Hur gör du med dricks?
Viktoria Gustafsson, 27, Eriksberg, studerande
– Jag säsongsarbetar som kock så jag vet hur dåliga lönerna är, och de flesta går på timmar och har svårt att få ihop det. Dricksen gör stor skillnad, särskilt nu under pandemin när många blivit av med sina timmar. Jag dricksar dock inte alltid själv, för nu är jag fattig student, men jag tycker att man bör göra det om man kan.
Hur gör du med dricks?
Hans Lindén, 60, Ytterby, pensionerad ingenjör och Christer Nilsson, 62, Sannegårdshamnen, pensionerad ingenjör
Hans: – Jag gör lite olika beroende på situationen. Dricker jag bara några öl lämnar jag inte dricks. Äter jag middag kvällstid så dricksar jag ofta. Är jag missnöjd blir det ingen dricks, men om jag känner att jag fått något alldeles extra dricksar jag gärna. Generellt tror jag att kvinnor dricksar mer, män är möjligen mer vana att ta service och god mat för given.Christer: – Jag dricksar alltid minst tio procent upp till en viss summa, är notan väldigt hög blir det en mindre procentsats. Det handlar egentligen inte bara om uppskattning för service och mat. Vi var och käkade precis och det var inget vidare, men jag slängde ändå på tio procent. Jag har flera nära som jobbar i restaurangbranschen så jag vet vilka dåliga villkor och låga löner de ofta har.
Hur gör du med dricks?
Rebecka Fehrm, 19, Hjo, arbetar i hemvården och Lotta Palm, 50, Mölnlycke, arbetar på Hemköp och i Råda församling
Rebecka: – Jag brukar aldrig ens tänka på det faktiskt, det är inte så vanligt med dricks i Hjo där jag bor. När man ska betala och de vill att man ska skriva i beloppet själv så fyller jag i vad det kostar, det går automatiskt.Lotta: – Jag är inte ute så ofta, men om jag bara går ut och tar ett glas vin så dricksar jag inte. Om jag däremot äter en god middag och får fin service så brukar jag lägga lite dricks. Det är ett trevligt sätt att visa att man är nöjd.
Hur gör du med dricks?
Lena Trulsson, 62, Mölndal, pensionär
– Jag dricksar sällan faktiskt. Framförallt inte på lunch och liknande, på kvällstid gör jag det ibland för att det ändå är kutym. Men egentligen förstår jag inte grejen med dricks i Sverige. I andra länder kan det ju ofta vara dricksen man lever på, men här förutsätter man att personalen har avtalsenliga löner. Det är ju inte heller så att man dricksar alla i serviceyrken. Jag tycker det är bra om systemet ifrågasätts.
Hur gör du med dricks?
Emil Keerberg, 24, Eriksberg, restaurangchef
– Jag dricksar alltid ungefär tio procent. Även om jag skulle vara missnöjd så gör jag ofta det, beroende på varför jag är missnöjd. De som serverar kan ju exempelvis inte rå för om maten är dålig. Jag gynnas av drickskulturen själv i mitt jobb, men blir inte sur om någon inte dricksar. Däremot tror jag att priserna skulle höjas generellt i branschen om dricksen försvann.