Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En jultomte i Bridgeport, Connecticut  i USA hälsar på barn genom en barriär av plexiglas. Många jultomtar är förenade världen över via paraplyorganisationen Santa Claus of Greenland. I Sverige auktoriseras tomtar i denna organisation via Sveriges tomtegille. Bild: Seth Wenig
En jultomte i Bridgeport, Connecticut i USA hälsar på barn genom en barriär av plexiglas. Många jultomtar är förenade världen över via paraplyorganisationen Santa Claus of Greenland. I Sverige auktoriseras tomtar i denna organisation via Sveriges tomtegille. Bild: Seth Wenig

Svår tid för tomtebranschen: ”Nästan allt är inställt”

Västsveriges auktoriserade jultomte har tomtat sedan 1976. Men under coronaåret 2020 är efterfrågan på tomtar låg.
– Det är ingen som vill ha en massa köbildning och barn som sitter i knät på tomten just nu, säger Benny Ljungberg.

Tomten är äldre, överviktig och rör sig från hus till hus. Han är värdelös på att hålla avstånd och lyfter till och med upp små barn i knät. Kort sagt är han en stor risk detta pandemins år. Det märks tydligt hos Sveriges tomtegille som organiserar landets jultomtar.

– Nästan allt är inställt. Normalt sett är jag på mängder av äldreboenden, köpcentrum och julmarknader men i år går ju inte det. Det är väldigt ledsamt men bara att gilla läget, säger Peter Christianssen som är ordförande för Sveriges tomtegille.

Peter Christianssen Tomte med vitt skägg
Peter Christianssen är ordförande för Sveriges tomtegille. Bild: Privat

December ekar tom i kalendern för de flesta av gillets medlemmar, även om några försökt vara kreativa och ställa om till mer coronasäkrade alternativ där man får träffa tomten utomhus eller i mindre grupper.

– Jag vet att vår Gotlandstomte bara kör förbokade besök hos tomten i år. En del gör digitala framträdanden också, men många av våra medlemmar är ju lite till åren komna och inte så duktiga på det här med datorer.

...många av våra medlemmar är ju lite till åren komna och inte så duktiga på det här med datorer.

LÄS MER: Tomteskogen i Landvetter sprider julstämning

Han är Västsveriges auktoriserade jultomte

En veteran i tomtebranschen är Benny Ljungberg som är Västsveriges auktoriserade jultomte enligt Santa Claus of Greenland – en stor internationell tomteförening som samarbetar med Sveriges tomtegille. Han började tomta 1976 och satt då på NK-varuhuset i Göteborg. Han jobbade redan som statist och mannekäng och fick frågan om han kunde tänka sig att vara tomte också.

– Det lät kul tyckte jag och tänkte att jag kunde testa något år, sedan blev det ganska många år...det är ett väldigt roligt jobb.

Tomte med vitt skägg och glasögon. Benny Ljungberg
Benny Ljungberg är Västsveriges auktoriserade jultomte. Bild: Privat

LÄS MER: Lyser upp hela Stenungsund med sina juleljus

På en tomtekonferens i Köpenhamn uppstod vänskap med en av Tokyos tomtar och han blev inbjuden att följa med och tomta där.

– I Japan gjorde alla barnen V-tecken när de satt i tomtens knä, det tyckte jag var lite lustigt.

För att bli auktoriserad jutomte är det en hel del krav, berättar Sveriges tomtegilles ordförande Peter Christianssen. Helst ska man ha eget helskägg, men de godkänner snygga lösskägg. Hela ansiktsmasker är dock bannlysta. Sedan ska man vara nykter och rökfri när man träffar barn.

– Det är ingen som vill se en berusad tomte. Har man helskägg får man tänka på det även när man är civil för barn tror man är tomten året om. Är jag någonstans där det finns barn väljer jag alltid julmust eller så.

LÄS MER: Västsvenska husen som tar julpyntet till nya höjder

Jultomte är man året runt

Att tycka om barn, julen och jultraditioner är det viktigaste för en bra jultomte menar han. Själv tycker han om att köra MC när han inte tomtar och även i fullt läderställ blir han igenkänd som tomten. Många barn vill komma fram och hälsa och därför har han alltid packväskan på hojen full av leksaker.

– Man vill ju att de ska få ett bra intryck av tomten, så jag brukar alltid sticka till dem ett litet mjukisdjur eller så. I år har jag sagt till alla barn att nissarna jobbar för högtryck även om inte tomten kan komma, och att deras föräldrar får hjälpa till att dela ut tomtens klappar i år.

LÄS MER: Hennes pepparkakshus är palatset från Aladdin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.