"Utmaningen är att se ett sammanhang, att lösa knuten. Det blir en fantastisk upplevelse när jag hittar ett mönster", säger trendexperten Stefan Nilsson.
"Utmaningen är att se ett sammanhang, att lösa knuten. Det blir en fantastisk upplevelse när jag hittar ett mönster", säger trendexperten Stefan Nilsson. Bild: Claudio Bresciani

Stefan Nilsson spanar om framtiden – frågade en spådam om sin egen

Trendexperten Stefan Nilsson skaffar sig ett digert informationsunderlag innan han låser in sig i sin sommarstuga och letar efter framtida trender. För att sia om sin egen framtid gick han till väga på ett helt annat sätt – han anlitade en spådam.

ANNONS
|

Stefan Nilsson är en av Sveriges mest kända trendexperter inom områden som inredning, design, mode och mat. För att förstå vart vi är på väg är det allt annat än en titt i glaskulan som gäller. Han besöker mässor, intervjuar formgivare och konsumenter, frossar i rapporter och statistik och gräver i historien. All information lagras i fysiska mappar – han verkar vara förtjust i papper, även dagstidningar läser han i pappersformat.

Han skrattar högt vid frågan om vilken kroppsdel som han använder mest på jobbet.

– Definitivt inte magen. Det är hjärnan! Jag vill förstå allt som är viktigt i våra liv, den komplexa värld vi lever i. Det är stora och svåra frågor som varför vi gör det vi gör, jobbar som vi gör och skaffar familj, säger han på en restaurang i centrala Stockholm.

ANNONS

Brukar träffa rätt

Mapparna med det digra informationsunderlaget tar han med sig till sommarstugan i Roslagen. Där låser han in sig i tvåveckorsperioder, samtidigt som hjärnan arbetar frenetiskt.

– Utmaningen är att se ett sammanhang, att lösa knuten. Det blir en fantastisk upplevelse när jag hittar ett mönster.

Frågan är om metoden funkar. Hur ofta får han rätt?

– Helt ärligt, jag har nästan alltid rätt. Det som kan hända är att saker fördröjs eller inträffar för fort.

Trendexperten Stefan Nilsson fyller 50 år den 15 februari.
Trendexperten Stefan Nilsson fyller 50 år den 15 februari. Bild: Claudio Bresciani

Han växte upp med föräldrarna och en lillebror i förorten Sollentuna norr om Stockholm, ett bostadsområde som han kallar “normalt”. Pappa var entreprenör och mamma jobbade på Posten.

– Vi var en pratig familj som skrattade – alltid och högt. Vi spelade mycket sällskapsspel. Att ha roligt tillsammans var viktigare än att vinna. Men jag var frustrerad över att alltid behöva vara så normal, att alltid behöva anpassa mig.

Blev radiopratare

Så han testade gränserna, var på ett utbytesår i USA och lämnade boet så fort det var möjligt, i 19-årsåldern.

– Jag har alltid tänkt annorlunda och hittat mina egna vägar.

Efter att ha bott och jobbat "i halva världen" återvände han till Sverige och började plugga på universitetet. Det blev dock inte givna ämnen som design för den blivande trendexperten. I stället studerade han arabiska, religion, statsvetenskap och historia. Vad skulle det bli av honom? Ett tag trodde han att han skulle bli lärare. I stället drev han en vintagebutik med saker från 1960-1970-talen.

ANNONS

År 2000 ”halkade han på ett bananskal”, som han säger. Det slumpade sig som så att han var på en 30-årsfest och satt bredvid Kajsa, en radioproducent på P4 Stockholm vid Sveriges Radio. “Du måste komma till min kanal en gång i veckan”, sa Kajsa. Så blev det.

– Det blev en väldigt bra skola för mig.

Komma ifrån ensamhet

Resten är en spännande bana som trendexpert.

– Jag har lärt mig en sak: säg aldrig nej till erbjudanden om lunch, möten eller fest. För vem vet, kanske träffar jag då nästa ”Kajsa”. Det som driver mig är inte pengar, jag vill ha Sveriges roligaste jobb!

Stefan Nilsson beskriver sig själv som envis, temperamentsfull, och ”konstant nyfiken”, även i det privata livet.

– Jag kan bli väldigt intensiv på ett mycket osvenskt sätt.

Maken heter Peter, och han och Stefan har varit ett par i 25 år.

– Han är en av de mest intelligenta personerna i världen.

Och när det kommer till trender: I dag står vi inför en ”megatrend”. Det är Stefan övertygad om.

– Fokus kommer att ligga på nya frågor: ensamhet och mental ohälsa. Vi längtar efter tillfällen att vara tillsammans. Det kommer att vara viktigare att vara med andra människor och ha roligt än att köpa dyra prylar. Vi har bara ett liv.

ANNONS

När det gäller hans egen framtid så anlitade han en annan expert, en spådam.

– Hon sa att jag kommer att hålla på som trendexpert tills jag är 56–57 år gammal. Det blir väldigt spännande att se hur det blir, säger Stefan Nilsson.

Stefan Nilsson

Ålder: Fyller 50 år den 15 februari.

Gör: Trendexpert.

Familj: Gift med Peter. "Hunden Ellie är vår baby."

Bor: I Stockholm.

Så firar han födelsedagen: "Både när jag fyllde 30 och 40 hade jag jättefester. Nu blir det kanske fokus på äkthet, nära vänner och hållbarhet."

Om att fylla 50: "Min åldersnoja brukar går över efter födelsedagen så jag längtar till den 16 februari!"

Favoritmat: "Umami (den femte grundsmaken, reds. anm.) med pommes och bearnaisesås eller min mammas pannbiff."

Fritidsintresse: Sommarstugan i Roslagen.

Bästa sättet att börja dagen på: "Med morgontidning, te, juice och müsli. Sedan är det bara att köra."

ANNONS