Tenoren John Kluge är numera inte bara en etablerad artist utan även konstnär. Och liksom många andra har John skaffat hund under pandemin. Den sex månader gamla schäfervalpen Charlie ser till att det blir både många och långa promenader.
Tenoren John Kluge är numera inte bara en etablerad artist utan även konstnär. Och liksom många andra har John skaffat hund under pandemin. Den sex månader gamla schäfervalpen Charlie ser till att det blir både många och långa promenader. Bild: Kjell Flodin

Tenoren John fattade penseln och hittade den rätta mixen

Sången och musiken har alltid funnits där. Redan i tredje klass uppträdde han på roliga timmen. Med en hårborste som mick gjorde han succé som Elvis. I dag är John Kluge inte bara etablerad artist utan även konstnär – med hela världen som arbetsfält.

ANNONS

Sångkarriären tog fart när han 1988 vann Göteborgs-Postens tävling "De okändas revy". Det öppnade många dörrar och blev startskottet i Johns karriär. Efter studenten på Bräckegymnasiet, där han gärna ställde upp och sjöng på skolavslutningarna, fortsatte han med studier på IHM i fem år. Allt för att ha en gedigen utbildning att falla tillbaka på.

– Jag har alltid gillat skolan och att studera. Men så småningom insåg jag att jag ville gå vidare och i stället satsa mer på att skola min röst. Jag utbildade mig på Operastudio-95 på Göteborgsoperan under ledning av min fantastiske mentor, tenoren Sten Sjöstedt. Han har betytt väldigt mycket för mig, säger John.

ANNONS
Bild: Kjell Flodin

Samtidigt arbetade han på Skandia där han lärde sig mycket om företagsvärlden, kunskaper som han har haft god nytta av under sin karriär. Han trivdes bra med att jobba och bara ha sången som hobby. Fram till den dag han insåg att det var dags att ta steget fullt ut för att bli sångare på heltid. Sagt och gjort, han tog tjänstledigt, packade väskan och åkte till USA.

– Där gavs helt andra förutsättningar för att komma in i branschen. Och jag hade turen att få träffa många artister och skådespelare som lyckats och som gav mig tips och råd. Så tiden i Los Angeles hjälpte mig att utvecklas och ledde till en del framtida jobb.

Blev kvar länge i USA

John blev kvar rätt länge i USA och efter flytten hem har han fortsatt att pendla mellan Sverige och USA. Det har han gjort i åtskilliga år, så för honom är USA nästan lika mycket hemma som Sverige. Förra året blev det totalt 175 resdagar vilket han inte direkt saknar. Att vara hemma och slippa alla resdagar har sina fördelar.

– I och med att coronapandemin slog till har mycket förändrats. Livet blev plötsligt avsevärt lugnare och jag har fått tid att göra sånt jag sällan hann med tidigare. Det är positivt. Men jag kände ändå att något fattades. Därför har jag, som så många andra köpt hund. Det är nog det bästa jag gjort, säger han och ler med hela ansiktet

ANNONS

Ingen sportnörd

Schäfervalpen Charlie har visserligen tvingat John till att promenera och vistas utomhus betydligt mer än förr. För någon sportnörd har han aldrig varit. Samtidigt har det fört det goda med sig att han nu lever hälsosammare och har fått en del nya vanor och vänner på köpet. Något som han verkligen uppskattar och som fått honom att berätta om Charlies senaste upptåg live på Facebook varje vecka.

– Ja, livet med Charlie har blivit lika omtumlande som när jag började måla för ett par år sedan. Att kombinera musiken med att måla och sedan bli hundägare har blivit en riktig fullträff. Det ger mig ett helt annat lugn, konstaterar han nöjt.

Bild: Kjell Flodin

John hade aldrig haft en tanke på eller ens intresserat sig för måleri förrän han på en långkryssning deltog i en målarkurs. Han hoppade på mest av en slump, men blev till sin stora förvåning fast. Intresset höll i sig och sedan dess går det inte en dag utan att han målar. Det har blivit ett behov. För John är målningen och musiken två uttryck som blivit till ett. Det ena inspirerar det andra. Han beskriver sig själv som synestetiker vilket influerar hans sätt att måla.

– En synestetiker ser världen i färger och så är det för mig. Mina akvarellmålningar blir lekfulla och färgrika och många vill köpa dem. Jag är djupt tacksam över att ha hittat min egen stil som konstnär. Att bli sedd och uppmuntrad av konstnären Linda Perlmutter i New York banade vägen och mitt koncept att förena sång med vernissage gör succé. Så numera definierar jag mig som "The Artistic Tenor".

ANNONS

Sociala medier är viktiga för att nå ut till sin publik, inte minst under en pågående pandemi, och många av hans följare bor i andra länder. Men vernissager på hemmaplan blir det i någon form även under denna höst. Så är det i alla fall tänkt och de går att genomföra även under restriktionerna, menar han.

– Jag tycker om små möten där man kommer nära sin publik även om det förstås kändes fantastiskt när jag gjorde min debut på anrika Weill Recital Carnegie Hall i New York 2019. Det var det största jag gjort och meningen var att jag skulle vara tillbaka där i somras. Självklart vill jag uppleva det igen. Nu lär det tyvärr dröja innan jag kan åka tillbaka.

Många strängar på lyran

Men John har många strängar på sin lyra. Sedan 1993 arrangerar han julkonserten "Änglaljus" varje år. Då skapar han julstämning tillsammans med inbjudna gästartister och lokala körer runt om i Sverige. Ett arrangemang som blivit mycket omtyckt under årens lopp. I skrivande stund är det osäkert om den blir av i år, men hoppet finns fortfarande.

– Jag tycker att vi artister har ett ansvar att ställa upp för vår publik. Så jag hoppas på det bästa för vi artister längtar verkligen efter våra åhörare. Jag fortsätter att planera för det och håller tummarna. När man hållit på så länge och får sådant gensvar vill man inte ge upp i första taget.

ANNONS

Vad ser du fram emot nästa år?

– Att få fortsätta med det jag gör i dag. Och att världen kommer tillbaka till någon form av normalläge.

John Kluge

Ålder: 51 år.

Bor: Göteborg.

Gör: Sångare, konstnär och entreprenör.

Familj: Mamma, syster och hunden Charlie.

Intressen: Matlagning, resor.

Värt att veta: John har en insamlingsstiftelse där barn och unga i Sverige erbjuds mentorskap och coachning för att kunna förverkliga sina drömmar inom konst, musik och litteratur.

Aktuell: Vernissage på Elite Plaza på Västra Hamngatan 3 den 16 och 17 oktober då han sjunger låtar som passar till målningarna.

ANNONS