Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Skapade körsångsfilm när corona satte stopp för all sång

Normalt sett har Gothia show chorus fullt upp såhär års – med den sjungande julgranen vid Kungsportsplatsen, julmarknad i Haga och egna julkonserter. Men att sjunga körsång över zoom fungerar inget vidare. Nu har de skapat en körsångsfilm för att sprida lite glädje.
– Vi är många som saknar körsången, säger Helene Gustavsson, körmedlem.

Körsång pekades i ett tidigt skede av pandemin ut som en riskfaktor för att drabbas av covid-19. På Vrångö blev sju av tio körsångare sjuka efter en eukemenisk gudstjänst och från hela världen har det kommit liknande rapporter om massinsjuknanden efter just körsång. Anledningen är att sång, särskilt högljudd och konsonantrik sådan – sprider mängder av såväl små luftburna partiklar som stora droppar till den omgivande luften, enligt en studie från Lunds Universitet. För Sveriges cirka 600 000 körsångare har 2020 därför blivit ett dystert år.

– Det har varit så tråkigt, även om det så klart måste vara så. Hela hösten brukar gå åt till förberedelser inför den här årstiden och sen brukar vi alltid ha fullt upp hela december med den sjungande julgranen och julkonserter. I år är allt inställt och det känns så tomt, säger Helene Gustavsson, som sedan 15 år tillbaka är medlem i kören Gothia show chorus.

De 32 tjejerna i kören har försökt hålla i med sina körrepetitioner via det digitala mötesverktyget Zoom, men det har inte fungerat särskilt bra.

– Det fungerande inte att synka ljudet till en helhet. Man sitter och sjunger mot sin dator men får ingen respons alls. Det blir inte alls samma känsla.

För att ändå kunna sprida lite sång och glädje i vintermörkret har körens medlemmar spelat in en film där de gemensamt tolkar den norska julplågan ”Hey Ho” av Freddy Kalas.

Körsångaren Helene Gustavsson i tomteluva.
Helene Gustavsson har sjungit i kören Gothia Show chorus i 15 år. Bild: Privat

– Det är en rolig sång, lite töntig. Sen har vi töntat till den lite extra genom att göra små filmsnuttar med koreografi till.

Resultatet har de delat med sig av på sociala medier för att sprida lite körsångsglädje i väntan på att den äkta varan kan tas upp igen.

– Vi har haft väldigt roligt när vi gjorde den och hoppas att andra ska ha glädje av den också.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

LÄS MER: Tomteskogen i Landvetter sprider julstämning

LÄS MER: Van var hemlös – fick flytta in hos Bo som blivit änkling

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.