Naturfotografen Annelie Utter med en av sina tuppar. Till följd av pandemin har hon tvingats se över rutinerna vid sitt kafé i Tjuvkil inför sommaren. "Det får bara vara en familj i taget i luckan till rökeriet eller caféet. Och serveringen sker i trädgården där borden ska stå långt ifrån varandra", säger hon.
Naturfotografen Annelie Utter med en av sina tuppar. Till följd av pandemin har hon tvingats se över rutinerna vid sitt kafé i Tjuvkil inför sommaren. "Det får bara vara en familj i taget i luckan till rökeriet eller caféet. Och serveringen sker i trädgården där borden ska stå långt ifrån varandra", säger hon. Bild: Roshbin Emanuelsson

Tjuvkil är basen när Annelie har världen som arbetsfält

Naturfotografen Annelie Utter guidar fotointresserade i världens alla hörn åtta månader om året. Resten av tiden driver hon kafé, B&B och rökeri i Tjuvkil. I coronatider samlar hon även in extra pengar till föräldralösa i Uganda.

ANNONS
|

– Varje kväll chattar jag med en av de ugandiska ungdomar, som tagit på sig ansvaret för de yngre. Han har köpt majsmjöl, ris och bönor och lagt upp bilder där barnen äter sig mätta, säger Annelie, som även uppmanat dem att placera vattendunkar och tvål utanför hyddorna.

Rutinerna ses över

Omsorgen om barnen blandas med bildbearbetning framför datorn från februaris tigersafari i Indien och planering inför nästa säsongs fotoresor. Inför vår- och sommarsäsongen i Tjuvkil har hon en hel del därtill som behöver fixas. I år måste även rutinerna ses över.

– Endast en familj i luckan till rökeriet eller kaféet samtidigt. Serveringen sker i trädgården. Borden står långt ifrån varandra, men den som vill får gärna flytta ännu längre ut på gräsmattan.

ANNONS
Annelie Utter och en låda färdigrökt lax på Café Zanzibar i Tjuvkil.
Annelie Utter och en låda färdigrökt lax på Café Zanzibar i Tjuvkil. Bild: Roshbin Emanuelsson

Utanför rökeriboden doftar det ljuvligt av enris och al. Varje dag röker hon 20 kilo lax och 10 kilo räkor. En del kunder hämtar hem det rökta tillsammans med hjortronsås och aioli, andra njuter av en laxciabatta eller tar en kopp kardemummakaffe och morotskaka i kaféet. I närheten letar en grupp spräckliga hönor mask och några vita ankor vaggar fram till den lilla dammen för att bada.

Gott om havsöring

Snart är det dags för Annelies frösådd i de höga pallkragarna. Framför allt odlar hon olika bladsallat till kaféet i den egenhändigt tillverkade jorden.

I normala fall brukar fler rum vara bokade inför sommaren på hennes Bed & Breakfast. Men det plingar in förfrågningar lite då och då och i dag har hon checkat in två hobbyfiskare i cirkusvagnen. Det finns gott om havsöring bara några minuters promenad från huset.

Annelie och katten Cachorro kikar ut genom dassdörren. Foto
Annelie och katten Cachorro kikar ut genom dassdörren. Foto Bild: Roshbin Emanuelsson

Nu i maj har hon dragit igång sina helgkurser i fotografering i det orange Afrikainspirerade rummet. På väggarna hänger abstrakta fotografier från Namibias öken.

Mest känd är Annelie för sina djurfotografier, som genom åren visats på olika utställningar. De stora svartvita tavlorna i kaféet på bergsgorillor, giraffer, tigrar och fåglar hängde för två år sedan på Naturfotografiska i Hallstahammar och Scandinavian Photo i Mölndal. När Mitt i Naturens tv-team filmade de skygga jaguarerna i Pantanal, världens största våtmarker, var det Annelie som planerade resan.

ANNONS

– För att få intressanta bilder och personliga porträtt gäller det att kunna förutspå djurens beteende och förbereda sig. Det gäller att inte störa dem, men djur är olika. Ett lejon kan du komma väldigt nära medan andra kan bli störda trots att du befinner dig femtio meter bort.

Allvarligt läge

Annelie berättar att besökare inte får kommunicera med bergsgorillorna i Uganda utan måste vika ner blicken. Annars kanske gorillorna kommer närmare och blir smittade av förkylningsvirus eller liknande.

– Jag blev lättad när jag hörde att de stängde parken direkt när coronapandemin blev känd. Antalet vilda bergsgorillor har ökat till drygt tusen individer de senaste åren men hotas fortfarande av utrotning. Läget är allvarligt.

Varje höst brukar hon ta med resenärer till Kenya och Brasilien. I Kenya finns mängder av djur att fotografera, men höjdpunkten är de miljoner gnuer som korsar Mara River i september. I Pantanal i Brasilien finns förutom jaguarer ett fantastiskt fågelliv. Enligt Annelie är båt det bästa sättet att ta sig fram i träskmarkerna.

Annelie har suttit i styrelsen för Svenska Ekoturistföreningen och vunnit pris som bästa ekoturistarrangör. Hon berättar att samverkan med lokalbefolkningen är helt avgörande för möjligheten att bedriva en varsam turism.

– De inkomster som lokala guider och bärare tjänar är oerhört viktiga för djur- och naturskyddet. Lokalbefolkningens tolerans mot exempelvis tigrarna, som emellanåt dödar en ko eller till och med en människa, är större om någon familjemedlem försörjer sig på ekoturismen. Högsäsongens abrupta avbrott i mars i år är en stor fara för både människor och djur.

ANNONS

Planer inför 60-årsdagen

Resan till Uganda och bergsgorillorna i december är däremot nästan fullbokad och Annelie hoppas innerligt att pandemin klingat av fram tills dess. Efter gorillavandringen brukar hon och hennes gäster hälsa på de föräldralösa barnen, som bor i närheten av den fågelrika sjön Lake Bunyonyi.

– Min förhoppning är att fira min 60-årsdag i deras by nästa januari tillsammans med mina gäster och sedan att de som vill följer med på en sjudagars vandring i Rwenzori-bergen som ligger i närheten. Det blir en utmaning för mina opererade knän, men något jag verkligen vill göra.

Annelie Utter

Ålder: 59 år.

Bor: Tjuvkil.

Familj: katten Cachorro, hönor, tuppar och ankor, samt ansvarar för 89 föräldralösa i Uganda.

Arbete: naturfotograf, researrangör; driver café, B&B samt rökeri.

Mer information: naturresor.com, cafezanzibar.se och på Facebook: Föräldralösa ungdomar i Lake Bunyonyi.

ANNONS