Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

”VAS” är den nya manövern för att undvika att svara

”Viktigt-att-säga, eller VAS, är en retorisk övning som går ut på att, på frågor om sådant man själv bär ansvar för, inleda sitt svar med att påminna om vikten av något annat”, skriver GP:s krönikör Nanna Gillberg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ett tag var det på modet att göra en pudel. I vart och vartannat hörn hade någon, på inrådan av en pr-konsult, lagt sig platt för att visa sin ånger. Numera verkar de flesta ha en klausul i sina kontrakt om att de under inga omständigheter får tillstå att de varit inblandade i något som inte blev så bra. Frågor om huruvida saker skulle ha gått att göra annorlunda avfärdas som rent hypotetiska. Hade de vetat allt de vet nu, ja då hade de kanske kunnat önska att de hade gjort på ett annat sätt. Men eftersom de inte visste det då, kan de inte ångra något nu. Det är alltså bara den som med avsikt gjort fel som kan beklaga att något blev som det blev.

ANNONS

I centrum för den nya attityden står avledningsmanövern ”Det är viktigt att säga” – svenska politikers och tjänstemäns just nu flitigast använda verktyg för att bemöta näsvisa frågor. Viktigt-att-säga, eller VAS, är en retorisk övning som går ut på att, på frågor om sådant man själv bär ansvar för, inleda sitt svar med att påminna om vikten av något annat. Det är viktigt att säga/tänka på/komma ihåg/belysa att (infoga valfritt exempel på något viktigt). Med VAS kastas en moralisk skugga över den som ställde frågan man tack vare VAS aldrig behövde svara på. Frågeställaren borde skämmas som tar fokus från det verkligt viktiga.

LÄS MER:Jag drömmer om hur det nya normala ska bli

På bilden över Europas smittspridning är Sverigekartan vinröd. Det har den varit sedan i julas, men den som presenterar bilden säger att om Sverige råkar ha en lite mörkare ton än andra länder är det för att vi ligger efter i kurvan. Och för att det är kallare väder här. Än i Norge och Finland, som flankerar Sverige i en beige nyans. Det har alltså inget att göra med några tillkortakommanden från vår sida. Snabbt trycks nästa bild fram med vaccinationsdiagrammet och de ”fantastiska framsteg” som gjorts där. Det går bra nu. Döden på äldreboendena har gått ned markant sedan förra året.

ANNONS

Varifrån den generösa tolkningen av egna prestationer kommer är oklart. De som ger den ett ansikte är inte uppvuxna särskilt nyligen och bör således ha gått miste om en barndom med beröm för hur duktiga de varit när de gått på Liseberg eller firat något annat barns födelsedag. Uppfattningen att man gjort bättre ifrån sig än vad omgivningen tycker, representerar därför troligare en strategisk hållning än en genuin övertygelse. Det kan också handla om ett nytt synsätt. Upptäckten att man i stället för att sikta på att vara bäst kan sikta på att inte vara sämst har revolutionerat den nationella självkänslan. Att fokusera på att det finns flera i världen som presterat sämre än man själv öppnar många möjligheter att känna stolthet och fira. Och om man bedömer sina senaste prestationer i ljuset av närmast föregående, blir Pisa-resultaten verkligen ”ett glädjebesked”.

LÄS MER:Ditt ärende är avslutat och kommer att stängas

Läser: Att komikern David Sundin tror att det är något fel på hans självförtroende eftersom han tycker att allt han gör blir ”så himla bra”. Kan någon hälsa David att hans självförtroende är helt normalt?

Lyssnar på: En FHM-representant som uppmanar människor att ”Våga säga nej” till sociala sammankomster och fester. Smittsäkert leverne är 2021:s A non smoking generation-tröja.

Gör: Noterar förekomsten av merchandise i andra yrkesgrupper, t ex radarparet lådvin och deckarförfattare, och undrar vilka kringprodukter man kan sälja som forskare.

LÄS MER:Vad roligt att vaccinationerna har kommit i gång!

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS