Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ölexperten Robert Lagerström provar Mikkeller The king's cup
Ölexperten Robert Lagerström provar Mikkeller The king's cup" på Burger King, Järntorget med ett par olika burgare. Bild: Mia Höglund

Mikkeller släpper alkoholfri öl på Burger King

I dagarna lanserade det danska bryggeriet Mikkeller en ny alkoholfri öl som nu säljs på Burger King i Sverige och Danmark. Ölen, som döpts till ”The King's Cup”, är en ljus och fruktig veteöl.
GP har pratat med Mikkellers vd Mikkel Borg Bjergsø – och skickat ölexperten Robert Lagerström till Burger King på Järntorget för en provsmakning.

På onsdagen drog försäljningen av den nya alkoholfria ölen igång på Burger Kings restauranger i Sverige och Danmark. Ölen kommer bara att säljas på kedjans restauranger och går nu alltså att beställa som dryck till en meny.

– Varför ska man inte kunna ta en öl på en snabbmatsrestaurang, säger Mikkel Borg Bjergsø, vd och grundare av Mikkeller.

LÄS MER: 20 goda öl att njuta av sommaren 2020

The King’s Cup är en veteöl med toner av citrusblomster i humlen och beskrivs som ljus och fruktig.

Mikkel Borg Bjergsø, vd på Mikkeller. Har lanserat en öl på Burger king.
Mikkel Borg Bjergsø, vd på Mikkeller. Bild: Theis Mortensen

Tror på alkoholfritt i framtiden

– Det är en lätt öl som är väldigt frisk. Den är riktigt god när vädret är fint, det är en öl man ska dricka på sommaren, säger Mikkel Borg Bjergsø.

Mikkeller har sedan en tid tillbaka satsat på alkoholfri öl. Den av bryggeriets produkter som säljer bäst på världsmarknaden är just en alkoholfri sådan.

– Vi är helt klart några av de som är ledande i världen på att göra alkoholfri öl som smakar gott och som smakar öl. För mig är det en stor del av ölvärlden i framtiden. Och vi kan också se att försäljningen av alkoholfri öl stiger otroligt mycket, säger Mikkel Borg Bjergsø.

– Vi säljer en del alkoholfri öl på Systembolaget också, och det säljer helt vilt, säger han.

Ölet gick bra ihop med hamburgernyheterna French Cheese och Argentinian Grill, skriver Robert Lagerström i recensionen längst ner i artikeln. Bild: Mia Höglund
Ölet gick bra ihop med hamburgernyheterna French Cheese och Argentinian Grill, skriver Robert Lagerström i recensionen längst ner i artikeln. Bild: Mia Höglund

”Det säljer helt vilt”

Enligt honom har problemet med alkoholfri öl tidigare varit att det helt enkelt inte smakar gott, något som han menar har ändrats.

– Om du kan göra alkoholfri öl som smakar lika gott som vanlig öl så är det riktigt betydelsefullt, eftersom man inte alltid dricker öl för att bli full, säger han.

– När jag kommer hem från min cykeltur eller löptur så kan jag dricka ett par flaskor öl istället för energidryck, som har alla möjliga tillsatser. Öl är extremt sunt och rent så länge det inte är alkohol i.

LÄS MER: Göteborg får Sveriges första systembolag – enbart för öl

Mikkel Borg Bjergsø provsmakar öl själv varje dag.

– Jag smakar på och dricker öl varenda dag, men det är ju för att vi gör många olika öl. Och nu kommer jag också dricka det när jag är på Burger King, säger han och skrattar.

Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

The King´s Cup 

29 kr | 33 cl | 0,3 % | Danmark | Mikkeller | 8/10

Danska Mikkeller är numera ett internationellt jättebolag. Man har två bryggerier i USA, en prestigefylld ölfestival samt barer och restauranger över hela världen. Dessutom har man skapat öl för SAS flygrutter, varför partnerskapet med Burger King känns som ett logiskt steg.

För hamburgerkedjan har Mikkeller tagit fram detta humliga veteöl i belgisk stil. Man har tidigare gjort flera högklassiga lågalkoholbrygder och The King’s Cup är oväntat fyllig med toner av citron, spannmål, örtkryddor, grapefrukt och en gnutta skumbanan. Den är fruktig med en obetydlig beska och bryggd hos belgiska De Proef.

Ölet gick bra ihop med hamburgernyheterna French Cheese och Argentinian Grill, två praktfulla 150-grammare som höjer sig över kedjans vanliga, lite taffliga utbud. I French Cheese var det särskilt senapsmajonnäsen och den karamelliserade löken som gifte sig med ölets smaker.Nackdelar? Jo, själva snabbmatsmiljön. Och att dricka hantverksöl från en simpel pappmugg förstörde en del av njutningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.