag fick lämna och landa i mig själv.

Men tiderna förändrades, och så gör livet. År 2008 träffade hon kärleken, och han bodde i Umeå med sina två barn. Det blev flytt till den västerbottniska universitetsstaden. Först jobbade hon som journalist på TV4 lokalt, men när lokalkanalerna lades ned bestämde hon sig för att byta spår helt och hållet.

Blev författare

Hon gick en ettårig skrivarutbildning och utvecklade under tiden sin första roman. Det blev en kriminalroman med två Umeåbaserade poliser som huvudkaraktärer. Inte så långsökt för en som likt Anki både är polisdotter och syster till en polis.

– Allt som rör det polisiära är jag intresserad av. Jag kan sitta och plöja dokumentärer om brott, eller om en speciell typ av mördare, för att jag tycker att det är intressant att försöka förstå.

Förstå brottslingen eller samhället?

– Både och. Vad driver någon att begå brott, eller mord? Det är mycket yrkeskriminalitet nu och det går ju hand i hand med hur samhället ser ut. Intresset för den problematiken har jag alltid haft, för det pratade man om runt vårt middagsbord.

Hur var det att växa upp på en mindre ort med en pappa som var polis?

– När jag var ung var det lite jobbigt, för vart jag än gick och vad jag än gjorde som tonåring så fanns ju pappas kollegor överallt. Men det var ju också en trygghet i det, förstås.

Tacksam för vardagen

Nu pluggar hon sakta men säkert in en filosofie kandidat i kriminologi vid Umeå universitet, samtidigt som författarkarriären puttrar på. Eftersom hon bodde i Umeå när debutromanen skrevs så utspelar sig också berättelsen där. Nu har Anki Edvinsson och hennes man flyttat till Stockholm, men poliserna Per och Charlotte fortsätter att utreda brott i Umeå även i boken "Snöängeln".

En typisk arbetsdag sitter hon hemma och skriver. Därför passar hon gärna på att styrketräna och gå powerwalks när hon är ledig. Hon trivs med livet och ställer inga stora krav på vad det ska innehålla. Sedan hon förlorade sin mamma i sjukdom när hon var 25 år har liv och hälsa inte varit något som Anki Edvinsson tar för givet.

– Många blir stressade när det går flera veckor utan att något särskilt händer. Men du vet, man kanske får ett telefonsamtal i morgon som vänder upp och ned på hela livet. Jag är mer sådan att varje vecka som går utan jobbiga händelser, och varje dag utan ett dramatiskt telefonsamtal, det är ju en bra dag! Man lever sitt liv och det puttrar på, man får dricka sitt kaffe och man går och jobbar – är inte det en dag att känna sig tacksam för?

Anki Edvinsson Hedström

Ålder: Fyller 50 år den 6 januari.

Gör: Deckarförfattare. Tidigare journalist, programledare och väderpresentatör i tv.

Aktuell med: Romanen ”Snöängeln” (Norstedts).

Bor: Hus på Värmdö.

Familj: Gift med Peter Hedström, hunden Ellvi.

Så firar jag födelsedagen: ”Det får du fråga min man! Sedan vi träffades har vi firat i New York alla år. Men det går ju inte nu. Så vi skjuter på det, och han säger att du får se vad som händer.”

Om att fylla 50: ”Jag tar inget för givet, och det kanske har att göra med att jag förlorade mamma när jag var 25. Jag känner tacksamhet över att fylla 50.”

Läser: ”Jag har inte haft så mycket tid för eget läsande eftersom jag precis slutställt mitt eget manus, så jag har inte öppnat en bok på ett halvår säkert. Men Hans Rosenfeldt ligger på vänt.”

Favoritsyssla hemma: Titta på serier. Just nu ”The Crown”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.