Sara Gärtner har alltid lockats av nya språk, andra kulturer och internationella kontakter. Till vardags är hon hållbarhetsstrateg på Västtrafik men de närmaste två åren också vice ordförande i den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP:s kommitté för trafikhuvudmän.
Sara Gärtner har alltid lockats av nya språk, andra kulturer och internationella kontakter. Till vardags är hon hållbarhetsstrateg på Västtrafik men de närmaste två åren också vice ordförande i den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP:s kommitté för trafikhuvudmän. Bild: Lars Hjertberg

Sara är en slipad strateg med fokus på gränslös hållbarhet

Hållbara arbetsmetoder är nästan alltid gränslösa. Det passar Västtrafiks strateg Sara Gärtner perfekt. Redan i tonåren längtade hon ut i världen, tog jobb på flera kontinenter, och lärde sig en rad språk. Utmärkt bakgrund när hon nu få en viktig post i den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP.

ANNONS

Tio år har passerat sedan Sara Gärtner började sin anställning som kommunikatör på Västtrafik. En hel evighet för någon som länge tog för vana att skaffa sig spännande erfarenheter i halvårsintervaller.

– Rastlös? Nej, snarare nyfiken på att upptäcka mer, säger huvudpersonen själv som sedan länge bytt stol på Västtrafik, och numera är en av strategerna på trafikföretagets hållbarhetsavdelning.

Vice ordförande i UITP

Låt oss återkomma till de många påhuggen runt om i världen och i sann nyhetsanda börja med det rykande färska beskedet att 38-åriga Sara Gärtner från Lundby på Hisingen just utsetts till en av två vice ordföranden i UITP:s Organising Authorities Committé. Det här kräver förstås sin förklaring:

ANNONS

UITP (Union International des Transports Publics) med säte i Bryssel, är en världsomspännande organisation för kollektivtrafik som startades redan 1885.

Intresseorganisationens arbete är uppdelat i 15 specialiserade sektioner, och nu tar alltså Sara Gärtner rollen som vice ordförande i Trafikhuvudmännens kommitté. Ett uppdrag som i första hand löper fram till 2023.

– Vår huvuduppgift är att studera hur vi som trafikhuvudmän kan arbeta med hållbart resande och i riktning mot en hållbar utveckling.

Några frågor som är särskilt aktuella?

– Ja, till exempel hur man kan arbeta med att få resenärerna att känna sig trygga efter pandemin, så att de inte drar sig för att komma tillbaka till kollektivtrafiken. En annan fråga skulle kunna vara att undersöka hur man kan kombinera kollektivtrafiken med en tur på elcykel. Men det finns ju många andra kommittéer, och jag har också kollegor på Västtrafik med uppdrag i några av dem.

Bild: Lars Hjertberg

Med medlemsorganisationer från hela världen kan kollektivtrafikens förutsättningar förstås variera, men genom att kontinuerligt dela med sig av egna erfarenheter ger man kollegor möjlighet att inspireras – och kanske till och med ta efter.

– Vi på Västtrafik har till exempel informerat om vårt arbete med trygghetsvärdar. Det var flera som var ville veta mer om den satsningen. På liknande sätt väckte det intresse när vi berättade om våra elfärjor och elbussar.

ANNONS

Har ni på Västrafik några förebilder?

– Inte konkret, men det finns många asiatiska städer som är bra på kollektivtrafik.

Omfattande meritlista

Det där med olika förutsättningar i olika delar av världen vet Sara Gärtner mer än de flesta om.

På meritlistan finns utöver en Master i Mänskliga rättigheter också en kandidatexamen i Internationella relationer med media och kommunikation som huvudämne.

Men det som verkligen sticker ut på Sara Gärtners c/v är hennes många internationella erfarenheter:

# Frukostvärdinna och servitris under ett år i Paris.

# Volontärarbete på barnhem i Costa Rica.

# Volontärarbete för urfolk i Costa Rica.

# Engelsklärare i Mexiko.

# Praktik som kommunikatör på Amnesty International i Göteborg.

# Volontärlärare för unga burmesiska kvinnor vid thailändska gränsen.

# Praktik på FN:s huvudkontor i New York.

Fortfarande nyfiken

Efter alla dessa påhugg behärskar Sara ledigt och lätt engelska, franska och spanska. Och ämnesinriktningen verkar också ha fallit på plats:

– Hållbar utveckling och miljöfrågor, men samtidigt också mänskliga rättigheter, jämställdhet och barnrättsfrågor.

UITP förefaller ha hittat en vice ordförande med synnerligen passande bakgrund, men hur ser Västtrafiks hållbarhetsstrateg egentligen på framtiden?

– Någon gång skulle det kanske vara roligt att bo och arbeta utomlands igen. På många sätt är jag fortfarande nyfiken, men med familj och små barn krävs det mer eftertanke. Alla ska ju ha det bra, konstaterar Sara.

ANNONS

– Fast just nu tycker jag att det blir väldigt spännande att fortsätta driva hållbarhetsfrågorna och att få jobba med UITP. Sedan får vi se vad som händer.

Sara Gärtner

Ålder: 38 år.

Yrke: Hållbarhetsstrateg på Västtrafik.

Bor: Lägenhet i Lundby.

Familj: Sambo och två barn.

Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner, promenader och cykling, matlagning och resor.

Favoritmusik: Syntpop, jazz och chillout-musik.

Senast lästa bok: ”Herravälde” av Elin Olofsson.

ANNONS