Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Kadefors är krönikör i GP:s lördagsmagasin Två Dagar.
Sara Kadefors är krönikör i GP:s lördagsmagasin Två Dagar.

Sara Kadefors: En gång i tiden var jag en semestersabotör

”Hur tänkte de där barnfamiljerna som kom med sin barnvagnskaravan och la sig tio meter från mig på den öde, kilometerlånga sandstranden i juli?” Sara Kadefors ställer frågan och funderar på hur hon har gått från barnfamiljsterrorist till snobb.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Min fars favoritfilm var en gång i tiden ”Semestersabotören” av Jacques Tati. Själv tyckte jag inte att den var så bra, men det berodde nog mest på snubbelhumorn. Ämnet känner jag väldigt starkt för. Är det bara i mitt liv som människor kommer och stör idyllen hela tiden? Är det bara i min närhet de går till attack med sina höga röster, livliga barn och nerviga hundar? Det slår sällan fel. Så snart jag hittat min undanskymda plats och lagt mig till rätta för att läsa i min kritikerrosade roman, till exempel Ágota Kristófs ”Den stora skrivboken”, är det dags för semestersabotörerna att göra sitt intåg. Hur tänkte de där barnfamiljerna som kom med sin barnvagnskaravan och la sig tio meter från mig på den öde, kilometerlånga sandstranden i juli? Att den ensamma damen egentligen inte ville läsa utan hellre lyssna på oändliga solkrämsdiskussioner?

LÄS MER: Ångesten har blivit till en merit

Jag måste ändå nästan beundra gänget som anlände till Amundön en sen eftermiddag i början av augusti. Vi var tre små sällskap som spridit ut oss med våra kvalitativa romaner i sensommarparadiset. Plötsligt hördes musik, och inte vilken musik som helst. Här pratar vi Carolas ”Fångad av en stormvind” på högsta volym. Tre män dök upp med en gammal bergsprängare, kastade av sig kläderna, höjde volymen och klev frejdigt i för att bada – med varsin öl. Någon borde ha smygfilmat min reaktion och lagt ut på Youtube med titeln ”Snobbismen fångad i ett ansikte”. Repertoar till grillningen? ”Diggi-loo Diggi-ley”, ”Bailando”, ”Be my lover”…

LÄS MER: Krisen förvandlar mig till en kuddmänniska

Efteråt tänkte jag att männens totala brist på fingertoppskänsla ändå skapade en intressant dynamik. Världarna möttes för en gångs skull. Inte för att jag vet vad det ska vara bra för, men ändå. I denna ödmjukhetens stund drog jag mig också till minnes hur jag själv en gång i tiden var semestersabotör. Vi hade fått ett tips om ett mysigt hotell på en ”hemlig” sydeuropeisk ö. Tipset hade en vän i sin tur fått från en kulturmediakändis hen kände. Jag lovade att hålla käft om vem det kom ifrån och åkte dit, med min man och vår treåring. Den första jag såg på hotellets lilla strand var kulturmediakändisen som låg i stillhet och inspekterade sin hud i puderdosans spegel. Vi bar på diverse uppblåsbara badleksaker och treåringens vokabulär bestod i stort sett av två ord, ”Skepp ohoj!”. Dessa förmedlades nonstop under veckan med både volym och emfas. Kulturmediakändisens min, när hon betraktade oss, gestaltade med exakthet min känsla på Amundön. Behöver jag säga att om jag hade varit kulturmediakändisen så hade jag också hatat den gapiga barnfamiljen som invaderade mitt semesterparadis? Jag tyckte då att hon var en snobb, men i dag vill jag bara säga ett innerligt förlåt för att jag saboterade din semester.

LÄS MER: Kanske har jag en koncentrationsstörning

Sara Kadefors är författare och skriver för barn, unga och vuxna. Har skrivit manus till tv-serien ”Dejta” som finns att se på SVT Play.

Gör: Flyttar till ny arbetslokal (hur kan man samla på sig så mycket papper?).

Ser på: Fjärde säsongen av ”Better things” (HBO) om den underbart halvgalna ensamstående trebarnsmamman i LA.

Äter: Inkokt lax (inget liv utan den bästa rätten).