"Spelintelligens är inget man föds med men alla kan få det"

I januari fick vi ett nytt handbollslandslag att älska när herrarna vann EM-guld för första gången på 22 år. Jan Lennartsson var en av många som satt hemma och jublade.

ANNONS
|

Den före detta landslags- och Sävehofprofilen är numera doktor i matematisk statistik och jobbar som portföljförvaltare på Andra AP-fonden i Göteborg. Att 40-åringen valde att plugga under i princip hela elitkarriären är han väldigt glad över idag och det är något han gärna rekommenderar andra elitidrottare.

– För mig var det i alla fall ett helt perfekt sätt att kunna koppla bort idrotten mellan varven. Det måste man nästan göra om man ska hålla ut för elitidrott är extremt krävande. Så fort jag kom till skolan kunde jag gå in i något helt annat. Att plugga kan också ge dig valmöjligheter och en trygghet när verkligheten utanför idrottsbubblan en dag knackar på, säger han.

ANNONS

En finurlig lirare på högerkanten

Lennartsson var en finurlig lirare som höll till ute på högerkanten under sina år i Sävehof, Aalborg och landslaget. Han växte upp i Västerås, men flyttade till Göteborg när han kom in på Chalmers år 2000. Det blev också en längre sejour i danska Aalborg innan han avslutade karriären 2013.

– Jag spelar fortfarande handboll på lägre nivå i Sävedalen, vi är faktiskt regerande mästare i TRIM-SM. När landslaget spelar mästerskap kollar jag självklart också. Då har jag matchtröjan på och när det blir för spännande står jag uppe i soffan, hoppar och skriker, skrattar Janne.

Han har också varit med och skrivit en av Chalmers mest nedladdade artiklar om spelintelligens inom lagidrott. Jan började doktorera 2005, efter en längre paus tog han upp studierna igen 2013 trots att han hade ett år kvar på kontraktet i Danmark.

– Carl Lindberg ringde och berättade om sina idéer och det var lockande. Jag kände mig färdig med handbollen och det blev ett perfekt start på ett liv efter karriären. En av sina fyra artiklar i doktorsavhandlingen gjorde han tillsammans med Lindberg och den legendariske ishockeystjärnan Nicklas Lidström.

Flyger upp från stolen och förklarar

När Janne ska förklara vad artikeln handlar om flyger han upp från sin stol i konferensrummet på Andra AP-fonden, tar en penna och ritar en graf på whiteboardtavlan.

ANNONS
”När landslaget spelar mästerskap kollar jag självklart också. Då har jag matchtröjan på och när det blir för spännande står jag uppe i soffan, hoppar och skriker”, skrattar Janne  Lennartsson f.d elit handbollsspelare.
”När landslaget spelar mästerskap kollar jag självklart också. Då har jag matchtröjan på och när det blir för spännande står jag uppe i soffan, hoppar och skriker”, skrattar Janne Lennartsson f.d elit handbollsspelare. Bild: Tommy Holl

Om att att vara konsekvent

– Det handlar kortfattat om att vara konsekvent i sina värderingar, att kunna relatera till hur man bör agera i olika situationer, till exempel vill man som försvarare minimerar motståndarens bästa alternativ. Spelintelligens är inget man föds med, alla kan få det om man följer våran modell, säger Lennartsson.

Jan menar att modellen som hade Nicklas Lidström som exempel går att använda för alla spelare som vill bli mer spelintelligenta. När den gjordes fanns inte så många avhandlingar kring idrott.

Värva spelare med hjälp av databaserade analyser

Filmen Moneyball, en verklighetsbaserad berättelse om baseballaget Oakland Athletics, som bestämde sig för att värva spelare med hjälp av databaserade analyser, har inneburit en revolution på området.

– Nu använder klubbar och landslag hur mycket data som helst och gör analyser baserat på statistik inom olika områden, det är väldigt intressant, säger Janne.

Han träffade sin Elin redan på gymnasiet och paret gifte sig 2004. När det går upp för honom hur längesedan det var tappar han konceptet för ett litet ögonblick, men hämtar sig snart. Det är tillsammans med familjen han helst tillbringar sin lediga tid och de ägnar sig helst åt äventyrliga utomhusaktiviteter. För några veckor sedan var de uppe i Sälen och njöt av en veckas skidåkning, de har forskajaker hemma som de plockar fram på sommaren och de åker gärna till en slags hinderbana i Limmared när de får en lucka.

ANNONS

– När jag blir stillasittande lite för länge brukar min fru be mig att gå ut och röra på mig för att hålla mina bokstavskombinationer i schack. Nej, men skämt åtsido, jag mår bra av att röra på mig. Det gör nog de allra flesta, säger han.

Förutom avhandlingen om spelintelligens har han också avhandlat vädret i två artiklar, om modeller för att förstå klimatförändringar, och en tredje avhandling handlar om finans, det området Jan själv jobbar inom idag. Det kan mycket väl bli fler framöver.

Janne Lennartsson

Född: I Västerås den 22 september 1981.

Familj: Elin och barnen Wilda, Maxian och Winston.

Bor: Villa i Bollebygd.

Yrke: Matematiker och portföljförvaltare på Andra AP-fonden.

Elitklubbar: Sävehof och Aalborg.

Antal A-landskamper: 125.

Bästa idrottsminnen: Första SM-guldet med Sävehof och när jag blev Dansk mästare i min allra sista elitmatch.

Lyssnar på: Metallica och Nirvana.

Tittar på: Serier, just nu Queens Gambit.

ANNONS