Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström har fått hantera många stora kriser under sin chefskarriär. Nu fyller hon 55 år.
Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström har fått hantera många stora kriser under sin chefskarriär. Nu fyller hon 55 år. Bild: Claudio Bresciani

​Ulrika har ständigt kastat sig in i kriser

Som generalsekreterare för Cancerfonden får hon fördjupa sig i de senaste forskningsrönen. Tidigare i sin chefskarriär har Ulrika Årehed Kågström lärt sig det mesta om krishantering – viktiga kunskaper även det.

ANNONS
|

Hon är känd som en chef med stor vana vid kriser. Ulrika Årehed Kågströms namn har förekommit i samband med några välbevakade katastroflägen inom svenskt kultur- och organisationsliv. Hon var marknadschef på Riksteatern 1999 när Norénpjäsen ”7:3” kopplades ihop med polismorden i Malexander, och hon var biträdande generalsekreterare för Röda Korset 2009 när en ekonomisk skandal briserade.

En hög chef hade förskingrat flera miljoner kronor och en grupp medarbetare gick till den administrativa chefen och Ulrika med sina misstankar. De två startade en undersökning som så småningom ledde till åtal. Samtidigt som organisationens förtroende kördes i botten tillfrågades Ulrika om att bli generalsekreterare – och tackade ja. Av någon anledning blir man inte överraskad när hon berättar att hennes specialarbete på universitetet handlade om krishantering.

ANNONS

– Jag hade väl inte en tanke på då att jag skulle hamna i de riktigt stora kriserna i mitt yrkesliv, säger Ulrika och skrattar.

Oemotståndlig jobbannons

Faktum är att hon sökte sig till Röda Korset via en ”helt oemotståndlig” jobbannons i tidningen, som sade: ”Mitt jobb är en katastrof, det kan ditt också bli”. Hon förväntade sig att få jobba med internationella kriser och katastrofer, inte att tvingas polisanmäla en kollega i ledningsgruppen.

Sedan tillträdde hon alltså posten som generalsekreterare för en organisation vars ekonomi och förtroendesiffror befann sig på dekis på ett sätt som aldrig förr. Ulrika Årehed Kågström drog igång ett stort förändringsarbete: Stora besparingar, verksamheter som fick läggas ner i många länder och uppsägningar av drygt halva personalstyrkan.

– Jag trodde att det skulle ta flera år att komma igen. Men det gick mycket snabbare att återfå förtroendet, och komma tillbaka och vara starkare inom det som var kärnan, att vara en organisation som kan vara relevant i kriser och katastrofer, säger hon.

Tog tag i grundproblemen

Även som styrelseordförande för Dramaten fick hon användning av sina erfarenheter av krishantering 2017, när metoo-uppropet #tystnadtagning briserade. Även där bestämde hon sig för att ta tag i problemen från grunden, i stället för att satsa på enkla åtgärder för syns skull.

ANNONS

– Att få till stånd förändringar i organisationskulturen på riktigt, det tar tid och är mycket svårare än att ta fram nya policyer och riktlinjer. Jag är faktiskt jättenöjd med att vi tog det på allvar, det är en naturlig del av arbetsmiljöarbetet och ledningsarbetet på Dramaten i dag.

Stort kulturintresse

I motsats till vad man kan tro var det inte krisdoktor Ulrika Årehed Kågström tänkte bli som ung. Hon hade ett stort kulturintresse, men blev civilekonom. En bred utbildning som funkar för de flesta branscher och passar den som är intresserad av ledarskap och förändringsarbete.

– Min talang är att göra skillnad genom att skapa struktur och se de stora sammanhangen, och genom att tro att det är möjligt att åstadkomma stora förändringar.

– Jag hade nog inte som barn en tydlig riktning. Men det jag fick med mig var att allt var möjligt, och att man också har ett ansvar att välja och försöka bidra på något sätt. Det kan vara genom ens yrke eller genom något man gör på sin fritid, för att skapa positiv förändring i samhället.

Har sluppit kriser i nya jobbet

Det har hon också chansen att göra i sitt nuvarande uppdrag som generalsekreterare för Cancerfonden. Där har hon sluppit kriser under sina första år, och kan i stället njuta av framgångar med insamlingsrekord och en nominering till priset Guldägget för bästa reklamfilm. Och hon kan glädjas åt att få möjlighet att lära sig nya saker, ett kriterium för att ett jobb ska vara roligt.

ANNONS

– Det är spännande att få sätta mig in i områden och få fördjupa mig. Jag är själv ingen expert, men jag tycker att det är roligt att få jobba med experter, och få skapa förutsättningar för experter. Det tycker jag är… urspännande!

– Genom mitt arbete på Cancerfonden kommer jag i kontakt med några av de allra främsta cancerforskarna. Det är ett fascinerande universum och inte minst oväntat hoppfullt. Vi kan besegra cancer!

Ulrika Årehed Kågström

Ålder: Fyller 55 år den 9 maj.

Gör: Generalsekreterare för Cancerfonden. Styrelseordförande för Dramaten.

Bor: Strängnäs.

Familj: Gift med Gunnar. Två söner, Lukas och Markus.

Om att fylla 55: ”Det kommer trygghet med åldern. När jag ser mig i spegeln så, visst, där ser jag lite rynkor, och jag känner av att kroppen är lite stelare. Men samtidigt är jag fortfarande så nyfiken, jag drömmer om att lära mig nya saker och tänker att jag skulle vilja plugga lite till.”

Så firar hon födelsedagen: ”Löprunda och sedan en god middag med maken.”

Senaste kulturupplevelse: ”Om vår stund på jorden”, en ”performance lecture” med miljöforskaren Johan Rockström på Dramaten Play.

Stör mig på: ”Pessimism och domedagsprofetior. Jag är inte naiv, men även som enskild individ kan man åstadkomma mycket. Det är möjligt att påverka mer än man tror.”

ANNONS