Sonny Lööf tycker att det har varit en stor utmaning att hitta ett ord som beskriver det han gör. Klarsiktscoach är det närmaste han har kommit för att beskriva innebörden.
Sonny Lööf tycker att det har varit en stor utmaning att hitta ett ord som beskriver det han gör. Klarsiktscoach är det närmaste han har kommit för att beskriva innebörden. Bild: Nicklas Elmrin

Tre livscoacher berättar: Därför anlitar folk oss för coaching

Sarah Cojocaru miste sin sambo och Sonny Lööf förlorade familjens besparingar under IT-kraschen. I dag jobbar de som livscoacher för att hjälpa andra genom livets trassligheter. Det är en växande yrkeskategori som står utanför Socialstyrelsens överinseende men som utlovar bot på allt från dåligt självförtroende till stora känslomässiga problem. För GP berättar tre livscoacher om vilka som anlitar dem – och vilka klienter de tackar nej till.

ANNONS
|

För ungefär 15 år sedan började det skrivas om livscoacher som ett nytt fenomen i tidningarna. Med dagens stora utbud av coacher och utbildningar tycks yrket sedan länge vara här för att stanna. Även om coachbegreppet är relativt nytt så har de vägledande samtalen funnits länge. Hari Eriksson har i över 40 år arbetat med det som i dag kallas coachning.

– Coachning som begrepp har kommit de senaste 20 åren och tagit över mer och mer. När jag började kallades det för sessioner. På den tiden jobbade jag mer kroppsterapeutiskt, bland annat med andningsterapi, samtidigt som man utforskade existentiella livsfrågor som: Vem är jag? Vad är livet? Vad är kärlek?

ANNONS
När Hari Eriksson började existerade inte begreppet coaching. Då handlade det om lära känna dig själv-kurser som mynnade ut i enskilda sessioner.
När Hari Eriksson började existerade inte begreppet coaching. Då handlade det om lära känna dig själv-kurser som mynnade ut i enskilda sessioner. Bild: Nicklas Elmrin

Hari Eriksson var med och grundade kursgården Ängsbacka utanför Molkom i Värmland, känd för No Mind-festivalen, som var fokuset för den uppmärksammade dokumentärfilmen ”Three Miles North of Molkom.” Filmen följer några deltagare på den årliga new age-festivalen, som säger sig vara den största i sitt slag i norra Europa.

Genom åren har Hari Eriksson gått många utbildningar. Bland annat i KBT-terapi, Osho-coach och metoden ”The Work”. Han är även influerad av den amerikanske livscoachen Tony Robbins, som är en av världens mest välkända inom området. Med tiden har Hari Erikssons utvecklat en egen metod, som är en blandning av allt han har lärt sig.

Jag har speciella sessioner som är inriktade på att lära känna sig själv på djupet. Som tar en in i sin innersta kärna.

De som anlitar Hari Eriksson brukar ofta vilja ha hjälp att ta itu med relationsproblem eller missbruk. Till skillnad från en psykolog säger han sig jobba mer resultatinriktat med nuet och förändringar.

– Sen har jag speciella sessioner som är inriktade på att lära känna sig själv på djupet. Som tar en in i sin innersta kärna, säger Hari Eriksson.

LÄS MER:Att känna förundran inför omvärlden ger mätbara effekter i kroppen

Coaching – samtal för att läka sorgen

Många livscoacher väljer en nisch att rikta in sig på. Utöver bredare områden som karriärcoach, föräldracoach och hälsocoach finns mer eller mindre specifika varianter.

Sarah Cojocaru arbetar som livscoach och sorgcoach. Det senare är en egen metod som hon har utvecklat utifrån sina egna erfarenheter. För några år sedan dog hennes sambo. Hon hade svårt att hantera sorgen och under ett par år kände hon att hon inte kunde komma vidare i livet. Sarah blev rekommenderad en coach som hade samtalat med några i den avlidne sambons familj.

ANNONS

– Till en början satt jag och bara grät. Jag minns inte vad vi sa men det kändes som att jag hade fått lite hopp. Efter några samtal insåg jag att jag skulle klara av det. Hon hjälpte mig att se saker ur ett annat perspektiv. Det var där jag började läka sorgen. Då kände jag att jag ville hjälpa andra människor på samma sätt, säger Sarah Cojocaru.

Sarah Cojocaru ägnar hälften av sin verksamhet åt sorgcoachning och hälften åt livscoachning.
Sarah Cojocaru ägnar hälften av sin verksamhet åt sorgcoachning och hälften åt livscoachning. Bild: Nicklas Elmrin

Hennes klienter är främst kvinnor. Det kan vara personer som vill starta eget men som inte vet var de ska börja.

