Enligt Clara Drake Pihlgren på da Matteo verkar äldre ha lättare för beska smaker än yngre.
Enligt Clara Drake Pihlgren på da Matteo verkar äldre ha lättare för beska smaker än yngre. Bild: Olof Ohlsson

Så tänker baristorna om din kaffebeställning

De som jobbar på kaféer blir experter på att lista ut hur folk vill ha sitt kaffe. Redan innan stammisarna kliver in genom dörren kan de påbörja favoritbeställningen. Ofta vet de även vilken person som brukar beställa bryggkaffe och vem som beställer espresso.

ANNONS
|

På Magasinsgatan har da Matteo två av sina kaféer på krypavstånd ifrån varandra. Trots det korta avståndet skiljer sig gästerna åt. På ena sidan, där inredningsbutiken Artilleriet och klädmärket Acne ligger bredvid, är gästerna för det mesta äldre än tvärs över det lilla torget, där närheten till gymnasieskolor brukar dra ner medelåldern. Det finns också skillnader i hur folk i olika åldrar beställer kaffe, menar Clara Drake Pihlgren på da Matteo.

– De äldre har ofta sin grej som de inte går ifrån. De kanske alltid beställer dubbel espresso eller cortado. Inte sällan det italienska och klassiska. Ungdomar kan vara mer utsvävande och testar kaffelemonad eller något annat nytt och trendigt.

ANNONS

Enligt Clara är det de som är födda på 1960-talet eller tidigare som ofta har mer rutin i sina beställningar.

Den typiska personen som beställer bryggkaffe är däremot en student.

– Ofta kanske någon med en dator under armen som gärna vill ha påtår. En bryggkaffe innebär ju mer kaffe för pengarna än en cappuccino. De som jobbar på kontor tar nog snarare en espresso och vill att det ska gå snabbt, enkelt och smidigt.

Clara Drake Pihlgren har vunnit sm i latte art men förerdrar själv att dricka sitt kaffe utan mjölk.
Clara Drake Pihlgren har vunnit sm i latte art men förerdrar själv att dricka sitt kaffe utan mjölk. Bild: Olof Ohlsson

Vill inte ha översittarfasoner

Alkemisten Kaffebar i Kvillebäcken arbetar mycket med handbryggt kaffe. Ägaren Kristian Hedborg försöker i första hand ge sina gäster vad han tror att de ska gilla.

– Om folk kommer hit och är osäkra på vad de vill ha brukar vi föreslå att man testar utan mjölk först. Men känner de sedan att de ändå vill ha det i är det helt fine. Vad man gillar är subjektivt och det finns egentligen inga rätt eller fel, säger Kristian Hedborg.

28-årige Kristian Hedborg äger Alkemisten Kaffebar i Kvillebäcken och har drivit kafé sedan han var 22 år.
28-årige Kristian Hedborg äger Alkemisten Kaffebar i Kvillebäcken och har drivit kafé sedan han var 22 år. Bild: Sanna Holm

Han minns själv en gång när han var på en italiensk kaffebar där en tant kom in, beställde en latte och fick ett glas mjölk, eftersom hon inte hade sagt "kaffe latte".

– Sådana översittarfasoner vill vi inte ha. Med vissa stammisar vet vi exakt vad dom vill ha och börjar göra deras kaffe innan dom ens klivit in i kaféet. Med andra gäster kan det vara svårt att veta. Någon som man hade trott skulle beställa handbryggt kaffe kan lika gärna beställa en kopp bryggkaffe med mjölk och sen ha flera skedar socker i.

ANNONS

Kokkaffe kan bli nästa trend

En del kaffeintresserade tenderar att ha en beställning som de tar för att jämföra olika ställen. Det kan vara att alltid börja med att testa espresson, bryggkaffet eller cortadon. Kristian Hedborg tycker att förstagångsgäster är mer öppna för att beställa något nytt.

– För baristorna handlar det mycket om att ställa frågor som: ”Gillar du lite syrligare, lite fylligare eller lite nötigare kaffe? Tycker du om att dricka det med eller utan mjölk?”

Beställningar som inte finns på menyn ordnas så gott det går. Varken Alkemisten eller da Matteo använder till exempel smaksättningar i sitt kaffe.

– Man kan ju inte trolla fram det som inte finns. Om någon går in i en klädbutik och frågar efter en tröja de inte har kan de ju plocka fram ett alternativ till den tröjan. Vi gör samma sak och föreslår en annan sorts kaffe, säger Clara Drake Pihlgren.

Latte art var en stor trend för några år sedan, som fortfarande förekommer i många koppar.
Latte art var en stor trend för några år sedan, som fortfarande förekommer i många koppar. Bild: Olof Ohlsson

Både Clara och Kristian prata om bryggkaffe och handbryggt kaffe som det stora i kaffevärlden just nu. Tidigare års trend med ”latte art” – detaljerade mönster som ritas i mjölkskummet – har avtagit.

– En ny trend som kan vara på gång är kokkaffe. Många frågar efter det. Vi har det inte här men många verkar göra det hemma, säger Clara Drake Pihlgren.

ANNONS
ANNONS