Dietisten Stina Algulin förespråkar bra och varierad mat i lagom mängd, men försöker undvika att använda pekpinnar i sin mission. "Man behöver inte förbjuda någonting. Du kan verkligen äta av allt, men kanske inte alltid äta godis eller pizza", säger hon.
Dietisten Stina Algulin förespråkar bra och varierad mat i lagom mängd, men försöker undvika att använda pekpinnar i sin mission. "Man behöver inte förbjuda någonting. Du kan verkligen äta av allt, men kanske inte alltid äta godis eller pizza", säger hon. Bild: Jan Larsson

Stina vill hjälpa människor till en hälsosammare livsstil

Bakgrunden inom idrotten skapade intresset för sambandet mellan kost och prestation. Som dietist vill Stina Algulin hjälpa människor till en hälsosam livsstil med bra mat i fokus. En väg dit är att äta varierat och i lagom mängd.

ANNONS

Under uppväxten i småländska Nybro var ishockey och framför allt fotboll det stora intresset.

Och någonstans där i Smålandslaget föddes också en nyfikenhet på kostens betydelse.

– Jag minns att vi hade föreläsningar om kost och hur viktigt det var att äta rätt för att prestera bra på plan. Viljan att bli så bra som möjligt fanns ju där, så jag tog till mig detta med kosten.

Tuffa tider för mamma...

Hon fick lära sig att det var viktigt att fylla på med bra mat efter träningen och förklarade detta för mamman.

– Jag sa att jag måste ha lagad mat, även om jag tränat till halv elva på kvällen. Det räckte inte med en macka bara. Så där satt jag med spagetti och köttfärssås sena kvällar efter träningarna. Det måste varit tuffa tider för mamma, ler Stina.

ANNONS
Bild: Jan Larsson

Intresset för mat och matlagning ökade när hon ett tag jobbade med mat i charkdisken på Ica.

– Jag har alltid varit väldigt glad i mat. Efterhand blev jag mer och mer nyfiken på vad maten innehöll. Jag började också träna mer strukturerat på gym och tyckte den kombinationen med kosten var både rolig och intressant.

Övervikt och fetma

Då Stina under en period arbetade på apotek, fick hon inblick i mängden mediciner som skrevs ut varje dag. Någonstans där föddes tanken på en möjlighet att jobba förebyggande och få människor att må bättre och kanske slippa medicinering.

– Vissa mediciner måste man naturligtvis ha. Men många sjukdomar går att förebygga med bättre levnadsvanor. Vad vi äter och hur vi rör oss påverkar mer än vi tror. Det är stora mängder mediciner som kunde minskas om vi skötte livsstilen bättre. Hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, är vanliga dödsorsaker över hela världen och mycket orsakas av övervikt och fetma.

Göteborgare för sex år sedan

2014 flyttade Stina till Göteborg för att läsa dietistutbildningen. Tre år senare var hon legitimerad dietist. Ett naturligt val av yrke, när hon ser tillbaka.

– Så här i efterhand har jag förstått att det förmodligen var alla delarna med träningen, kosten och funderingarna runt mediciner som ledde mig till dietistutbildningen, menar Stina.

ANNONS
Bild: Jan Larsson

Vi kommer in på mängden av olika dieter som dyker upp med jämna mellanrum. Stina vill helst att man ska slippa det här med strikta dieter och hellre fokusera på en hälsosam livsstil.

– Jag ser ingen anledning till att begränsa sig så mycket. Många dieter innebär att man utesluter livsmedel och gör livet lite krångligare. Sedan finns det sådana som måste utesluta för att man inte tål vissa livsmedel. Men är man frisk och kan äta av allt, ser jag ingen anledning till att man ska krångla till livet. Det är viktigt att det man äter smakar gott också. Det är så många som hoppar på dieter som tvingar i sig mat bara för att man tror att det är bra.

Fisk, frukt och grönt

Hon menar att det redan finns en bra diet i de svenska näringsrekommendationerna.

– De innehåller många bra saker. Som det här att vi ska äta fisk två-tre gånger i veckan, gärna använda flytande oljor i stället för smör, 500 gram frukt och grönsaker varje dag.

– Det känns som att många ofta glömmer bort våra svenska näringsrekommendationer. Man tycker kanske att Livsmedelsverket är lite förlegat och vill gärna ha något nytt och spännande, en quick fix som löser allt. Men jag tror att om alla svenskar ätit enligt svenska näringsrekommendationer, så hade många mått mycket bättre.

ANNONS

Ät allt – men inte alltid

Stina har ett motto hon kom i kontakt med under dietistutbildningen och som är ett ledord i hennes arbete: Man kan äta allt, men inte alltid.

– Med det menas att man inte behöver förbjuda någonting. Du kan verkligen äta av allt, men kanske inte alltid äta godis eller pizza, utan i lagom mängd. Likaväl som att man inte alltid kan äta broccoli. Vi behöver variation av allt, fastslår Stina.

Stina Algulin

Ålder: 28 år

Yrke: Dietist

Familj: Sambon Fabian.

Bor: Göteborg

Intressen: Matlagning. Naturen. Träna.

Instagram: www.instagram.com/stinasmat

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS