Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Jag går utom synhåll på Alla hjärtans dag

”I år åstadkommer jag magi och osäkerhet genom att ta en plötslig solopromenad. Avstå från att annonsera när jag kommer in.”. Nanna Gillberg planerar att testa något nytt under årets Alla hjärtans dag.

ANNONS
|

Hur man behåller intresset för varandra när man träffas hela tiden är ett återkommande tema i psykologspalterna under pandemin. Duscha regelbundet och ansträng dig för att inte vara sur är vanliga rekommendationer. Det viktigaste rådet, uppklätt i ord som egentid, är dock att verka svåråtkomlig och inte så angelägen. Så att den andra aldrig kan känna sig riktigt säker. Det måste ligga en hotbild i potten för att ett rådande tillstånd ska värderas. Åtråvärt är annars mest det man inte har än. Därför är det viktigt att i relationer inte ge utrymme för den andra att ens fundera över huruvida man är tråkig och behöver bytas ut.

ANNONS

Svårigheten att sälja in ett befintligt tillstånds fortbestånd som ett privilegium är dokumenterad. Se bara hur det gick med Brexit, där remain i den ena ringhörnan fick förkroppsliga det resignerade stillaståendet. I den andra ringhörnan skrek någon om att ta tillbaka sin frihet och dra. Den som vill lämna är förändringsbenägen och visionär. Oavsett om den önskade förändringen är att spola tillbaka bandet 70 år.

LÄS MER:Vad menas egentligen med att ”ta konsekvenserna”?

Själv skyr jag förändring. Min preferens är konsekvent det redan invanda. När något har etablerats som del av mitt liv förlitar jag mig på att det aldrig kommer att upphöra. Det är ett högt spel eftersom fel saker och människor kan nästla sig in, medan rätt personer med större öppenhet för förändring har ett ständigt övertag i relation till en själv. Förhållningssättet gör en utlämnad till omständigheterna och kräver strategier. För att undvika avslut måste man arbeta preventivt och vara uppmärksam på försök att påbörja något som kan behöva avslutas, men också avvärja avslut i redan inledda sammanhang. Om ett avslut är oundvikligt, såsom när det endast återstår minuter av en film, får man skydda sig bäst det går och göra slut med filmen innan den hinner göra slut med en själv. Med ett kanalbyte strax innan sista scenen kan man gå vidare i livet lagom till eftertexterna.

ANNONS

LÄS MER:Mellanchefernas floskler i coronatider

På söndag är det alla hjärtans dag och viktigare än vanligt att upplevas som spännande och ny. Jag arbetar med ett beprövat entré-och-sorti-koncept, vars grundidé är att skapa en samtidig känsla av osäkerhet och förväntan. Svåråtkomlighet kan vara något så enkelt som att försvinna in bakom en vägg. Gå utom synhåll för att dyka upp någon annanstans i hemmet lite senare. Nyckeln är att fortfarande kunna överraska. I år åstadkommer jag magi och osäkerhet genom att ta en plötslig solopromenad. Avstå från att annonsera när jag kommer in. Verka frånvarande och besvara frågan om vad jag tänker på med ”inget särskilt”. Förvåna med en ny åsikt vid middagsbordet. Så ett tvivel. Inga stora åthävor, men nog för att säkra ännu ett års remain.

Nanna Gillberg är forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon arbetar med digitalisering, jämställdhet och det gränslösa arbetslivet.

Gör: Noterar förekomsten av ordet fram i hushålls- och hantverkssituationer där det bakas fram ett bröd, viks fram en dekoration och kokas fram en buljong.

Tittar på: Parallellt med att frustrationen över den svenska vaccinationstakten växer har ministrarna som kallar till pressträff börjat lägga in referenser till hur mycket och snabbt de jobbar. Saker har skickats på ”blixtremiss” och de har inte bara arbetat utan ”arbetat intensivt”.

Läser: Rubriker till artikelserier i tidningen. "Sex kvinnor visar och berättar om sin rumpa".

LÄS MER:Donald Trump är vår tids stora kritiska tänkare

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS