Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Thomas Wernersons målvaktsspel la grunden för IFK Göteborgs båda UEFA-cupguld. ”Långt senare fick jag höra att Alex Ferguson 1986 frågat vår tränare Gunder Bengtsson om jag var till salu, men fått nobben. Den hösten flyttade sir Alex till Manchester United och tog med sig Aberdeens målvakt Jim Leighton i stället”.  Bild: Lars Hjertberg
Thomas Wernersons målvaktsspel la grunden för IFK Göteborgs båda UEFA-cupguld. ”Långt senare fick jag höra att Alex Ferguson 1986 frågat vår tränare Gunder Bengtsson om jag var till salu, men fått nobben. Den hösten flyttade sir Alex till Manchester United och tog med sig Aberdeens målvakt Jim Leighton i stället”. Bild: Lars Hjertberg

Stolparna och läkarna är för alltid Thomas bästa vänner

Den 19 maj 1982 höll Thomas Wernerson nollan när IFK Göteborg sensationellt blev UEFA-cupmästare. Precis tjugo år senare kämpade han för sitt liv sedan kroppspulsådern brustit.
– Läkarna sa att bara var femte överlever.
Nu fyller På Spåret-mästaren 65 och vi undrar: Vart är du på väg?

Trots att det gått fem år sedan förre landslagsmålvakten Thomas Wernerson gjorde sin sista sändning som SVT-sportens fotbollsexpert händer det fortfarande att folk nickar bekräftande.

– Fast alla kan inte riktigt placera mig. De hälsar nog mest för att mitt ansikte verkar lite bekant.

Fördel att ha känt ansikte

Thomas är inte den som tar illa upp. I rollen som försäljare kan det till och med vara en fördel att bli igenkänd. Att få in en fot och ges möjlighet att tala för sin vara – i Thomas fall: gräs till idrottsplatser.

Och han minns med ett roat leende den där gången 1987 när han just varit med om att vinna UEFA-cupen för andra gången, och en knatte vågade sig fram med autografblocket.

– Jaså, vet du vem jag är, frågade Thomas.

– Nej, men farmor säger att du varit med i På Spåret!

Farmor hade rätt. Den där Wernerson från Nässjö och Åtvidaberg var inte bara med i premiärupplagan av På Spåret 1987; han vann den tillsammans med tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och folklivsforskaren Margareta Söderström.

Vintern 80-81 lockades landslagsmålvakten över till hårdsatsande IFK Göteborg. IFK Norrköping hade försiktigt sonderat terrängen, och Malmö FF till och med bjudit ner honom till Skåne, ändå var valet lätt.

– Jag blev god vän med några av göteborgskillarna i landslaget, och dessutom kommer min fru från Bohuslän. Allt talade för Göteborg.

Imponerande meritlista

När han sju år senare la handskarna på hyllan var meritlistan så mäktig att kanske till och med den där grabbens farmor borde haft koll:

Två segrar i UEFA-cupen, fyra SM-guld och två segrar i svenska cupen.

– Jag var inte 33 fyllda, och hade säkert kunnat spela fyra-fem år, till men när jag och Stig Fredriksson erbjöds att avlösa Anders Bernmar som klubbdirektörer var det en chans vi ville ta.

Thomas Wernerson var målvakt båda gångerna som IFK Göteborg vann UEFA-cupen (1982 och 1987). Bild: Lars Hjertberg
Thomas Wernerson var målvakt båda gångerna som IFK Göteborg vann UEFA-cupen (1982 och 1987). Bild: Lars Hjertberg

Det blev elva år. Med höga toppar och djupa dalar. Framgångarna i Champions League tidigt 90-tal gav eko ute i Europa, men hemma på Ullevi blev det allt svårare att bygga nya framgångsrika lag.

– Det var en enorm arbetsbelastning från tidig morgon till sen kväll, och när jag väl kom hem började journalisterna att ringa. Sedan stöp man i säng, bara för att vakna klockan tre – chanslös på att somna om. Och så där höll det på. Till slut orkade jag inte längre.

Det tog inte många veckor förrän IFK:s förre klubbdirektör engagerats som evenemangsansvarig på Tanumstrands Hotell och dessutom erbjudits att fungera som Mats Nyströms bollplank i SVT:s Fotbollskväll.

Frågesport om Thomas Wernerson

1) I vilken annan lagsport har Thomas spelat i nästhögsta serien?

2) När gjorde Thomas sitt enda mål för IFK Göteborg?

3) För vilken klubb spelade Thomas sin sista seriematch?

Svaren på de tre frågorna hittar du längst ner i artikeln.

Att åren i IFK Göteborgs hetaste stol skulle komma ifatt honom anade Thomas inte då, men i backspegeln förstår han precis.

