"Mina tre år på Sadelmakeriskolan var väldigt givande. Jag kände direkt att jag hamnat rätt", säger Lisa Hedbäck.
"Mina tre år på Sadelmakeriskolan var väldigt givande. Jag kände direkt att jag hamnat rätt", säger Lisa Hedbäck. Bild: Kjell Flodin

Sadelmakaren Lisa vet att det hänger på läderlappen

Lisa Hedbäck är sadelmakare och älskar sitt jobb. Hon startade Göteborgs Sadelmakeri så snart hon var färdigutbildad. I verkstaden nära Backaplan jobbar hon mest med sadel, inredningssadelmakeri och läderprodukter till industrin. Hon har drivit sadelmakeriet i tolv år och blir bara mer och mer intresserad av sitt hantverk.

ANNONS

– Det är så roligt att kunna utvecklas hela tiden. Det finns väldigt många olika tekniker att nörda ner sig i, säger Lisa när hon visar runt i lokalen som hon delar med två möbeltapetserare.

Sin utbildning fick hon på Sadelmakeriskolan i Tärnsjö. En skola som startade 1993 och som bygger på gedigen svensk tradition. Skolan vill bevara konventionell yrkeskunskap och är i dag en yrkeshögskoleutbildning. Efter tre års utbildning kan man tillverka sadlar, seldon, remtyg, väskor och portföljer i både läder och syntetmaterial och en hel del annat som kunder behöver hjälp med.

Det kan handla om allt från fallskärmar till ett kreditkortsfodral. Hon uppskattar när kunden har en tydlig vision om vad som eftersöks. Att få nya utmaningar att tampas med är stimulerande och bara en bonus. Ofta ringer historiskt intresserade personer som har ett specialintresse för att få hjälp med en viktig detalj.

ANNONS

Att Lisa blev just sadelmakare är mest en tillfällighet. Efter gymnasiet gick hon på KV konstskola och därefter studerade hon filosofi och religion. Under tiden jobbade hon en period som gymnasielärare i dessa ämnen men längtade efter något mer jordnära. Eftersom hon alltid tyckt om att jobba med händerna började hon i stället söka efter en hantverksutbildning. Hon kom in på två tänkbara alternativ som båda kändes lockande men fastnade till slut för sadelmakaryrket.

Det är stor skillnad på läder och läder

– Jag hade ingen erfarenhet av läder och kunde i princip ingenting. Men det kändes fantastiskt att få börja med något helt nytt och utbildningen var så tydlig och konkret. Precis vad jag ville ha. Mina tre år på Sadelmakeriskolan var väldigt givande. Jag kände direkt att jag hamnat rätt, säger Lisa nöjt.

Som gesällprov sydde Lisa en kombinationssele för körsele och parkörning, ett beställningsjobb till en kund med pyttesmå hästar. Hon använder sig mest av läder från Tärnsjö där hon får den kvalitet hon vill ha och är van vid. För kvaliteten på läder kan variera kraftigt och det lär fuskas en hel del. Speciellt på billigare produkter.

– Det är stor skillnad på läder och läder så det gäller att veta precis hur huden är garvad. Då vet man att man får det resultat man vill ha. Så lädret är A och O.

ANNONS

Lisa tycker mycket om att sy för hand. Då har hon full kontroll på arbetet och det ger den absolut starkaste sömmen. Men särskilt vid nyproduktion är det ofta mer rationellt att sy på maskin, det går så mycket snabbare. Lisa visar sin bästa symaskin, en riktig dyrgrip men absolut nödvändig i sammanhanget.

– Den är guld värd så jag är så glad för den, säger Lisa och visar hur maskinen fungerar.

Auktorisera sadelinprovare

Hälften av arbetstiden lägger hon på inredningssadelmakeri och resten av tiden jobbar hon mest med sadlar. Lisa är även auktoriserad sadelinprovare och sadelomstoppare och medlem i SBO, Sadelmakarnas Branschorganisation. Sadlar är något hon verkligen månar om eftersom hon vet hur mycket det betyder för hästen att få gå med rätt sadel. Helst vill hon se hästen röra sig under ryttare för att bäst kunna avgöra vad som eventuellt behöver göras.

– Det är så tacksamt. Genom att göra bara en liten justering kan man se att hästen lever upp och börjar röra sig på ett annat sätt. Det gör mig alltid lika glad.

– Sadeln ska förstås även passa ryttaren och ibland är det snarare den aspekten som inte stämmer. Det är jättesvårt att sitta bra i en sadel som inte ligger i balans. Vissa sadlar kan man justera så att de funkar men för andra ekipage är det bättre att börja om med något nytt.

ANNONS

Sadlar behöver justeras efter hästen

Lisa börjar alltid med att kontrollera bommen som är sadelns skelett. Om den är hel kan sadeln stoppas om och anpassas efter hur hästen rör sig i dag. Även en sadel som tidigare passat hästen perfekt kan behöva justeras eftersom hästens kropp utvecklats eller förändrats.

Att Lisa själv har en gedigen hästbakgrund har förstås hjälpt henne i hennes yrkesutövning. Redan som barn började hon rida hos kusinerna varje sommar och intresset har inte svalnat genom åren. Hon har ridit på ridskola och varit på ridläger under hela uppväxten och ett liv utan hästar har hon svårt att föreställa sig.

Under studieåren i Tärnsjö vaknade även intresset för islandshästridning. Snart upptäckte hon att det passade henne bättre och sedan dess är hon fast. Nu är det enbart islandshästar som gäller och hon har varit på Island två gånger och upplevt en helt annan hästkultur än den vi möter i Sverige.

– Att få rida och driva en flock med 70 lösa hästar som följer med var en stor upplevelse. Och landskapet är ju så speciellt. På Island är ridningen verkligen en folksport så dit åker jag gärna igen.

Har sin egen islandshäst Stormur

Sedan fem år är hon stolt ägare till Hisingsfödda Stormur som hon trivs förträffligt med. Hon uppskattar att det både är tryggare och enklare med en islandshäst som går ute. Det tar inte lika mycket tid och kraft i anspråk som att ha en häst uppstallad.

ANNONS

– Tiden är dyrbar för mig som egenföretagare och småbarnsmamma. Dygnet har bara 24 timmar och kan jag hinna få en tur i skogen ett par dagar i veckan så njuter jag. Det är en stund av att vara i nuet och inte tänka på annat.

Innan Lisa fick barn höll hon ofta läderhantverkskurser och föreläsningar om sadlar. Hon är en van föreläsare och saknar den biten lite även om hon stortrivs med livet i övrigt.

– Just nu är kurserna satta på paus men de kommer jag säkert att fortsatta med om ett tag. Det har varit ett väldigt sug efter kurserna och konstigt nog märktes ingen pandemieffekt. Snarare tvärtom. Så det ska jag försöka leva upp till, säger hon och ler medan hon arbetar vidare med att linda läder runt ännu en ledstång. Det gäller att ta vara på tiden.

Lisa Hedbäck

Yrke: Sadelmakare

Ålder: 37

Bor: Göteborg

Familj: Ja

Intressen: Hästar, ridning och sitt jobb.

ANNONS