Via Facebook har Sofia och Markus Rösberg valt att bjuda hem helt okända människor på middag, även om coronapandemin givetvis gjort att paret just nu tvingats göra uppehåll i sina bjudningar.
Via Facebook har Sofia och Markus Rösberg valt att bjuda hem helt okända människor på middag, även om coronapandemin givetvis gjort att paret just nu tvingats göra uppehåll i sina bjudningar. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Sofia och Markus bjuder hem okända personer på middag

När Sofia och Markus Rösberg flyttade till en större bostad kom de på idén att via Facebook bjuda hem helt okända människor på middag.
– Fler borde prova det här. Man får nya perspektiv och lär känna människor man aldrig annars skulle ha träffat, säger Sofia.

ANNONS
|

Sofia har alltid varit en social person som gillar att umgås, även om den pågående pandemin gjort att det för just tillfället givetvis inte äger rum några middagsbjudningar.

– Jag är nyfiken på andra människor och vill gärna ta reda på vilka de är och hur de tänker. När vi bodde i vårt lilla radhus i Frölunda kunde jag sakna möjligheten att bjuda hem många vänner samtidigt.

När familjen Rösberg flyttade till den stora villan i Harestad, på landet utanför Kungälv, kunde de äntligen ordna de där stormiddagarna som Sofia hade längtat efter. Men vore det inte spännande att även bjuda hem sådana de inte kände?

ANNONS

Snabbt napp via Facebook

Snart var även Markus med på noterna och de lade ut en inbjudan i lokala Facebook-grupper.

De fick snabbt napp och sedan september förra året har de hunnit med fyra middagar.

– Vi brukar bjuda mellan fyra och sex vuxna åt gången plus deras barn. Det har fungerat jättebra, men ibland händer det att folk ångrar sig i sista stund. Många har en stressig vardag och ibland kan det vara svårt att ta sig tid att bara sitta ner, säger Sofia.

Till följd av coronapandemin finns det för tillfället inga gäster hemma hos Markus och Sofia. Men framöver planerar de att återuppta sin verksamhet med att bjuda in okända människor på vardagsmiddagar.
Till följd av coronapandemin finns det för tillfället inga gäster hemma hos Markus och Sofia. Men framöver planerar de att återuppta sin verksamhet med att bjuda in okända människor på vardagsmiddagar. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Konceptet bygger på att det ska vara enkelt. Det bjuds inte på några trerätters utan enklare vardagsmat som spagetti och köttfärssås eller indisk linsgryta. I stället för att familjen Rösberg gör mat till fyra personer blir det mat till åtta eller tio personer.

– På helgerna höjs genast förväntningarna, därför har vi valt att ha middagarna på vardagskvällar. Det enda vi gör är att ta en extrasväng med dammsugaren, annars är det som en helt vanlig kväll. Bortsett från att det sitter ett gäng främlingar runt bordet förstås, säger Sofia.

Samtalsämnen brukar det alltid finnas, men i början kan det vara lite fnissigt och bubbligt.

– Ofta är det någon i sällskapet som är mer tyst, men det brukar gå att få igång dem också när de inser att vi inte är galna, säger Markus med ett skratt.

ANNONS

Alla är lika välkomna

Utomstående har ibland undrat hur de vågar bjuda hem främlingar.

– Någon har frågat om vi inte är rädda för att det ska komma uteliggare. Men det hade inte gjort oss något, vi har inga regler för vilka som får komma, säger Markus.

– Nej, alla är välkomna, oavsett ålder eller bakgrund. En gång var det ett par i 80-årsåldern som hörde av sig, inflikar Sofia.

Hon och Markus tycker att gästerna är modiga som vågar komma hem till dem.

– De åker ut till ett hus långt ute i skogen, på en grusväg vid världens ände och har ingen aning om vilka som öppnar dörren, menar Markus.

Leder till spännande saker

Ofta leder middagarna till spännande saker. Både Markus och Sofia är jaktintresserade och i höstas blev de inbjudna att vara med på en älgjakt. Vid ett annat tillfälle började de diskutera integration vilket resulterade i att Sofia nu hjälper till på ett språkkafé.

– Det har gett mig nya perspektiv på tillvaron. Alla måste ta sitt ansvar om integration ska fungera, inte bara myndigheterna. Nu ägnar jag en timme i veckan åt att prata svenska med invandrarkvinnor och det har inte varit någon uppoffring, bara roligt, säger Sofia.

För Sofia och Markus är det viktigt att ha tid och utrymme för det som ger dem mening. Båda har fasta anställningar, men för att bli mer ekonomiskt oberoende köpte de för några år sedan en fastighet i Varberg med fem lägenheter som de hyr ut.

ANNONS

– Det handlar inte bara om pengar, utan om att skapa sig frihet. Frihet för mig är att få spendera precis så mycket tid som jag själv vill tillsammans med min familj, säger Sofia.

Spännande även för barnen

Mer frihet har också inneburit mer utrymme för middagar. Och det är inte bara Markus och Sofia som tycker att det är roligt. Barnen Elvira, fyra år, och Matilda, snart två, tycker också att det är spännande när okända människor kommer på besök.

– Ibland kommer det familjer med barn och då kan de bli väldigt kreativa ihop. En gång satte de upp en teaterpjäs för oss vuxna, berättar Sofia som gärna vill lära barnen öppenhet och att det finns olika sätt att tänka och vara på.

– Man behöver inte åka till ett annat land för att uppleva en ny kultur. Det kan räcka med att bjuda hem en annan familj, säger Markus.

Sofia Rösberg

Ålder: 32 år.

Gör: Projektledare.

Intressen: Människor, jakt, träning och hälsa.

Familj: Maken Markus, barnen Elvira, 4 och Matilda, 2.

Markus Rösberg

Ålder: 36 år.

Gör: Säljare.

Intressen: Jakt, bilar, hundar.

Familj: Hustrun Sofia, barnen Elvira, 4 och Matilda, 2.

ANNONS