Tio smartaste hundraserna – är din med på listan?

Vi kommer kanske aldrig kunna mäta en hunds IQ-nivå men genom att studera deras beteende omkring människor kan vi skapa oss en bild av hur intelligenta de är. Här är de tio smartast hundrasterna enligt experterna.

ANNONS
|

Kanadensaren Stanely Coren, professor i psykologi, rangordnar i sin bok "The Intelligence of dogs", 110 hundraser efter hur smarta de är.Listan är resultatet av en större enkätundersökning som skickades ut till samtliga hunddomare i hela USA, varav hälften svarade.

Svarar korrekt på kommando

I bedömningen av en hunds intelligens tog man bland annat hänsyn till hur snabbt en hundras kunde lära sig nya kommandon men också hur ofta hunden svarar korrekt på givna kommandon. Bland de smartaste hundraserna var svarsfrekvensen hela 95 procent.

Coren är noga med att understryka atten hundsförmåga att lära sig är starkt sammankopplat till tränarens insats, alltså människan, och att man kan göra en korkad hund smart lika gärna som fel handhavande kan få en intelligent hund att verka korkad.

ANNONS

Det kan överraska många att det faktiskt kan vara svårare att leva med en intelligent hund än en så kallad korkad. Anledningen är att smarta hundar har lättare för att plocka upp signaler och beteenden som vi människor inte själva tänker på.

Kissade i sängen när pojkvännen besökte

Han tar exemplet där en kvinnlig hundägare fick problem med att hennes hund Arnold urinerade i sängen varje gång hennes nya pojkvänkom över på besök. Kvinnan tillskrev detta avundsjuka men enligt Coren handlade det i själva verket om att hunden märkte att han fick mindre uppmärksamhet när mannen var på besök, men att uppmärksamheten ökade när han kissade i sängen.

– Arnold mindes att mängden social kontakt ökade när han urinerade i sängen och var smart nog att förstå att det beteendet fungerade under just de omständigheterna, skriver han själv i boken.

ANNONS