Robert Lagerström hoppas trenden med ”hälsosamma” öl kommer av sig snabbt.
Robert Lagerström hoppas trenden med ”hälsosamma” öl kommer av sig snabbt. Bild: Mostphotos

Robert Lagerström: Öl kommer aldrig bli en hälsodryck

Ska vi börja dricka mer medvetet nu? Ja, det verkar så. I USA tänker hantverksölkonsumenterna allt mer på hälsan – genom bättre råvaror, färre kalorier och mindre förpackningar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Amerika visar vägen! Åtminstone när det gäller hantverksöl. För sådant som har varit i ropet på andra sidan Atlanten kommer i regel även till vår del av världen. Se bara på amerikanernas tolkningar av stilar som ipa, stout och berliner weisse.

I USA tog den moderna ölrevolutionen fart redan i mitten av 1980-talet. Och den pågår fortfarande! Numera finns det omkring 9 000 hantverksbryggerier där, fler än någonsin, och allt fler människor vill prova deras öl.

LÄS MER:Årets första exklusiva ölnyheter

Samtidigt ökar medvetenheten. I Staterna tänker hantverksöldrickarna mer på hälsan, än för bara två år sedan, och söker allt ifrån färre kalorier och lägre alkoholhalt till glutenfria brygder och sunda, lokala råvaror. Detta enligt en undersökning av organisationen Brewers Association.

ANNONS

Blir det snart så att vi enbart dricker svaga lågkaloriöl i minimala förpackningar?

Att slå vakt om det kroppsliga välbefinnandet är förstås klokt. Och medvetet drickande står högt i kurs även för åldergruppen 21–34 år, vilket bör ge ringar på vattnet. Om man värdesätter saker som lägre kaloriinnehåll vid 21 års ålder, lär man bry sig ännu mer vid 35 och därefter.

LÄS MER:Så skiljer ölstilarna sig åt – och hjälper oss förstå vad vi dricker

Hälsotänkandet handlar förstås även om alkoholfria brygder. I USA står dessa för fem procent av hantverksölmarknaden, ett litet segment som emellertid ökar. Det gör även intresset för mindre flaskor och burkar, på 25 cl, som framför allt tilltalar yngre öldrickare.

Blir det snart så att vi enbart dricker svaga lågkaloriöl i minimala förpackningar? Nej, så långt lär det inte gå. Själv skulle jag aldrig välja brygder efter kalorierna, men välkomnar fler starka öl i små flaskor. Självklart är jag för lokala råvaror och dricker gärna folköl och alkoholfritt då och då.

Men njutningsmedlet öl kommer aldrig att bli en hälsodryck.

LÄS MER:Stort test: Här är godaste ölen till pizza

Robert Lagerström är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS