På senare år har Thomas Holmbom vigt sitt liv åt att hjälpa fattiga och utsatta människor på Madagaskar, ön i Indiska Oceanen öster om södra Afrika, där Thomas tillbringar fyra månader om året. Thomas är uppvuxen på Fotö, men bor numera i en lägenhet på Hönö när han är hemma i Sverige.
På senare år har Thomas Holmbom vigt sitt liv åt att hjälpa fattiga och utsatta människor på Madagaskar, ön i Indiska Oceanen öster om södra Afrika, där Thomas tillbringar fyra månader om året. Thomas är uppvuxen på Fotö, men bor numera i en lägenhet på Hönö när han är hemma i Sverige. Bild: Mathias Pernheim

Thomas lever för att hjälpa de som inget har

Efter en skilsmässa och några trassliga år bestämde sig Thomas Holmbom för att starta ett nytt liv. Det blev ett liv helt i Jesu och välgörenhetens namn. Nu bor han periodvis på Madagaskar och lever för att hjälpa de som inget har.
– Jag har allt jag behöver och tycker att jag kan dela med mig av mitt överflöd och göra något för andra. Det får mig att må bra och det är en lycka som håller i sig. Vill du bli lycklig så börja med att göra något för någon annan.

ANNONS

Vi träffas på Fotö i Göteborgs norra skärgård. Kvicksilvret landar strax runt nollan och snön hänger i luften när vi promenerar runt ön. Thomas känner platsen som sin egen ficka och han har minnen i varje gathörn. Han rör sig försiktigt över asfalten. Nyss har han kommit hem efter en vecka på sjukhus. En dag började det bränna i fötterna och sedan domnade benen. Efter att ha genomgått en noggrann utredning kan han pusta ut. Han är fullt frisk och domningarna beror förmodligen på en nerv som kommit i kläm.

Samlar in pengar

Nu kör han på som vanligt och samlar in pengar till välgörenhetsarbetet på Madagaskar. Det innebär att han bakar Fotökakor som han säljer och snart drar han igång kaféverksamheten som han driver på bryggan under sommarhalvåret. Däremellan fiskar han krabbor och målar hus innan han reser ner till Madagaskar igen. I vanliga fall stannar han i fyra månader men på grund av corona blev han nu senast kvar på ön i nästan ett helt år.

ANNONS

– Under det här året har jag bland annat hunnit med att hjälpa till att bygga fyra hus och gett bidrag till 40 nya mikroföretag.

– Att starta ett mikroföretag kan till exempel innebära att jag skänker en plastbalja och ett litet startkapital till någon så att den personen kan köpa fisk på stranden och sedan sälja på marknaden. Det handlar om hjälp till självhjälp, människor kommer på fötter och blir självförsörjande.

De senaste fyra åren har Thomas finansierat många husbyggen, hjälpt fattiga familjer med barnens skolgång, finansierat hem åt föräldralösa barn, hjälpt kvinnor i en symaskinskola och startat ett fotbollslag med unga fångar.

När han är på Madagaskar blir han ofta uppsökt av människor som ber om hjälp. Det händer att vissa försöker lura till sig pengar. Därför är han noga att kontrollera alla uppgifter så att pengarna går till dem som behöver dem mest.

Via sin Facebook-sida samlar han in pengar allteftersom behoven dyker upp. Thomas har många solskenshistorier om människor vars liv har förändrats tack vare generösa följare.

– En kvinna var gravid och behövde förlösas med kejsarsnitt, men hon hade inte råd. Via Facebook fick jag in summan som behövdes. I dag mår både mamman och barnet bra. En annan fattig fick tillbaka synen efter en enkel ögonoperation och en pojke som föddes med klumpfötter kan gå i dag tack vare människors vilja att hjälpa till och stötta.

ANNONS

Misslyckat fiskeprojekt

Thomas kom till Madagaskar första gången för mer än 20 år sedan. En vän frågade honom om han ville delta i ett fiskeprojekt på ön och Thomas hoppade på. Projektet blev ingen succé, men Thomas fick upp ögonen för landet och bestämde sig för att resa ner igen flera år senare. Första tiden på ön ägnade han sig åt guldgrävning och försökte sig på att sälja bildäck och datorer från Sverige. Att ägna sig åt välgörenhet var en idé som föddes efter ett restaurangbesök som tog en oväntad vändning.

– Jag frågade servitrisen om jag fick följa med henne hem. Men jag var tydlig med att jag inte alls raggade utan att jag ville se hur en helt vanlig familj levde.

