Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Jag drömmer om hur det nya normala ska bli

GP:s krönikör Nanna Gillberg beskriver avhoppet från ekorrhjulet som en tvåstegsraket – och jobbar, i likhet med Folkhälsomyndigheten, med olika möjliga scenarier.

ANNONS
|

Med vaccin på ingång dagdrömmer jag om hur härligt det ska bli med ett normalt liv. Det nya normala. Tankar på att hoppa av ekorrhjulet återupptas. Efter att tidigare ha avfärdat avhoppsidén som orealistisk har jag, via artiklar i dagspressen, förstått att den som tar med sig matlåda till jobbet kan pensionera sig vid 40. ”Det spelar ingen roll hur mycket man sparar, det viktiga är att man gör det”, berättar en avhoppare. En annan tipsar om att man kan köpa kyckling när det är billigt med kyckling. Det finns alltså inga ursäkter, alla kan pensionera sig när de vill.

ANNONS

LÄS MER:Vad menas egentligen med att ”ta konsekvenserna”?

Avhoppet är en tvåstegsraket. Efter att ha tackat för sig i arbetslivet flyr man staden för ett enklare liv på landet där man varsamt renoverar en gård, odlar sin egen mat och bloggar om ”sin resa”. Livet som självförsörjande är avslappnat och fotogeniskt. Barnen har det bra på föräldrakooperativet och de vuxna dricker kaffe på trappan till den gamla skolan som de håller på att återställa till originalskick. Ibland skickar de en faktura för något grafiskt de designat. I reportage efter reportage intygar uppbrytarna som just beviljats ROT-avdrag att de aldrig ångrat sig. Det låter som om de haft decennier på sig att begrunda valet.

Efter att ha hört om den normerade drömmen har jag känt efter om det är något jag vill. Och kommit fram till att det får vänta tills alla blivit vaccinerade. Att bygga en flytt på jämförelsen mellan stad och land under en pandemi vore att handla i affekt. Stadens konkurrensfördelar är stängda och förbjudna, medan landets är öppna och uppmuntrade. Självklart är det bättre att vara frisk på landet än sjuk i staden.

LÄS MER:Vad roligt att vaccinationerna har kommit i gång!

Att jag stannar i staden innebär inte att jag saknar en målbild för det nya normala. I mina dagdrömmar har alla tagit sitt förnuft till fånga, och skrattar i samförstånd åt när myndighetsrepresentanter tvingades adressera frågor om vaccinerna var Bill Gates-sponsrad plantering av mikrochips. Restaurangerna serverar inte längre ”mellanrätter” som de rekommenderar att man tar tre till fyra av för att bli mätt. Ingen berättar om vad de drömde i natt. Vid inköp av en lampa har man inte ”möjlighet att köpa till” en lampskärm och sladd. Kvinnojourerna är permanentade och männen som motiverar förekomsten av dem försedda med fotboja. Solen skiner och det är lä.

ANNONS

I likhet med FHM arbetar jag med scenarier och mejslar fram tänkbara utfall. Baserat på tillgängliga data finns två möjliga scenarier. Alla utom de som jobbar med Västlänken lämnar staden. Eller så blir allt som vanligt. Fysisk närvaro i kontorsmiljö förblir ett ohotat kvalitetsmått och grunden för arbetstagares legitimitet. Historien och Dr Phils käpphäst ”the best predictor of future behaviour is past behaviour” tyder på det sistnämnda.

LÄS MER:Ditt ärende är avslutat och kommer att stängas

Lyssnar på: Jinglarna för onlinespel i tablå-tv:s reklampaus. No Account Casino. Spela snabbare, med snabbare punkt com. Hos oss kan även du med okontrollerat spelbeteende och galopperande skuldsättning spela snabbt utan jobbiga frågor.

Tittar på: Tablå-tv och undrar när kopplingen mellan konsumtion av energidryck och blancolån ska undersökas.

Läser: Att anställda inom vård och omsorg tackats för sina insatser under pandemiåret. I Mölndal med en gåva och en amaryllis, i Lycksele en mössa och ett presentkort på 300 kronor och i Älvdalen en ryggsäck med kommunens logotyp.

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Nanna Gillberg är forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon arbetar med digitalisering, jämställdhet och det gränslösa arbetslivet.

ANNONS