– Pulsådern kan börja läcka av två skål. Antingen har man ett medfött bråck, eller så förvärvar man det själv genom att gå med högt blodtryck under en längre tid. Och i mitt fall var det förvärvat.

– Jag hade fått medicin för att sänka mitt höga tryck, men tyckte att jag mådde så dåligt av tabletterna att jag slarvade med att ta dem.

Thomas Wernerson har inga planer på att sluta jobba, trots att han nu fyller 65 år. Bild: Lars Hjertberg
Thomas Wernerson har inga planer på att sluta jobba, trots att han nu fyller 65 år. Bild: Lars Hjertberg

Måndagen den 13 maj 2002 befann sig Thomas som vanligt i tv-huset i Stockholm för att förbereda kvällens sändning, och redaktionen skulle just ta en matpaus.

– Jag insåg med en gång att det var något som var fel och bad producenten Agne Jälevik att ringa efter ambulans. Sedan är det helt svart.

Brusten kroppspulsåder

Thomas Wernerson fördes till Danderyds sjukhus där en läkare snabbt ställde rätt diagnos. Karolinska sjukhuset förvarnades om att en patient med brusten kroppspulsåder var på väg.

– När jag långt senare tackade min läkare på Karolinska sa han: tacka inte mig, tacka min kollega på Danderyd. Hade han trott att det var en hjärtinfarkt hade du inte levt i dag.

IFK Göteborgs spelartrupp 1986. Bakre raden från vänster: Michael Andersson, Dennis Schiller, Magnus Johansson, Mats-Ola Carlsson, Torbjörn Nilsson, Stefan Pettersson, och Johnny Ekström. Mellersta raden från vänster: Gunder Bengtsson, tränare, Kjell Pettersson, assisterande. tränare, Peter Larsson, Thomas Wernerson, Ove Tobiasson, Tord Holmgren, Stig Fredriksson och Jerry Carlsson. Främre raden från vänster: Lennart Johansson, materialförvaltare, Niklas Rådahl, Glenn Hysén, Roland Nilsson, Per Edmund Mordt och Peter Hedman. Bild: Bildbyrån
IFK Göteborgs spelartrupp 1986. Bakre raden från vänster: Michael Andersson, Dennis Schiller, Magnus Johansson, Mats-Ola Carlsson, Torbjörn Nilsson, Stefan Pettersson, och Johnny Ekström. Mellersta raden från vänster: Gunder Bengtsson, tränare, Kjell Pettersson, assisterande. tränare, Peter Larsson, Thomas Wernerson, Ove Tobiasson, Tord Holmgren, Stig Fredriksson och Jerry Carlsson. Främre raden från vänster: Lennart Johansson, materialförvaltare, Niklas Rådahl, Glenn Hysén, Roland Nilsson, Per Edmund Mordt och Peter Hedman. Bild: Bildbyrån

Men Thomas – han som enligt mamma Wernerson blev målvakt för att han älskade att kasta sig i leran – reste sig igen.

Snart var TW tillbaka i tv-rutan, och även om det uppdraget nu fasats ut följer han fortfarande sitt IFK med den engagerade supporterns intresse.

Och får han som han vill fortsätter han gärna ännu ett par år att åka land och rike runt för att diskutera mer eller mindre naturliga gräsmattors fördelar.

Frågor på det?

Thomas Wernerson

Ålder: Fyller 65 år den 15 juni.

Yrke: Försäljare.

Bor: Lägenhet i Örgryte.

Familj: Gift och två vuxna barn.

Fritidsintressen: Idrott.

Favoritmusik: Creedence Clearwater Revival, John Fogerty och Bruce Springsteen.

Senast lästa bok: ”En högre rättvisa” av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt.

Svaren på frågesporten

Här är svaren på frågesporten med Thomas Wernersons egna ord:

1) ”Jag var målvakt i Åtvidabergs bandylag också. Stod mest i juniorlaget, men fick göra några enstaka matcher i division II. Sedan var jag tvungen att välja mellan bandy och fotboll – och det valet var ju rätt lätt”.

2) ”Den 1 april 1987 mötte vi Örgryte i en försäsongsmatch på Slottsskogsvallen. Efter att året innan ha åkt ur Champions League på straffar ville vi inte avslöja oss i onödan, och jag fick chansen att slå in en straff på Sven Andersson”.

3) ”En kollega på IFK Göteborgs kansli var engagerad i Majornas IK. När dom förlorat säsongens fem första seriematcher övertalades jag att hoppa in. Vi spelade 1-1 mot Guldhedens IK i en division IV-match på Mossens IP den 19 maj 1992”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.