Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SÖREN HÅKANLIND
Bild: SÖREN HÅKANLIND

Så blir du en medveten vinkonsument

Frågan om vem som egentligen betalar för ditt billiga vin väckte reaktioner. En läsare skrev att hon blivit illa berörd och undrade vad kan man göra? Svaret är: En hel del!

Vi är många som alltför sällan funderar över de stora sammanhangen kring villkoren i vinbranschen. Därför blev jag extra glad för frågan ”Vad kan man göra för att säkerställa att man inte köper vin från en vinproducent med usla förhållanden?” efter krönikan i Två Dagar den 7 mars.

Visst kan man som vanlig konsument dra sitt strå till stacken för att stödja producenter som arbetar schysst och välja bort andra.

Ett sätt är att välja etiskt certifierade viner, framför allt om man vill köpa viner från Sydafrika och Sydamerika. Det svåra är att det än så länge inte finns särskilt många att välja mellan, och att de flesta certifierade är enklare viner i de lite lägre prisklasserna. Men de finns, och förhoppningsvis blir de både fler och bättre.

Ett annat sätt är att googla producenten och läsa på. Många vinproducenter berättar gärna hur de arbetar med hållbarhet, oavsett om det handlar om miljö, odling eller etiska frågor. De kanske stödjer lokala skolor, arbetar med att skydda hotade naturvärden eller odlar biodynamiskt utan att vara certifierade.

Man kan också mejla till Systembolagets kundtjänst och fråga. Alla Systembolagets leverantörer måste skriva på en etisk uppförandekod. Den innebär att en importör måste veta hur deras vinproducenter arbetar, och att de i sin tur måste kunna redovisa hur deras leverantörer (till exempel druvodlare) arbetar.

Och man kan förstås välja viner från familjeägda gårdar som inte producerar massmarknadsviner och därmed inte har något stort behov av att köpa druvor från andra odlare (det kan vara svårare att kontrollera förhållandena på andras vingårdar).

Man får helt enkelt bli en ännu mer medveten konsument och tänka ett varv extra ibland. Det gör det förstås något svårare, men också mer intressant.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

LÄS MER: Vem betalar egentligen för ditt billiga vin?

LÄS MER: Terroir berättar vinets historia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här