Tv-profilen Harald Treutiger har många strängar på sin lyra. På temat ”folkhemsbygget” uppträder han med sång och berättande på lunchteatrar och äldreboenden. Nu fyller han 65 år.
Tv-profilen Harald Treutiger har många strängar på sin lyra. På temat ”folkhemsbygget” uppträder han med sång och berättande på lunchteatrar och äldreboenden. Nu fyller han 65 år. Bild: Björn Larsson Rosvall

Treutiger går fortfarande på högvarv med teater och båtliv

​Han var tv:s guldgosse på 1990-talet och Robinsons allra första programledare. I dag är Harald Treutiger pensionär, och jobbar med det som är roligt när han vill.

ANNONS
|

Han kallar sig diversearbetande pensionär inom turism- och nöjesbranschen. Harald Treutiger var en av kungarna i 90-talets underhållnings-tv, men numera ägnar han sig åt båtar. Både sina egna och andras. I familjens skärgårdshem meckar han med sina två båtar, och laddar samtidigt för sommarens jobb med att köra turistbåtar i Göteborgs skärgård.

Han är uppväxt med båtliv och när tv-jobben började sina för sådär en 15 år sedan bestämde han sig för att satsa på detta intresse.

– När jag var liten lärde jag mig segla optimist och Bohusjulle, så jag är uppvuxen med det. Men det som hände på mitten av 00-talet var att jag bestämde mig för att det här ska bli mitt jobb.

ANNONS

Har tagit skepparexamen

Sedan dess har han tagit skepparexamen och flyttat ut sitt yrkesliv till sjöss. Han har förverkligat en pojkdröm och seglat charterskepp i Karibien under flera år. Och han har jobbat som navigationslärare och drivit ett litet skärgårdsrederi i Göteborg. När han fortfarande var programledare fick han göra ett tv-program på TV4 plus som hette ”Kasta loss”. Men då var tv-karriären redan inne i sin slutfas.

Bild: Björn Larsson Rosvall

De som tänker på Treutiger drar sig nog till minnes 1990-talets stora tv-succéer. Från att ha varit lokal nyhetspresentatör i Malmö blev han rikskänd 1990 som programledare för ”24 karat”. Det var ett tävlingsprogram efter holländskt format och blev en omedelbar succé. Harald Treutiger etablerade sig snabbt som ett av de mest efterfrågade namnen inom primetime-tv. En bekräftelse på hans storhet – han fick leda både Melodifestivalen och Eurovision.

– Varje tids sexigaste programledare ska ju göra Melodifestivalen, liksom. Och det var kul som tusan. Man är verkligen bara en kugge i ett stort maskineri, men det är väldigt roligt att vara en kugge i ett stort maskineri.

Ännu en tv-succé

Efter fem år med ”24 Karat” utvecklade samma redaktion ett nytt tävlingsprogram, ”Rena rama sanningen”. Det blev ny succé, fem år till, och sedan var det dags för juvelen i 90-talets tv-krona: ”Expedition Robinson”. Ett då nytt och oprövat dokusåpa-koncept, som vände upp och ner på tv-världen med kontroversiella inslag som ö-rådet, där lagmedlemmar röstade ut sina egna. Programmet kallades för ”mobbnings-tv” – och älskades av tittarna. Kanske just för att det var så experimentellt och psykologiskt utmanande.

ANNONS

– Vi tog en binge svenskar och kastade ut dem på en öde ö. Vi gav dem ett uppdrag, och ett antal tävlingsmoment för att styra det där uppdraget. Och sedan filmade vi allt som hände, säger Harald och fortsätter:

– Det var ett filmat socialt experiment, i stora delar.

Haralds stjärna dalade

Robinson blev en riktig långkörare. Haralds stjärna däremot dalade runt millennieskiftet. Han hoppade av efter ett par år för att leda TV3:s storsatsning ”Jakten på ökenguldet” men programmet blev en flopp och Haralds tid som en av Sveriges mest välkända programledare var över.

Försökte du göra comeback?

– Jag har sökt tusen av de jobb som sedan gick till andra. Ja, så var det.

Men han var inte slut i rutan för det. "Kasta loss" rullade länge och var ett nöje för båtälskaren Harald att göra. Han har också deltagit i ett antal lekprogram genom åren, som ”Let’s dance” och ”Sveriges sämsta bilförare”.

– Det är många som frågar mig: "Vad är du med i sådana där skitprogram för?" och på det kan man svara några olika saker. Dels måste pengarna in, och dels är det ju som ett vuxendagis att vara där. Har du bara lite leksinne är det svinkul att vara med i de där programmen.

ANNONS
Bild: Björn Larsson Rosvall

Med åren har han blivit alltmer av en mångsysslare. Det är inte bara båtar och tv som gäller, utan han är också föreläsare (om 90-talssuccéerna), fastighetsförvaltare, allsångsledare på en skärgårdsö och mycket mer. För ett par år sedan började han också ta ut sin pension, och det steget var en lättnad för en gammal frilansare.

– Det var så jävla skönt må du tro. Och det är så folk brukar känna när de tar sitt definitiva pensionssteg, att nu måste jag inte för intäktens skull gå upp varje morgon och gå till jobbet.

Nu gör han i stället det han tycker är roligt, och ser det som en bonus att få betalt.

Harald Treutiger

Ålder: Fyller 65 år den 5 juni.

Gör: Diversearbetande pensionär. Tidigare journalist och programledare för bland andra ”24 Karat”, ”Bäst i test”, ”Expedition Robinson” och ”Kasta loss”.

Bor: I ett hus i Göteborgs skärgård och i en lägenhet i centrala Göteborg.

Familj: En hustru, två barn och ett barnbarn.

Om att fylla 65: ”Jag har varit frilans så det har inte varit någon ordning på mitt arbetsliv, och därför blir det heller inte någon ordning på min övergång. Jag är ålderspensionär, men jobbar fortfarande med olika saker.”

Så firar han födelsedagen: ”Jag samlar familjen och eldar i bakugnen i källaren där hemma, och så bakar vi tunnbröd tillsammans, och avslutar med att göra våra egna pizzor till middag. Den gemenskapen som uppstår när alla hjälps åt – jättejätteroligt är det.”

Saker som engagerar: ”Jag har fått en ny vår för samhällsfrågor. Pandemin fick mig att börja nyhetskonsumera, vilket jag hade låtit bli under en längre tid.”

ANNONS