Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Musiken har gett mig en trygghet och identitet som jag är oerhört tacksam för” säger Janne Schaffer, som nu fyller 75 år. Bild: Pontus Lundahl

Schaffer, 75, har inga planer på att hänga av sig gitarren

Han fyller 75 men firar hellre 50 år som yrkesmusiker och 40 år som del i Electric Banana Band. I Janne Schaffers liv har musiken alltid stått i centrum.
– Den har lärt mig oerhört mycket, säger han.

En 50 år lång musikkarriär, hur summerar man den?

För Janne Schaffers del började resan 1970, som gitarrist på Björn Skifs första soloalbum "Both sides now".

Tre år senare släppte han sitt första soloalbum. Det låg etta på försäljningslistan Kvällstoppen i sex veckor och har med åren samplats av amerikanska artister som KRS-One, The Lady of Rage och Christina Aguilera.

Janne Schaffer har varit med och spelat på runt 50 av ABBA:s låtar och satt i orkestern vid Melodifestivalen 1974. Han spelade på jazzfestivalen i Montreux 1977 med gräddan av amerikanska jazzmusiker, bland andra Dexter Gordon, Stan Getz, George Duke och Billy Cobham. Det ledde till att han fick spela in en skiva i Hollywood 1977 med musikerna från gruppen Toto.

Spelar med ny generation

På senare år har en ny generation musiker börjat höra av sig. Artister som Leslie Tay och Daniel Adams-Ray vill ha med den berömda gitarristen på sina album. Och Schaffer känner sig hedrad.

– Det är kul att möta en annan generation. Men skillnaden är inte så stor. Musik är en fantastisk konstform, som är universell och går rakt igenom kön, identitet och ålder. Det är en väldigt speciell konstart som har gett mig en sådan otrolig trygghet.

Janne Schaffer har alltid turnerat flitigt. När konserterna började ställas in i våras på grund av pandemin blev tillvaron påfrestande, med plötslig karantän.

– Det händer ju då och då att man skärskådar sin förmåga, särskilt när man har hållit på så länge som jag. Men så hade jag ett litet gig kvar i Mellösa, det första giget jag gjorde efter karantänläget. Och vem dyker upp där om inte statsministern med fru. Jag blev otroligt hedrad och tänkte att kommer han mitt i det här, då är det kanske värt att hålla på ett tag till, konstaterar han.

Sedan dess har Janne Schaffer återupptagit turnerandet. Han gör små konserter med max 50 personer i publiken och föreställningen "My music story". Det är en berättelse med historier om många som Schaffer har arbetat med; ABBA, Ted Gärdestad, Björn J:son Lindh, Electric Banana Band och många fler.

Tätt samarbete med Ted Gärdestad

Ted Gärdestad hade han för övrigt både ett tätt samarbete och en fin vänskap med. När Ted fick svårt att avsluta inspelningen av sitt sista album ryckte Schaffer in och slutförde produktionen så att skivan blev klar.

En annan viktig person och nära vän som han gärna uppmärksammar är flöjtisten, pianisten och kompositören Björn J:son Lindh. De hade gruppen Hörselmat ihop och medverkade på varandras skivor. Deras största hit blev "Brusa högre lilla å" som Janne Schaffer fortfarande spelar på varje konsert.

– Björn dog 2013 och jag saknar honom otroligt mycket. Det är sorgligt att han nästan är bortglömd. Jag märker det när jag berättar och folk säger ’vem är det?’. Därför har jag varit med och instiftat J:son-stipendiet för unga musiker.

Nära vän med Lasse Åberg

Fonden finansieras bland annat av försäljningen av ett öl vid namn Janne Shuffle. Etiketten pryds av ett tecknat porträtt signerat Lasse Åberg.

Lasse är en annan samarbetspartner som med åren har blivit en viktig vän. De båda herrarna hörs nästan varje dag. I år firar de dessutom 40-årsjubileum med det gemensamma projektet Electric Banana Band.

– Jag känner en stor närhet till Lasse Åberg. Vi har jobbat ihop och känt varandra så otroligt länge och vi läser av varandra ganska bra. Vi skickar små lustiga mejl och funderar på livet.

Så, summa summarum – 50 år i branschen, var är den röda tråden?

– Musiken är min största kärlek. Och trygghet. Och den har lärt mig oerhört mycket om livet. Jag har spelat på ganska många bröllop och begravningar och jag vet att musik kan fungera som tröst, ja egentligen i både glädje och sorg. Det är oerhört starka känslor man kan förmedla genom musik.

Nu hoppas han att det kommer en lättnad i restriktionerna så att han kan genomföra "My music story" med hela sitt band med start den 31 oktober på Södra Teatern i Stockholm.

– Det är så jag vill fira mina 75 år på jorden och mina 50 år som yrkesmusiker.

Jan Erik Tage ”Janne” Schaffer

Ålder: Fyller 75 år den 24 september.

Familj: Sonen Fredrik, och nära vänner.

Bor: Bromma.

Gör: Gitarrist och låtskrivare.

Priser i urval: Grammis för albumet ”Electric graffiti” 1989, Grammis för bästa barnproduktion med Electric Banana Band 2000, regeringsmedaljen Illis Quorum 2005, S:t Eriksmedaljen – för förtjänta Stockholmare 2010.

Så firar jag födelsedagen: ”Jag ska äta middag med min son.”

Om att fylla 75: ”Jag är otroligt tacksam för att jag har fått vara frisk så länge.”

Favoritsyssla hemma: ”Jag övar mest. Övning är jätteviktigt, jag kände under första giget efter coronapausen att jag var lite rostig.”

Stör mig på: Orättvisor.

Tre favoritgitarrister: Rune Gustavsson, Jimi Hendrix och Jeff Beck.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.