Cirkus Cirkörs grundare och direktör Tilde Björfors fyller 50 år.
Cirkus Cirkörs grundare och direktör Tilde Björfors fyller 50 år. Bild: Anders Wiklund

Tilde har varit cirkusdirektör i halva sitt liv

När Tilde Björfors upptäckte nycirkusen kände hon direkt att hon hittat rätt. Det ledde till att hon bildade Cirkus Cirkör som under 25 års tid har turnerat Sverige och världen runt med uppträdanden som både underhåller och tar ställning.

ANNONS
|

Från sitt kontor i Alby söder om Stockholm kan Tilde Björfors se genom glasdörren rakt ut i den stora cirkushallen.

– Om något skulle kännas hopplöst behöver jag bara lyfta blicken så ser jag artister öva på en ny volt, trilla och resa sig igen. Jag har nog jordens lyckligaste liv.

Glödande energi

Hoppfullheten har prövats många gånger under coronapandemin då satsningar fått skjutas på framtiden och ovissheten varit stor. Men det är optimismen och den glödande energin som lyser starkast om cirkusdirektören Tilde Björfors.

De personlighetsdragen var en god hjälp när hon för 25 år sedan startade det som skulle bli Cirkus Cirkör, i dag ett av världens ledande nycirkuskompanier med både scenkonst och stor pedagogisk verksamhet.

ANNONS

– Nycirkusen började utvecklas i Frankrike på 1970-talet av artister som ville ta mera aktiv del i samhället. När jag kom dit i början på 90-talet kändes det som att komma hem. Var hade allt det här varit i hela mitt liv? De visade att allt var möjligt, att vi kan mycket mera än vi tror.

Visionär och entreprenör

På den tiden var hon skådespelare på Orionteatern. Omställningen till cirkusartist gick inget vidare. Att träna akrobatik i fem år för att bli tillräckligt bra för att uppträda var helt enkelt inget för en som vill att allt ska hända på en gång. 25-åriga Tilde Björfors insåg att hon var bättre som visionär och entreprenör och blev cirkusdirektör i stället.

Hon ser cirkusen som en metafor för livet. Akrobaten jobbar varje dag med att förvandla risker till möjligheter, att hitta balans, ha uthållighet och känna tillit.

– Cirkusartister gör allt det där som vi vanliga människor gör i vanliga livet, fast tio meter över marken utan skyddslina. De är bra lärare i livets skola.

Okej att vara rädd

Mycket handlar om att hantera sin rädsla. Det gäller även för Tilde Björfors som redan som ung märkte att man blir begränsad av att stänga in sig i små rum dit faran inte når. Nycirkusen visade henne att det är okej att vara rädd och att rädslan kan övervinnas.

ANNONS

– Titta på världen vi lever i nu. Polariseringen handlar egentligen om rädsla. Det är läskigt att öppna sig och våga möta det okända. Men när man vågar så växer man av det, och världen växer. När vi låter rädslan stoppa oss stoppar vi också meningen med livet som jag ser det. Alla de där kärlekarna vi inte vågade säga ja till, vad hade hänt om vi vågat? säger hon och skrattar.

Alltid varit en idealist

Tilde Björfors har alltid varit en idealist med inbyggd turbomotor. Omgivningen har ibland haft svårt att hantera all denna energi. Själv hade hon en bra fröken i skolan som såg hennes kreativitet som en tillgång men generellt tycker hon att skolsystemet inte förmår ta hand om elevers kreativa energi.

Det tyckte hon inte heller när hon skulle välja gymnasium som 15-åring. Tillsammans med några kompisar och en pedagog startade hon därför ett eget gymnasium.

– Vi jobbade ihop pengar och anställde lärare. Första halvåret visste vi inte ens om vi fick vara skola. Vi ringde upp folk och frågade om de ville gästföreläsa och det ville de nästan alltid. Jag lärde mig att man aldrig behöver vara rädd för att fråga, det var ovärderliga erfarenheter när jag startade Cirkör.

ANNONS

Utmanar gränserna

Just nu jobbar cirkusensemblen med en föreställning som utmanar både dess egna gränser och andras.

– Musiker ska flyga. Cirkusartister ska spela, avslöjar Tilde Björfors.

Bild: Anders Wiklund

”Circus days and nights”, med musiker och operasångare upphissade i linor, är ett samarbete mellan Cirkus Cirkör och Malmö Opera med musik av den amerikanske kompositören Philip Glass.

Samtidigt förbereder man uppsättningen ”Pippi på Cirkus” där Tilde Björfors skrivit manus ihop med Björn Ulvaeus och Maria Blom. Den skulle ha haft premiär i somras men fick ställas in på grund av pandemin.

– Nu siktar vi på nästa sommar. Och går inte det får vi köra sommaren efter det, säger Tilde Björfors.

Tilde Björfors

Ålder: Fyller 50 år den 13 januari.

Gör. Cirkusdirektör. Grundade Cirkus Cirkör som hon fortfarande driver.

Bor: Ingarö utanför Stockholm.

Familj: Maken Fredrik Deijfen och 16-årige sonen Laban Deijfen Björfors.

Så firar hon födelsedagen: ”Vi planerade för ett firande som inte kan bli av. Men på ett sätt är jag redan firad för vi har haft så roligt när vi har planerat.”

Om att fylla 50: ”Jag har samma driv som när jag var 25. Klart man märker förfallet men jag har välsignats med en kropp som orkar med den intensitet jag lever med.”

Så slappnar hon av: ”Med segelbåten. Jag har svårt att slappna av hemma, men båten åker ju och då upplever jag att jag gör något fast jag inte gör det.”

Tv-tips: Dokumentären ”Cirkusdirektören” om Tilde Björfors finns på SVT Play till den 16 juni 2021.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS