Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ullevi tog Michael till kärleken i Göteborg

Han turnerar med rockband världen över, och däremellan flyger han mellan sina två boenden på den amerikanska och svenska västkusten. Michael Duque är för det mesta på resande fot – men i Göteborg har han hittat hem i hjärtat.

Midsommardagen 2009. Amerikanaren Michael Duque har landat med sitt crew från AC/DC i Göteborg, ett av alla stopp på världsturnén Black Ice World. Ett par kvällar senare står rocklegenderna på Ullevis scen, och han själv bakom scenen som video director, konsertfilmsregissör. Men innan dess passar han på att se sig omkring i Göteborg, och hamnar under kvällen på en Avenykrog. Där träffar han Henne. 
– Helt plötsligt stod hon bara där, tjejen i mitt liv. Jag bjöd in henne på konserten ett par kvällar senare och vi umgicks innan vi åkte vidare. Sedan höll vi kontakten på telefon och när turnén var över tog jag flyget direkt hit igen, säger Michael leende.

Vi träffas vid Ullevi, arenan som tog honom till Göteborg och kärleken. Numera är det inte bara ett turnéstopp för honom, utan också hemmaplan. Eller, i alla fall på deltid. 2012 gifte Michael sig med sin Göteborgstjej Rowena och flyttade in till hennes lägenhet i Frölunda. Året efter tackade de ja till varandra i det lilla samhället Oxnard i södra Kalifornien, där han har sitt hus.
– Eftersom jag har ett internationellt jobb och reser mycket och är borta mer än hemma har vi valt att ha kvar var sitt boende. Så fort jag är ledig åker antingen jag hit eller min fru till mig i Kalifornien. Det är två helt skilda världar, jag gillar variationen. 

Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

Vid vår intervju har Michael en paus från turnerandet med rockgiganterna Guns N’ Roses, som han jobbar för sedan förra hösten. Men när artikeln publiceras är han vid eller på väg till någon arena, någonstans i USA.
– Det är ett tight schema i höst med utsålda shower fram till jul. Det är ett hårt jobb ibland att vara iväg så mycket, men roligt. Att arbeta åt Guns N’ Roses är något av det häftigaste jag gjort hittills i min karriär, de är ett fantastiskt liveband.
På vägarna nio månader om året, och hemma tre. Efter snart tjugo år som roddare åt rockband har Michael vant sig vid att anpassa sitt liv efter världsturnéer. Att vakna upp i Prag ena dagen och avsluta den med solnedgången i Tel Aviv är vardag. Men egentligen är det en slump att han hamnade inom branschen. 
– Jag studerade grafisk design vid college och tanken var att plugga vidare vid universitetet, men då fick jag jobb på lagret på en ljud- och ljusfirma. De levererade utrustning till konserter och efter ett tag fick jag gå en internutbildning till roadie. Jag har alltid gillat att resa och se nya platser och turnélivet verkade kul, så det passade mig perfekt, berättar Michael. 

Han började som ljustekniker och arbetade sig upp från mindre konserthallar till arenashower. Den första stora turnén var 1998 med Carlos Santana, och på den vägen fortsatte det med svartrockare som Pantera, Rob Zombie och Ozzy Osbourne. Efter några år bland ljuskablarna övergick Michael till att bli videotekniker, för att så småningom också ställa sig bakom kameran och filma konserterna. 
– När jag gick på high school hade jag film- och videojournalistik som specialämne, så intresset och grundkunskaperna hade jag redan. 
Första jobbet som kameraman var för Rolling Stones på deras 40-årsjubileumsturné mellan 2002-2003, och sedan dess har jobben bakom kameran fortsatt att rulla på med rockens storheter. 2005 avancerade Michael till video director, konsertfilmsregissör. I stället för att stå i publikhavet och filma sitter han alltså vid monitorn bakom scenen och redigerar den slutliga livefilmen som visas uppe på scen. 
– Det jag älskar mest med mitt jobb är att det är kreativt och att det bygger mycket på teamwork. Hela teamet med alla kameror och bandet måste vara i synk för att det ska bli en bra livefilm. Rätt plats vid rätt tidpunkt, det är det som det hela tiden handlar om. 

Bild: Privat
Bild: Privat

AC/DC var länge Michaels stora uppdragsgivare, men i samband med att de mer eller mindre slutade att turnera förra hösten hoppade han istället på tåget med Guns N’ Roses. Bandets återföreningsturné ”Not in this lifetime tour” har tagit honom i princip jorden runt – från Australien, Asien, Europa, Kanada och Sydamerika, och nu under hösten vidare runtom i USA. Nästa paus blir först till jul. 
– Det blir tufft att vara ifrån min fru så länge, men det blir så ibland i det här yrket. Guns N’ Roses har en fantastisk show och jag hoppas att turnén fortsätter nästa år, men det är lite oklart ännu.

Hur det än blir med den saken, eller om han hoppar på en annan turné är en sak säker för Michael: innan dess stannar han i Göteborg. 
– Förhoppningsvis kan jag vara kvar lite längre den här gången, kanske ett par tre månader. Så att jag hinner umgås med min fru och upptäcka Göteborg mer. Jag älskar verkligen den här staden och människorna, det är avslappnat och inte alls lika stressigt som i Kalifornien. Jag ska också försöka jobba lokalt om det går. Tanken är att starta min egen firma och jobba med film även på annat sätt, och inte bara konserter. 
Om Michael stadgar sig i Göteborg på heltid i framtiden är ännu ett oskrivet blad. Det kan lika gärna bli på Filippinerna, där både han och hans fru har sina rötter. 
– Mina föräldrar och min fru kommer från Filippinerna och vi är ofta där, så vi planerar att gifta oss där en tredje gång år 2020. Jag är öppen för det mesta. Det som gör min fru lycklig gör mig lycklig, hemma är där hon är.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.