Tilde Johanssons dröm är att hoppa över sju meter. 'Att någon gång få göra det vore jättehäftigt. Jag vet inte om jag kommer klara det men man får väl drömma lite', säger hon inför sin 20-årsdag.
Tilde Johanssons dröm är att hoppa över sju meter. 'Att någon gång få göra det vore jättehäftigt. Jag vet inte om jag kommer klara det men man får väl drömma lite', säger hon inför sin 20-årsdag. Bild: Thomas Johansson

Tilde drömmer om det stora språnget – över sju meter

​Redan som liten visste Tilde Johansson att idrotten skulle bli hennes liv. Nu siktar hon på att som längdhoppare ta sig över sju meter. Med tanke på hennes enorma driv och att hon är så ung, är målet troligen inte en omöjlighet.

ANNONS

Ett enda hopp kan ha avgjort Tilde Johanssons framtid. Det var den 1 juli 2016 under Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg. När 15-åriga Tilde tog sats inför sitt längdhopp visste inte många vem hon var. Efter att hon landat och måttbandet gjort sitt blev det ändring på det.

Hon hade hoppat 6.50.

– Tidigare hade jag knappt kommit över sex meter. Så det var en jättechock!

Bäst i världen

Bedriften gjorde henne i ett slag till världsetta i sin åldersgrupp U18, som alltså innefattade ungdomar som var två år äldre än hon själv. Senare samma år fick hon representera Sverige i Ungdomsfinnkampen.

Frågan var om skulle fortsätta som tidigare och satsa lika mycket på sin andra sport – fotbollen – eller lägga allt krut på friidrotten.

ANNONS

– Jag valde friidrotten och lade fotbollsskorna på hyllan. Jag tror att det var 6.50-hoppet som avgjorde, säger Tilde Johansson som i dag tävlar i både längdhopp och häcklöpning.

Skyttedrottning i fotboll

Hon valde bort en fotbollskarriär som hade kunnat bli bra även den. Som 14-åring gjorde hon 49 mål för sitt division 4-lag Skrea IF hemma i Falkenberg. Efter att hon hjälpt laget upp till division 3 blev hon skyttedrottning på nytt.

Idrott har alltid haft en stor plats i Tilde Johanssons liv. Hon och hennes ett år yngre syster Molly fick testa en mängd olika sporter under uppväxten och föräldrarna hade fullt upp med att skjutsa dem till träningar och tävlingar.

– Vi var väldigt tävlingsinriktade, syrran och jag. Hon varit en bra sparring för mig för jag ville ju slå henne hela tiden. Men även utanför idrotten har vi alltid tävlat, till exempel om vem som skulle sitta fram i bilen.

Människorna runt omkring Tilde Johansson har vittnat om hennes enorma driv. Tränaren Erik Svensson sa i en intervju att han snarare får bromsa än pusha henne.

– Min stora dröm är att kunna leva på min idrott och komma till OS. Så jag vill gärna köra hårt på träning och då är det ju bra med en tränare som säger stopp ibland. Jag kan behöva påminnas om att ta det lugnt, och att vilodagen på onsdagar ska vara just en vilodag.

ANNONS

Höga mål redan som barn

De högt ställda målen har hon haft sedan sjuårsåldern. Det finns en bok kvar från den tiden, en sorts dagbok där hon bland annat fyllt i vad hon tänkte sig att hålla på med som vuxen. Lilla Tilde skulle bli proffs i någon idrott.

Några år senare var målet att ta sig till OS, inte som fotbollsspelare eller friidrottare, utan som båda.

– Jag tyckte det var så himla kul med sport och ville hålla på med det hela livet. Någon annan jobbdröm hade jag inte. Jo, när jag var liten ville jag jobba i klädaffär men det var nog inte på grund av klädintresse utan för att jag gillar att hjälpa folk, själva servicegrejen.

Struntade i studenfesterna

Förra året tog hon studenten efter att ha gått naturvetenskapligt program. Studentfesterna var i regel på torsdagar men eftersom fredagarna i Tildes liv alltid inleds med morgonträning valde hon bort festandet.

Får du försaka mycket på grund av din idrottssatsning?

– Nej, jag tycker inte det. Jag får ut så mycket av träningen och träffar så många roliga människor som har samma mål och driv som jag själv.

Idrottsligt mellanår

Det här året har varit ett mellanår för henne, rent idrottsligt. Hennes form har inte varit så bra som året innan och därför gjorde det egentligen inget att OS flyttades till 2021.

ANNONS

Längdhopp är just nu hennes bästa gren och målet är att en dag komma över sju meter, vilket skulle innebära svenskt rekord.

– Att någon gång få göra det vore jättehäftigt. Jag vet inte om jag kommer klara det men man får väl drömma lite.

Men det hänger kanske på håret. Ibland har den stora tofsen tagit mark före fötterna och förkortat hoppet med flera centimeter, senast i junior-VM i Borås där hon kom tvåa.

– Jag vet inte om jag skulle ha vunnit om det inte varit för håret, men det var onödigt. Nu gör jag flätor och sätter upp, eller en Lilla My-tofs mitt uppe på. Klipper av det gör jag inte.

Tilde Johansson

Ålder: Fyller 20 år den 5 januari.

Gör: Friidrottare (längdhopp och häcklöpning).

Bor: Falkenberg.

Familj: Pappa Håkan, mamma Lisa och lillasyster Molly.

Så firar hon födelsedagen: ”Förra året var jag på träningsläger i Sydafrika, annars brukar vi befinna oss i Österrike på skidsemester när jag fyller år. I år blir jag nog hemma med familjen.”

Om att fylla 20: ”Känns gammalt, tycker jag. Men det är alltid kul att fylla år!”

På fritiden: Gillar att laga mat. Tittar mycket på sport, både på plats och på tv.

Om slarv: ”På inomhus-EM 2019 glömde jag ackrediteringen och fick åka hem och hämta den för att komma in på tävlingen. Men jag har blivit mera ordningsam sedan dess.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS