Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Clyde och hans syster Bonnie var valpar när de hittades i en soptunna på den thailändska ön Koh Lanta. ”En familj hittade dem. De tog in Bonnie och Clyde och ville först behålla dem. Men hyresvärden där familjen bodde hotade att skjuta hundarna… Familjen åkte då med de små valparna till Lanta Animal Welfare. Det känns verkligen som om det var ödet att jag sedan träffade Clyde”, säger Tilde Bartholdsson. Bild: Anna Edlund
Clyde och hans syster Bonnie var valpar när de hittades i en soptunna på den thailändska ön Koh Lanta. ”En familj hittade dem. De tog in Bonnie och Clyde och ville först behålla dem. Men hyresvärden där familjen bodde hotade att skjuta hundarna… Familjen åkte då med de små valparna till Lanta Animal Welfare. Det känns verkligen som om det var ödet att jag sedan träffade Clyde”, säger Tilde Bartholdsson. Bild: Anna Edlund

Tilde föll pladask för den övergivna hunden Clyde

Egentligen var det inte alls meningen att hon under Thailandsresan skulle göra ett stopp på ön Koh Lanta. Inte heller dagsutflykten till katt- och hundhemmet Lanta Animal Welfare ingick i planen. Men väl där förälskade sig Tilde Bartholdsson i den övergivna hunden Clyde och inom loppet av tre dagar hade Tilde bestämt sig för att adoptera.

I den allra sista hundgården de passerade, i samband med den guidade turen på katt- och hundhemmet Lanta Animal Welfare, satt han – Clyde. Tilde Bartholdsson minns hur hon tänkte ”vilken fin hund”.

– Han verkade ha en så speciell personlighet, jag blev kär i honom direkt! Men vi gick vidare och sedan var det inte mer med det…

Slumpens skördar

Efter rundvandringen blev dock besökarna tillfrågade om de ville stanna och ta en promenad med några av hundarna och det visade sig vara just Clydes gård som skulle få komma ut.

– Av en slump fick jag honom, fortsätter Tilde leende. Och under promenaden kände jag ”den här hunden vill jag ha”.

I köket hemma hos Tilde har Clyde lagt sig till rätta under bordet – att sitta i knä är annars hans favoritsyssla.

– Han är en riktig knähund, säger Tilde med ett skratt. Det tog bara två dagar innan Clyde fäste sig vid mig – och efter två månader blev han och min gamla hund Roxy bästa vänner. Clyde var väldigt stressad i början men Roxy hjälpte honom mycket och gav honom trygghet.

Roxy dog i höstas

I nästa andetag förklarar Tilde att Roxy, som Tilde fick som barn, gick bort i cancer i höstas.

– Hon dog här hemma och Clyde fick vara med och säga hejdå och lukta på henne efter att det hade hänt… Han var sedan lite orolig i några dagar men det gick över ganska snabbt. Nu är Clyde en extremt stabil hund även om det så klart finns saker kvar att jobba med.

Clyde kom till Sverige från den thailändska ön Koh Lanta i mars 2019 – bara en månad efter Tildes och Clydes första möte.

– Jag var ute och reste i Thailand med kompisar och vi hade egentligen inte några tankar på Koh Lanta. Men så bestämde vi oss för att åka över. Min syster hade besökt Lanta Animal Welfare tidigare och hon sa ”du måste dit!”.

Tilde beslutade sig för att göra en dagsutflykt ensam och precis när hon kom fram till katt- och hundhemmet startade en guidad tur.

– Guiden berättade om alla hundar, vi fick se veterinärstationen och höra om hur de jobbar på LAW. Det var helt otroligt. Jag var inte alls beredd på det.

Tildes hjärta brast

När guiden berättade om Clyde fick Tilde veta att han hade en syster, Bonnie, men att hon precis adopterats.

– De hade varit oskiljaktiga innan. Mitt hjärta gick sönder.

Tilde gör en kort paus men fortsätter snart:

– Det känns verkligen som om det var meningen att jag skulle adoptera Clyde. Att jag ens åkte till LAW, och att jag sedan fick promenera just honom. När jag först såg honom i hundgården… det är svårt att beskriva, det var så starkt. Jag hade aldrig sett en så gullig hund.

Efter promenaden bestämde sig Tilde direkt för att prata med den adoptionsansvarige.

– Jag trodde att det skulle vara en bökig process – jag visste inte att man kunde adoptera hundar på det här sättet – men hon förklarade väldigt bra. Jag fick med mig en blankett och så åkte jag tillbaka till hotellet och ringde min syster, ”jag kommer att adoptera en hund!”. Den natten sov jag ingenting. Jag hade ju Roxy hemma och behövde tänka igenom allt ordentligt. Dagen efter åkte jag tillbaka till LAW och gosade med Clyde. Tredje dagen skrev jag på alla papper!

Turisterna applåderade

Tilde ler återigen när hon berättar om hur hon satt inne hos Clyde när en grupp turister gick förbi.

– Jag ropade ”jag har adopterat den här hunden”. Alla applåderade. Det var en så härlig stämning.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Vidare konstaterar Tilde att det finns många hundar som behöver nya hem.

– Att adoptera är ett fint sätt att skaffa hund på. Flera borde göra det. Men man måste så klart inte adoptera från andra länder. Det finns också omplaceringshundar här hemma.

Hon tittar på Clyde som nu tagit sig upp i Tildes knä.

– Jag är jätteglad att jag gjorde detta för Clyde. Roxy var min bästa vän men relationen till en hund man räddat livet på är speciell. Jag känner mig tacksam och man märker att Clyde värdesätter mig.

Siktar på volontärarbete

Tilde funderar lite innan hon lägger till:

– Många kanske tror att det är ett större projekt än vad det är, att adoptera en hund. Jag själv blev förvånad över hur enkelt det var. Skulle jag göra om det så skulle jag välja LAW igen. De hanterar både hundar och adoptörer på ett så fint sätt. Jag och min pojkvän har bestämt oss för att åka dit och volontärarbeta några månader när corona är över. Och är man på Koh Lanta – kika förbi! Det finns mycket man kan hjälpa till med. Man kan också vara flygvolontär och flyga hem adopterade hundar.

Tilde Bartholdsson

Ålder: 21 år.

Bor: Varberg.

Familj: Sambon Pontus och Clyde.

Gör: Arbetar i djuraffär samt som hundfrisör.

Intressen: Hundar och djur av alla slag.

Lanta Animal Welfare

För mer information om hur man kan adoptera en hund från Thailand eller hjälpa till som flygvolontär, se https://lantaanimalwelfare.com/

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.