– De kanske har en vag idé om vad de vill göra, som jag hjälper till att definiera lite mer. En av mina klienter ville spara en summa pengar för att ha en nödbuffert. Hon var ensamstående mamma och fattade inte hur det skulle gå ihop. Jag hjälpte henne att komma fram till lösningar som gjorde att hon till slut sparade ihop till den summan.

LÄS MER:Tar fasta på det positiva för att hitta sig själv igen

”Folk tror att de förstår vad jag gör”

De olika coachutbildningarna varierar kraftigt i omfattning och kan vara i allt från några dagar till flera år. Mängden utbildningar och certifieringar kan te sig förvirrande – även för coacherna själva.

– Det är en stor utmaning för mig att hitta ett ord som beskriver det jag gör. Klarsiktscoach är det närmsta jag har kommit, säger Sonny Lööf.

ANNONS

En livscoach lyder till skillnad från en psykolog inte under patientlagen och kan därför inte hållas ansvarig eller anmälas för felbehandling.

Sonny Lööf jobbar med att coacha chefer och entreprenörer till att ta bättre beslut genom att få mer klarsikt i sina liv. Det kan ibland innebära samtal med klientens partner, för att ta itu med relationsproblem på hemmafronten.

– De flesta chefer och entreprenörer som kommer till mig har kämpat länge med sina relationer och karriärer och söker vägen till att få det att lossna. Andra som kommer till mig har något som inte fungerar i relationen och känslornas värld. Sen finns det en del som kommer för att de i förebyggande syfte vill bli mer tåliga för att hantera stressiga situationer.

Efter ha förlorat familjens besparingar under IT-kraschen kring millennieskiftet kollapsade Sonny Lööf i ångest och panikattacker. Han menar att han inte hade behövt må så dåligt om han då haft samma kunskaper som i dag.
Efter ha förlorat familjens besparingar under IT-kraschen kring millennieskiftet kollapsade Sonny Lööf i ångest och panikattacker. Han menar att han inte hade behövt må så dåligt om han då haft samma kunskaper som i dag. Bild: Nicklas Elmrin

LÄS MER:Kvinnor blir sjuka av stress medan männen kopplar av

En livscoach har inte tystnadsplikt

En livscoach lyder till skillnad från en psykolog inte under patientlagen och kan därför inte hållas ansvarig eller anmälas för felbehandling. Coacherna är heller inte bundna av tystnadsplikt.

– Det kan säkert vara jättebra för friska människor att anlita en coach, till exempel när det gäller karriär eller idrott. Det vi ställer oss kritiska till är när livscoacher börjar behandla människor som visar symtom för psykisk sjukdom. Den grundläggande skillnaden är att man som utbildad psykolog har redskap att göra bedömningar ifall det rör sig om ett naturligt tillstånd eller ett tillstånd som behöver behandling, säger Maria Enggren Zavisic, samhällspolitisk strateg på Sveriges Psykologförbund.

ANNONS

Hari Eriksson ser helst att personer som tar mediciner mot psykiska sjukdomar trappar ner och avlutar sin behandling innan han tar sig an dem som klienter.

För några år sedan gjorde Psykologförbundet en utredning där medlemmarna tillfrågades om de hade träffat patienter som innan varit hos ”alternativa medicinare”. Av svaren framkom det att de patienterna sällan hade fått stora problem av sina tidigare besök hos livscoacher och liknande alternativa behandlingar.

– Men de hade ändå valt att gå vidare och sökt psykologhjälp. De hade lagt tid och pengar på något som de inte har blivit hjälpta av. Ibland är tid dessutom en viktig faktor i en behandling, till exempel i fall där det rör sig om en begynnande ångestsjukdom, säger Maria Enggren Zavisic.

LÄS MER:Så vet du om du är utsatt för psykisk misshandel

"Ser större risker med traditionella läkarvården”

Livscoachen Hari Eriksson ser helst att personer som tar mediciner mot psykiska sjukdomar trappar ner och avlutar sin behandling innan han tar sig an dem som klienter.

Finns det en risk i att folk förlitar sig på en livscoach vid tillfällen då de snarare borde söka traditionell vård?

– Jag ser större risker med den traditionella läkarvården som ger tabletter och piller för allting, säger Hari Eriksson.

Hari Eriksson har varit lärling under Osho Rajneesh, gurun som grundade Bhagwanrörelsen.
Hari Eriksson har varit lärling under Osho Rajneesh, gurun som grundade Bhagwanrörelsen. Bild: Nicklas Elmrin

Sarah Cojocaru tycker att man som coach har ett etiskt ansvar kring vad man accepterar för klienter. Hon jobbar själv inte med psykiska problem eller trauman.

– Det får jag lämna till de som kan det. Jag som coach kommer ju aldrig utge mig för att vara psykolog eller psykoterapeut. En psykolog kan fokusera på trauman och det förflutna. En coach jobbar mer här och nu och med förändringar framåt, säger Sarah Cojocaru.

ANNONS

En coach är inte utbildad för att hantera det vi kallar psykisk sjukdom, eller allvarlig psykisk ohälsa.