Thomas välkomnades hem till kvinnans familj och han häpnade över vilka knappa omständigheter de levde under. Så började hans goda gärningar i ett av världens fattigaste länder. På Madagaskar bor och verkar han i staden Morondava. Där har han ett nära samarbete med en kristen församling som han upptäckte av en slump.

– Jag satt på en strandkrog och hörde att någon spelade "O store Gud". Musiken kom från en frikyrka inhyst i ett fallfärdigt hus med bara några få besökare och tre biblar. Nu har församlingen 600 medlemmar och jag har daglig kontakt med pastorn och skickar pengar även när jag är i Sverige.

ANNONS
Bild: Mathias Pernheim

Thomas bor på Hönö men är uppvuxen på Fotö. På Fotö slog hans släktingar sig ned för flera generationer sedan och det var här hans mormor lärde honom att baka Fotökaka. Skärgården har alltid varit hans fasta punkt i livet, även när det stormat. Skilsmässan från sönernas mamma blev uppslitande och tog på krafterna. Under några år var han under isen och levde ett liv som hade en hel del i övrigt att önska.

– Jag mådde inte bra, hamnade snett och umgicks med fel folk. Jag började självmedicinera och sökte tröst i droger. När polisen tog mig så frågade jag mig själv vad jag höll på med. Jag ville vara en bra man och pappa och så som jag levde var inte rätt väg dit. Det fick mig att vilja lägga av.

Hjälp från ovan

Förändringen i hans liv hade inte skett utan hjälp från ovan, tror han. Den kristna tron har följt honom genom livet. Han pekar upp mot pingstkyrkan på ön, Sionförsamlingen, som har varit en trygghet och en plats att alltid återvända till och som hjälper honom i välgörenhetsarbetet. Hela familjen var engagerad i kyrkan och Jesus tog tidigt en självklar plats i Thomas liv. Som vuxen blev han frälst.

ANNONS

– Jag sade ja till Jesus. "Kom in i mitt hjärta, nu kapitulerar jag och överlåter mitt liv åt dig". Det var innan skilsmässan. Jag har varit kristen länge men inte alltid aktiv. Jag är inte perfekt men jag är fantastisk, precis som vi alla är.

Han skrattar till. Tron och den starka gemenskapen i kyrkan har hjälpt honom att gå den smala vägen. När han mådde som sämst kom han till insikt om att han aldrig skulle komma vidare i livet om han fastnade i gamla mönster.

– Självömkan och bitterhet drog ner mig. Det var den stora boven i dramat efter skilsmässan och det följde med. Det fick mig att skylla händelser och situationer på olyckliga omständigheter i stället för att ta ansvar för mina handlingar. När jag klev ur det kom ljuset.

Vill bygga ett ålderdomshem

Nu dröjer det ett år innan han reser till Madagaskar igen. Han återkommer till hur varm han blir inombords när han ser människor resa sig ur hopplösa situationer och ta kontrollen över sina liv.

– Gamla fattiga har det väldigt svårt på Madagaskar. Så länge de kan gå så kräver anhöriga, om de har några, att de ska tigga för att dra in pengar. Min dröm är att bygga ett ålderdomshem. Jag har kontakt med myndigheterna i Morondava och jag har blivit lovad en bit mark, så det är fullt möjligt. Det får bli nästa projekt.

ANNONS

Thomas Holmbom

Ålder: 57 år.

Bor: Lägenhet på Hönö och i Madagaskar fyra månader om året.

Gör: Bedriver välgörenhetsarbete på Madagaskar. Samlar in pengar genom att bland annat sälja bröd och driva kaféverksamhet och via sin FB-sida.

Familj: Singel, två vuxna söner, mamma och syskon.

Madagaskar

Madagaskar, formellt Republiken Madagaskar, är en stat belägen på ön Madagaskar i Indiska oceanen, öster om södra Afrika.

Ön är till ytan världens fjärde största. Från norr till söder är den 1570 km, nästan lika lång som Sverige, och från öster till väster 569 km.

På 1800-talet härskade merinafolket över en stor del av ön med Antananarivo som huvudstad. 1896 blev landet en fransk koloni fram till självständigheten 1960. Från 1975 var Madagaskar en socialistiskt inriktad enpartistat med band till Sovjetunionen.

Sedan 1991 försöker landet aktivt införa ett demokratiskt flerpartisystem. 1997 och 2002 genomfördes demokratiska val men efter statskuppen 2009 blev läget i landet åter oroligt. Efter att flera gånger ha blivit uppskjutet, hölls i december 2013 slutligen ett nytt presidentval som vanns av Hery Rajaonarimampianina. Han efterträddes av sittande presidenten Andry Rajoelina, som tillträdde i januari 2019.

Källa: Wikipedia

ANNONS