Till Sonny Lööf har det än så länge inte kommit några klienter som söker hjälp för psykisk ohälsa.

– Det handlar mer om människor som har fått uppleva stressens baksida eller har stora andra problem i livet. Jag jobbar inte med diagnoser och sådant. Det är problem för vården i så fall, säger Sonny Lööf.

LÄS MER:Blev du lyckligare av självhjälpsböcker, Marianne Power?

Vem som helst kan kalla sig terapeut

Läkare, psykolog och psykoterapeut är exempel på titlar i Sverige som är legitimationsgrundade. Det är Socialstyrelsen som utfärdar legitimation, efter att ha granskat utbildning och kompetens. En person inom ett legitimationsgrundat yrke får inte agera utanför sitt kompetensområde, och måste basera sitt utövande på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Vem som helst kan däremot kalla sig för terapeut och vara ”diplomerad”, ”certifierad” eller ”licensierad” inom en metod.

– En viktig del i de legitimerande utbildningarna är säkerhetsaspekten: att förstå att man kan göra skada och att lära sig att bedöma dem man ska arbeta med så att risken för en negativ eller farlig utveckling blir så liten som möjligt. Ungefär som kirurger måste lära sig att inte skära på fel ställe behöver psykoterapeuter dels förstå sina och metodens begränsningar, dels upptäcka om patienten tar skada och dels kunna reparera eventuella oönskade effekter, säger Åsa Nilsonne, professor emerita i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet.

ANNONS

En lurig detalj är att titeln psykoterapeut inte är skyddad. Vem som helst får kalla sig det, så länge de inte påstår att de är legitimerade.

Åsa Nilsonne är psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Åsa Nilsonne är psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Bild: Fabian af Petersens

Utöver detta finns coacherna, som ofta har kortare utbildningar i metoder som inte är tillräckligt väletablerade för att Socialstyrelsen ska vilja legitimera utövarna. Enligt Åsa Nilsonne betyder inte det nödvändigtvis att metoden är sämre, men att det inte finns forskning som visar ett den faktiskt är effektiv, hjälpsam eller ofarlig.

– Det är samma risk som om man går till någon icke-sjukvårdskunnig person när man misstänker att man har brutit fotleden eller har fått bröstsmärtor. En coach är inte utbildad för att hantera det vi kallar psykisk sjukdom, eller allvarlig psykisk ohälsa. Man kan då riskera att inte få den behandling man behöver, eller att behandlas på ett sätt som gör att man blir sämre istället för bättre, säger Åsa Nilsonne.

Åsa Nilsonne om skillnaden mellan olika titlar

”Den vanligaste frågan jag får av blivande läkare är vad skillnaden är mellan en psykolog och en psykiater. Svaret är att en psykiater är läkare i botten och har valt att arbeta med symtom som rör vårt känsloliv och vårt beteende. En psykolog har en ungefär lika lång utbildning, men med fokus uteslutande på mänskligt beteende och hur det kan förstås och påverkas. En psykiater kan skriva ut mediciner, vilket en psykolog inte kan. En psykolog har alltid en grundläggande psykoterapiutbildning, vilket läkaren kan ha, men inte behöver ha.

Både läkaren och psykologen blir legitimerade av Socialstyrelsen vilket är en garanti för att de har klarat sina utbildningar och att de kan det de ska kunna.

Sen kommer vi till psykoterapeut. Det beskriver en person som har lärt sig att behandla psykologiska svårigheter med ord eller andra icke-farmakologiska metoder. Den som har gått en godkänd psykoterapiutbildning kan bli legitimerad psykoterapeut. De utbildningarna är mångåriga och inkluderar arbete med patienter, så att handledare kan se att personen ifråga faktiskt kan göra de saker som utbildningen försöker lära ut.

En psykoterapeut kan vara läkare, psykolog, sjuksköterska, präst, socionom eller ha annat relevant yrke i botten.”

LÄS MER:Per Magnus Johansson har vigt sitt liv åt psykoanalysen

Inte en guru med färdiga lösningar

Sorgcoachen Sarah Cojocaru tror att vissa kan uppfatta coachning som lite flummigt. De förutfattade meningarna handlar ofta om att en coach ska fungera som någon slags guru som levererar färdiga svar på alla problem.

– En coach jobbar med att ställa frågor och under förutsättningen att du redan har alla svaren inom dig. Det är du som löser dina egna problem. Coachens roll är att hjälpa dig att tänka i nya banor, säger Sarah Cojocaru.

ANNONS

Sonny Lööf har också erfarenhet av att folk ofta har förutfattade meningar och direkt får upp en viss bild i huvudet när han säger att han jobbar som coach.

– Det svåra för mig är att folk tror att de förstår vad jag gör. Jag har en utmaning i att få människor att inte döma mig.

ANNONS